Paks támogatást vár

Paks támogatást vár

2015. május 04. 21:20:47  nyomtatási kép

(PAKS-PRESS) Paks, 2015. május 4., hétfő – Lakossági fórumot tartottak ma a Paks II. projekt ügyében, azt követően, hogy a Duna két partján a paksi vonzáskörzetben közel negyven település, mintegy 3000 lakosát tájékoztatták az egymást követő fórumokon. - A projekt támogatásával egy időben mindenütt a munkahelyteremtés, a településfejlődés jövőképe fogalmazódott meg.


A Paks II. projekt műszaki paramétereit ismertető Aszódi Attila a mai lakossági fórumon elmondta, hogy rövidesen megkezdődnek a környezeti hatástanulmányhoz kapcsolódó külföldi lakossági fórumok, illetve közmeghallgatások. Az első ilyen néhány hét múlva Ukrajna fővárosában, Kijevben lesz.

A bővítésért felelő kormánybiztos előadása után csupán néhány műszaki érdeklődő tett fel kérdést és egy felvetés hangzott el a titkosításról is. Ez utóbbi ügyében a kormánybiztos elmondta, hogy az szerződések nyilvánosak, ez alól csak a műszaki kérdésekből zárták ki a nyilvánosságot, hogy azok ismerete ne okozzon a szerződő feleknek üzleti hátrányt. 


A projekt ismertetése Pakson - mint az atomerőmű otthonában -, érthetően más, mint a többi, környező településen – fogalmazott előadásában Aszódi Attila. Az atomerőműveket jobban értő közönség számára a műszaki kérdések átláthatóbbak – fűzte hozzá.

 

A lakossági fórumon közel háromszáz érdeklődő vett részt, jelen voltak a paksi atomerőmű vezetői, mások mellett Hamvas István vezérigazgató, Bognár Péter vezérigazgató-helyettes, Pónya József az atomerőmű első vezérigazgatója, Horváth Kálmán kormánymegbízott, Hirt Ferenc és Heringes Anita paksi országgyűlési képviselők, valamint a paksi közélet más, ismert szereplői, továbbá a környező települések több polgármestere.


A lakossági fórum a kérdések helyett párbeszéddel folytatódott, amely elsősorban a lakosság panaszát foglalta össze. Kováts Balázs a paksi atomerőmű korábbi kommunikációs vezetője, a paksiak nevében megfogalmazott levelet adott át ma este L. Simon László államtitkárnak, amelyben a kormányzati döntéshozókat arra kérte, hogy a város sport kulturális, társadalmi élete továbbra is részesülhessen az atomerőmű támogatásában.

Kováts Balázs annak az értetlenségének adott hangot, hogy a támogatások kifizetését valahol leállították és más települések sportélete részesül támogatásban. Ugyan erről beszélt a fórumon Pónya József és Hetzmann Albert korábbi vezérigazgató helyettes is. Hirt Ferenc, Paks országgyűlési képviselője a fórumon úgy fogalmazott, hogy a helyzet megérett a változásra, amelyet egy szorító cipőhöz hasonlított.


L. Simon László válaszában arra tett ígéretet, hogy a város kérését tolmácsolja a megfelelő kormányzati szinteken.


Süli János polgármester még a lakossági fórum kezdete előtt a művelődési otthon előtt fogadta és köszöntötte a Paks II. ügyében meghirdetett lakossági fórumra érkező L. Simon Lászlót. 

A polgármester a fórumon bejelentette, hogy rövidesen találkozik a miniszterelnökséget vezető Lázár János miniszterrel, hogy az atomerőmű kapacitásbővítés ügyei között felmerülő támogatáspolitikáról, illetve más aktualitásokról is tárgyaljanak.


Képünkön: a paksi lakossági fórumon. Balról-jobbra: Süli János, L. Simon László, Aszódi Attila és Mittler Isván a Paks II. Atomerőmű Fejlesztő Zrt. kommunikációs igazgatója.

 

(Paks-Press Fotó: Kiss G. Péter.) +++

 

FACEBOOK

Paksi Atomerőmű