Az uniós források 100 százalékos felhasználása következhet
Legfrissebb

- Janislav

- A klímasemlegességhez atomenergia kell

- Bordács József elköszönt a Fidesz szervezetétől

- Vállalkozások: új lehetőségek

- Megújul a Pakson a Vácika utca

- Társadalmi Tanács: miniszteri tájékoztató

- Közel száz település várja a Paks II. beruházást

- Nyíltság, őszinteség, új feladatok

- Paks 40 – akkor és most

- Csaknem négymilliárdos állami támogatás Paksnak

- Újévköszöntő

- Információk első kézből - a Paks környéki utak felújításáról

Atomenergia
Paks
Közélet
Kultúra
Sport


Az uniós források 100 százalékos felhasználása következhet

2015. június 24. 16:50:32  nyomtatási kép

Budapest, 2015. június 24., szerda (PAKS-PRESS)Abszolút reális a korábbi célkitűzés, hogy Magyarország a 2007-2013-as időszakban a rendelkezésre álló uniós források 100 százalékát felhasználja, és ezt most már senki sem kérdőjelezi meg - nyilatkozta Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkár a KPMG nemzetközi tanácsadó cég jelentésére reagálva.

 

A KPMG, Magyarország egyik vezető könyvvizsgáló, adó- és üzleti tanácsadó társasága megjelentette „EU Funds in Central and Eastern Europe” című jelentése 2015-ös kiadását. Ebből kiderül, hogy a 2007-2013-as uniós támogatási ciklus forrásainak 87 százaléka már eljutott a pályázókhoz Magyarországon, ami 25 százalékpontos növekedést jelent a 2013-as kifizetési arányhoz képest.

 

2014 végéig 21,7 milliárd eurót tudott felhasználni Magyarország, az összeg nagysága nem kicsi, 2014 végéig nagyjából 6 500 milliárd forint a felhasznált összeg, ma 7 700 Mrd Ft-nál tartunk a 8 200 Mrd forintos teljes keretből.

A KPMG jelentése szerint, regionális összehasonlításban Magyarország igen csak kiváló helyen szerepel.  Ebben az összevetésben Magyarország a 2004-ben és 2007-ben csatlakozott EU-tagországok (Bulgária, Csehország, Észtország, Horvátország, Lettország, Litvánia, Lengyelország, Magyarország, Románia, Szlovákia és Szlovénia) között a második helyen van 87 százalékkal, csak Litvánia van előrébb nálunk, 88 százalékos teljesítménnyel. A regionális átlag egyébként 77 százalék.


A KPMG Magyarországgal kapcsolatban aláhúzza, hogy az eredmény, jelentős részben a pályázati rendszer 2014-ben lezajlott átalakításának tudható be. Ennek köszönhetően a kifizetések üteme 2014 második felében ugrásszerűen megnőtt. A kifizetések gyorsulása leginkább a közlekedéshez, valamint a környezethez és energiához kapcsolódó pályázatokat érintette. A KPMG tanulmánya szerint „sikerül lehívnunk a maradék 3,2 milliárd eurót év végéig”, vagyis megvalósulhat a 100 százalékos forráslehívás, ami 2010 óta a Kormány deklarált célja.

A KPMG is felismerte, hogy a rendszer a 2013-2014-ben bevezetett reformok következtében vált alkalmassá a 100 százalék teljesítésére.


Az uniós fejlesztésekkel kapcsolatban a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) megszüntetését követően 2014. január 1-én a Miniszterelnökség vette át az irányító, központi koordinációs szerepet, ezzel párhuzamosan az irányító hatóságok átkerültek a szaktárcákhoz.


A Kormány megmentette a teljes keretet és megteremtette annak esélyét, hogy a mostani ciklusban ne a pénzek lehívása, hanem a hasznosítása legyen a fő téma. +++


FACEBOOK

Paksi Atomerőmű