Kifizetik az atomerőműben elmaradt pénzeket

Kifizetik az atomerőműben elmaradt pénzeket

2015. június 18. 16:26:30  nyomtatási kép

(PAKS-PRESS) Budapest, 2015. június 18., csütörtök – A Paksi Atomerőműnek az Magyar Villamos Művekről történő leválasztására készül javaslat – ezt Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter jelentette be ma délutáni sajtótájékoztatóján. Közölte, hogy Paks 1. és Paks 2. között kell szinergiákat biztosítani. Az új struktúra kialakítását elősegítheti a közeljövőben sorra kerülő személyi változás az MVM élén – mondta Lázár János.

 

Az újságírók előtt Lázár János beszámolt a Pakson történtekről, arról, hogy létrejött a paksi kapacitás fenntartási projekt melletti Társadalmi Tanács, negyvenegy település polgármesterének és a térségben érintett országgyűlési képviselők részvételével. Mint hangsúlyozta, a lakosság nagymértékben támogatja a beruházást, hiszen munkahelyet, egzisztenciát és legfőképpen olcsó áramot remél.

 

Lázár János szavai szerint több megállapodást is megkötöttek a paksi látogatás alkalmával. Megállapodtak abban, hogy a fórum állandó lesz, havonta működik majd Süli János paksi polgármester és a miniszterelnökséget vezető miniszter vezetésével, a kormány a tegnapi ülésén pedig arról döntött, hogy 41 milliárd forintért Kalocsánál egy új Duna hidat építenek, amelyet a beruházás elkezdésére, 2018-ra elkészítenek.

 

A miniszter kitért a paksi atomerőműben, ugyancsak a keddi napon tett látogatásra is, ekkor találkozott a paksi atomerőmű vezetésével és szakszervezetek képviselőivel. Itt elmondta: a nemzetközi menedzsmentre azért van szükség, hogy a kormány legfontosabb célkitűzése, az olcsó áram termelése Pakson, megvalósuljon. 

- Ennek része az is, hogy leválasztjuk a paksi atomerőművet a Magyar Villamos Művekről, továbbá a paksi atomerőmű dolgozóit fel kell készíteni a Paks 2. majdani üzemeltetésére. 

A Paks 2. elkészítését a projekt-társaság látja el, a Paks 1. dolgozói pedig működtetik majd, ezzel több ezer ember számára újabb évtizedekig biztosít munkát a kormány – hangsúlyozta Lázár János. Szavai szerint a paksi munkavállalók most kapnak garanciát arra, hogy 60 éven át dolgozhatnak itt, ha nem létesülne Paks 2., akkor Paks 1. munkatársai már csak 2037-ig számolhatnának azzal, hogy lesz munkahelyük.

 

A szakszervezeti vezetőkkel való találkozásáról elmondta, hogy áttekintették a bérezési helyzetet az atomerőműben. - A kormánytól rendkívüli intézkedésként kértem, hogy 600 millió forint értékben Seszták miniszter úr adjon engedélyt az elmaradtak kifizetésére.

 

Lázár János a tájékoztatón megismételte, hogy az intézkedések célja, hogy a Pakson megtermelt áram olcsóbb legyen. +++

FACEBOOK

Paksi Atomerőmű