Új fűtőkazetták - közmeghallgatás
Legfrissebb

- Csúcshűtőkkel óvják a Duna élővilágát

- Rendkívüli képviselő-testületi ülés

- Tartalékos kiképzés

- Nuclear Security Index

- Bemutatkozott Paks új főépítésze

- A legkreatívabb gyerekeket díjazta az MVM

- A Paksi FIDESZ és KDNP összevont ülése

- Biztonságra tervezve

- Atomerőmű- Pandémia 1:0

- Közös vállalatot alapított az MVM Zrt. és a Rusatom Service Rt.

- Paks II.: Magyarország érdeke

- Modern, biztonságos blokkok épülnek Pakson

Atomenergia
Paks
Közélet
Kultúra
Sport


Új fűtőkazetták - közmeghallgatás

2015. június 23. 19:40:26  nyomtatási kép

Paks, 2015. június 23., kedd (PAKS-PRESS) - Fichtinger Gyulának, az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) főigazgatójának köszöntőjével és bevezetőjével  kezdődött meg ma délután az a közmeghallgatás, amelyet a „15 hónapos üzemeltetési ciklus engedélyezési eljárása a Paksi Atomerőmű 1-4. blokkjain” tárgyú eljáráshoz kapcsolódóan tartottak Pakson, a Polgármesteri Hivatalban.  

 

Mint az korábbról ismeretes, a jelenlegi tizenkettőről tizenöt hónapos üzemeltetési ciklusra akar áttérni a paksi atomerőmű. A módosításhoz a nukleáris hatóság (OAH) engedélye kell.


Mint azt Fichtinger Gyula a Paks-Press Hírügynökség kérdésére válaszolva a közmeghallgatás előtt elmondta, a hatóságnak akkor kell – más esetek mellett -, közmeghallgatást tartania, ha a nukleáris biztonsággal kapcsolatos esetleges változtatások lényeges kérdéseket érintenek, ilyen lehet például az üzemeltetési engedély módosítása.

- Jelen esetben a módosítás műszaki tartalma szerint nem egy évet vannak üzemben a kazetták, hanem 15 hónapig dolgoznak, ez más karbantartási stratégiát is követel: a mostani szabályok szerint ez olyan átalakítást jelent, hogy az atomerőmű üzemeltetési engedélyét módosítani kell - tette hozzá.


Fichtinger Gyula felidézte, hogy nem teljesen újdonságról van szó, a világban már más atomerőművek esetében is alkalmazzák, ebben az esetben a paksi adaptációra kell figyelni, a műszaki tartalom esetében a karbantartás mikéntje is változik, miután a ciklus is hosszabb.

 

- A közmeghallgatásban felmerült kérdéseket, válaszokat, észrevételeket az engedélyezési eljárásban a hatóság figyelembe veszi – folytatta az OAH vezetője.

Utalt arra is, hogyha minden a várható menetrend szerint alakul, akkor a hatóság részéről az őszre várható a döntés, beleértve azt is, hogy addig nem érkeznek be olyan új információk, amelyek további elemzést igényelnek.

A paksi atomerőmű – mint engedélyes részéről - a közmeghallgatáson Czibula Mihály adott tájékoztatást az érdeklődőknek. A kiemelt projektvezető elmondta, hogy magyar innováció eredménye az atomerőmű versenyképességét is javító műszaki megoldás. Szavai szerint öt év alatt blokkonként egy főjavítás takarítható meg, ez évente két százalékkal növeli az erőmű rendelkezésre állását.

A C15 néven is ismert projekt másfél milliárd forintos befektetéssel évi négymilliárd forint többletbevételt jelent. 


A közmeghallgatáson kérdés, vagy vélemény nem volt. 


(Képünk a közmeghallgatáson készült. Fotó: Paks-Press/Kiss G. Péter.) +++

FACEBOOK

Paksi Atomerőmű