Európai elismerés a magyarországi intézkedésekről

Európai elismerés a magyarországi intézkedésekről

2015. április 30. 11:11:50  nyomtatási kép

(PAKS-PRESS) Budapest, 2015. április 29., szerda - Elismerést kapott az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. és az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) az elmúlt három évben végzett munkájáért azon a brüsszeli találkozón, ahol az atomerőművet üzemeltető európai országok bemutatták, hogy a fukusimai baleset után elhatározott intézkedések végrehajtásában milyen előrehaladást értek el - derül ki a hivatal honlapján közzétett tájékoztatóból.

 

Az OAH tájékoztatása felidézi: a fukusimai baleset után az atomerőművek külső veszélyekkel szembeni ellenállásának értékelését célzó stressz-teszteket minden, atomerőművet üzemeltető európai uniós tagállam, valamint Ukrajna és Svájc is elvégezte 2011-ben.

A magyar nukleáris blokkok már ezen a próbán is sikeresen szerepeltek európai összehasonlításban, nagy biztonsági kockázatot jelentő hiányosságot nem tárt fel a vizsgálat.


A biztonság további javítását szolgáló intézkedési terv is elnyerte az európai szakmai közösség tetszését, gyakorlatilag kritika nélkül elismerték a magyar szakemberek munkáját - közölte az OAH honlapján.


A múlt heti brüsszeli találkozón az elhatározott intézkedések végrehajtásának helyzetét vizsgálták. Az ehhez készített jelentést 2014 decemberében küldte ki Magyarország az Európai Bizottságnak.

A felülvizsgálók nem tettek észrevételt a jelentéshez, illetve két intézkedést jó gyakorlatként értékeltek, ami kiváló eredménynek tekinthető - áll az OAH tájékoztatásában.


Az OAH továbbra is azon dolgozik, hogy a jobbító intézkedések előkészítésének, végrehajtásának felügyeletével hozzájáruljon a lakosság és a környezet biztonságának növeléséhez, a környezetkárosító folyamatok kialakulásának hatékony megelőzéséhez - hangsúlyozta honlapján a hivatal. 


Fotó: PAKS-PRESS/Kiss G. Péter. +++

FACEBOOK

Paksi Atomerőmű