Putyin – Paksról

Putyin – Paksról

2015. május 05. 18:20:16  nyomtatási kép

(PAKS-PRESS) Moszkva/Paks, 2015. május 5., kedd – A Roszatom számára a magyar kormány megerősítette, hogy a paksi beruházás az előzetes megállapodásoknak megfelelően megvalósul. Minderről Szergej Kirijenko, az orosz állami atomenergetikai konszern vezérigazgatója beszélt kedden, amikor Vlagyimir Putyin orosz elnökkel tárgyalt.

 

Ártana Magyarország nemzeti érdekeinek, ha lemondana a paksi atomerőmű bővítéséről Oroszországgal kötött megállapodásról - jelentette ki az orosz elnök kedden, amikor Szergej Kirijenkóval, az orosz atomenergia-ügynökség (Roszatom) vezérigazgatójával tárgyalt Moszkvában.

Orosz hírportálok beszámolója szerint Kirijenko arról tájékoztatta Vlagyimir Putyint, hogy a magyar kormány megerősítette Oroszországnak, minden rendben van a paksi atomerőmű bővítéséről kötött megállapodással.

Az orosz elnök kijelentette, hogy Oroszország jó feltételeket ajánlott Magyarországnak. Kiemelte: a legkorszerűbb technológiákat ajánlották, ezért ha Magyarországot a megállapodás elutasítására kényszerítenék, az ártana Magyarország nemzeti érdekeinek.

"A technológiák a legkorszerűbbek, ezért (...) ha a partnert (a megállapodás) elutasítására kényszerítenék, amit valószínűleg természetesen megtehettek volna, teljes mértékben kárt okoznának Magyarország nemzeti érdekeinek" - jegyezte meg Putyin.

 

„Megerősítést kaptunk arra vonatkozóan a magyar kormánytól, hogy mindent egyeztettek az unióval és minden a megállapodás szerint történik. Nagy volumenű szerződésről van szó. Az atomerőmű építésén kívül üzemanyag-szállításról és szervizszolgáltatásokról is szól a szerződés és már megkezdődött annak megvalósítása” – hangsúlyozta Szergej Kirijenko.

Mint mondta, ez is jelzi, hogy az orosz atomenergetikai ipar a politikai nyomás ellenére világszerte sikeres, de ezzel együtt nagyon fontos a költségek csökkentése.

A Roszatom azt a célt tűzte ki, hogy a konszernhez tartozó vállalatok évente tíz százalékkal csökkentsék az önköltséget. Ezt a célkitűzést tavaly az uránbányászattól a fűtőelem-gyártáson át az energiatermelésig és a kiégett fűtőanyag, valamint a hulladék feldolgozásáig minden területen tudták tartani.

   

Mint ismeretes, Magyarország és Oroszország tavaly januárban kötött államközi megállapodást, amelynek keretében két új blokkal bővítik a paksi atomerőművet. A beruházás becsült költsége 12,5 milliárd euró, ebből 10 milliárd eurót Oroszország biztosít 30 éves futamidejű államközi hitellel.

Az MVM Paks II. Atomerőmű Fejlesztő Zrt. és a Roszatom leányvállalata, a Nyizsnyij Novgorod-i Atomenergetikai Tervező Iroda (NYIAEP) tavaly decemberben írta alá a három megvalósítási szerződést: az egyik az erőmű tervezésére és építésére vonatkozó feltételeket, a másik a jövőbeni működtetés és karbantartás feltételeit rögzíti, a harmadik pedig az üzemanyag-ellátást és a kiégett üzemanyag kezelését határozza meg.

A Financial Times című brit üzleti lap márciusban azt írta, hogy leállította az Európai Unió a paksi atomerőmű bővítéséről Oroszországgal kötött megállapodás végrehajtását, miután az Euratom ügynökség nem járult hozzá ahhoz, hogy az épülő reaktorokba kizárólag Oroszországból érkezzen fűtőanyag.

 

Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter április 20-án közölte, hogy az Európai Bizottság jóváhagyta a Magyarország és Oroszország közötti nukleárisfűtőanyag-szállítási szerződést. A program nincs késésben, 2018-ban az építkezés fizikailag is megkezdődhet.

 A Financial Times cikkére utalva Kirijenko is megjegyezte, hogy volt politikai nyomásgyakorlás a magyar kormányra.

"De meg kell hagyni, a magyar kormány nagyon keményen kitartott a megállapodás megvalósítása mellett" - fogalmazott a Roszatom vezetője. Hozzátette: a magyar kormány megerősítette, hogy "minden egyeztetve van, minden úgy van, ahogy megbeszéltük, (...) a megállapodás életbe lép".

 

Képünkön: Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere (j) és Szergej Kirijenko, a Roszatom állami atomenergiai vállalat vezetője kicserélik a dokumentumot, miután együttműködési szándéknyilatkozatot írtak alá a Parlament Delegációs termében 2015. február 17-én. A háttérben Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Vlagyimir Putyin orosz elnök (b). A szándéknyilatkozat alapján a két fél oktatási, képzési és tudományos területeken is együttműködik az atomenergia békés célú felhasználásának területén.


MTI/ KOTIMEX-PR/PAKS-PRESS/Fotó: Koszticsák Szilárd. +++

FACEBOOK

Paksi Atomerőmű