Minden szempontból megtérül a paksi projekt
Legfrissebb

- A Paks II. projekt lehetőség a magyar vállalkozásoknak

- Pakson a bennmaradás a cél

- Szeptember 1-jén hagyományosan indulhat az iskola

- Nemzetközi Fúvós Napok Fesztivál

- Megújul a Paks – Németkér - Cece összekötő út

- Vállalkozói Információs Pont

- Megalakult a Közép-Duna Menti Fejlesztési Tanács

- Nyári előadások

- Kötélpálya

- Csúcshűtőkkel óvják a Duna élővilágát

- Rendkívüli képviselő-testületi ülés

- Tartalékos kiképzés

Atomenergia
Paks
Közélet
Kultúra
Sport


Minden szempontból megtérül a paksi projekt

2015. május 06. 19:05:35  nyomtatási kép

(PAKS-PRESS) Budapest, 2015. május 6., szerda - A villamos-energia import 30 százalék körül emelkedett, ez mind az ellátás biztonsága, mind az árak tekintetében hosszú távon kockázatokat rejt, ezért is lényeges a paksi kapacitás fenntartási projekt – mondta Aszódi Attila kormánybiztos, az idén 15 éves Energiapolitika 2000 Társulat 11. Energiapolitikai fórumán, Budapesten.


 Mayer György írja: 


A hazai energiapiac helyzetét áttekintve látható, hogy 2008-óta gyakorlatilag évi egy százalékkal növekedett a villamosenergia-igény, miközben a hazai termelés jelentősen csökkent, az import 30 százalék körül emelkedett.

 

Aszódi Attila szavai szerint 2030-ig mintegy 7500 MW új erőművi kapacitásra lesz szükségünk, ebből a paksi kapacitás fenntartás, vagyis az új blokkok 2400 MW-ot jelentenek, így még további, másmilyen tüzelőanyag bázisú erőműveket is kell majd építeni. Így jelentős szerepe lehet a megújuló bázisú áramtermelésnek is.


Ugyan ehhez kapcsolódva a kockázatokat is jelezte német példák alapján, ahol bizonyos időjárási körülmények között jelentős szén és gázbázisú erőművekkel kell biztosítani a rendszeregyensúlyt.

 

Ezt követően a Paks II. projekt előzményeit ismertette egészen a tavalyi januári államközi megállapodás aláírásáig. A finanszírozás kérdéseire térve hangsúlyozta, hogy az elvégzett számítások alapján a teljes élettartamra vetítve a 10 milliárd eurós hitelt és a hazai 20 százalékos részarányt is figyelembe véve (beleértve a hulladékkezelést, az üzemeltetést, a majdani leszerelés költségeit stb.) is megtérül a beruházás.


A három megvalósítási szerződés kapcsán jelezte, hogy a referenciának tekinthető Leningrád II. VVER 1200-as típusú blokk, bár nem teljesen azonos a majdani paksi blokkokkal, de alapvetően ilyeneket építünk mi is. Részletesen ismertette a biztonsági kérdéseket és az ütemezést, mely szerint 2025-ben és 2026-ban léphetnek üzembe az új blokkok. A kormánybiztos a környezeti hatástanulmányok kapcsán hangsúlyozta, hogy az államközi szerződésekhez hasonlóan teljesen nyilvánosak és elérhetők a projekttársaság honlapján.


A rendezvény végén a résztvevők állásfoglalást fogadtak el, amelyben tiltakozik az Energiapolitika 2000 Társulat a külföldi menedzserek paksi szerződtetése ellen. +++

FACEBOOK

Paksi Atomerőmű