Nyilvános környezeti hatásokat összegző dokumentum

Nyilvános környezeti hatásokat összegző dokumentum

2015. május 04. 09:52:50  nyomtatási kép
(PAKS-PRESS) Paks, 2015. május 4., hétfő – Közel háromezren vettek részt azon a lakossági fórumsorozaton, amelyet az atomerőmű kapacitás-fenntartásának előkészületeiről tartottak negyven településen Paks körzetében. Az építés és üzemeltetés környezeti hatásait összegző dokumentum a projekt-társaság honlapján is olvasható teljes terjedelmében – tájékoztatott Aszódi Attila kormánybiztos.


Az atomerőmű építésének egyik előfeltétele a környezetvédelmi engedély megszerzése, aminek keretében az MVM Paks II. Atomerőmű Fejlesztő Zrt. még 2012-ben lefolytatott egy előzetes konzultációt hazai és külföldi partnerek bevonásával. Ennek a visszajelzéseit, tapasztalatait is felhasználva készítették el a környezeti hatástanulmányt.

- A több mint 2200 oldalas dokumentum teljes terjedelmében nyilvános - mondta el Aszódi Attila.  Rámutatott: ez a dokumentum képezi a környezetvédelmi engedélyezési eljárás alapját. A projekttársaság és a kormányzat úgy döntött, hogy felkeresi az atomerőművet körülvevő negyven települést és első kézből informálja a lakosságot - emlékeztetett. Elmondása szerint a fórumokon közel háromezren vettek részt, ők átfogó képet kaptak a környezeti hatástanulmányról, a projekttársaság és kormányzat képviselői megválaszolták a felmerülő kérdéséket.

A kormánybiztos jelezte: az eljárás keretében május 7-én, Pakson közmeghallgatást tartanak, ahol a környezetvédelmi hatóság szervezésében adnak tájékoztatást a pro-jektről, annak hatásairól, majd a feltett kérdésekre válaszolnak. Ezt követően a kör-nyezetvédelmi hatósági eljárásba bejelentkezett tíz európai országban szerveznek szakértői konzultációkat és ahol igénylik, közmeghallgatást.   

Aszódi Attila ismertette: a környezeti hatástanulmány részletesen bemutatja a meg-építendő létesítményt mint műszaki művet, részletezi, hogy az építés és a majdani üzemeltetés milyen hatást fog gyakorolni a talajra, vízre, levegőre, élővilágra, az erőmű körüli településekre, társadalomra.  

Tájékoztatása szerint a környezeti hatások nagyon korlátozottak. A működés során egyedül a Dunába kibocsátott meleg víznek lesz érdemi hatása, de ahogy ezt a hatás-tanulmány is alátámasztja, „az erőmű üzemeltethető úgy, hogy ezek a hatások korlátozottak és kontrollálhatóak maradjanak”, a folyó élővilága nem változik meg. 

A kibocsátott melegebb víz a mostani erőműhöz hasonlóan, csak valamennyivel hosszabb területen, körülbelül 11 kilométeren keresztül lesz 2,5 fokot meghaladóan érzékelhető, utána az annyira visszahűl, hogy a különbség már nem számottevő – vázolta a kormánybiztos. 
Hozzátette, hogy az építés során számolni kell némi zaj- és porhatással, valamint a telephelyen körülbelül három méterrel csökkenni fog a talajvízszint, mert a munka-gödrökbe beszivárgó talajvizet ki kell szivattyúzni. Az átmeneti talajvízszint-csökkenés azonban nem haladja meg a természetes okokra visszavezethető szintingadozás mértékét. - Ezt leszámítva érdemi környezeti hatása az építkezésnek nem lesz – húzta alá.  

A blokkok elkészülte, azaz a 2026 utáni időszakról Aszódi Attila azt mondta, hogy az atomerőművi blokkok a normál működésük során nem fognak érdemben kibocsátani légszennyező anyagokat. A levegőt a dízelgenerátorok időnként szükségessé váló, rövid idejű tesztelése nyomán éri kisebb terhelés, de ennek hatásai a hatástanulmányban bemutatott eredmények szerint a telephelyre korlátozódnak. 

Képünkön: Aszódi Attila a nagydorogi lakossági fórumon tart előadást. 

MTI/PAKS-PRESS/FOTÓ: Kiss G. Péter +++


FACEBOOK

Paksi Atomerőmű