Helyszíni szemlén járt Pakson az orosz fővállalkozó vezetője

Helyszíni szemlén járt Pakson az orosz fővállalkozó vezetője

2015. április 28. 18:08:09  nyomtatási kép

(PAKS-PRESS) Paks, 2015. április 28., keddHelyszíni szemlén járt Pakson a tervezett új atomerőművi blokk orosz fővállalkozó cégének vezetője, az orosz fővállalkozó Nyizsnij Novgorodi Atomenergoprojekt - Atomsztrojexport - (NIAEP-ASZE) és a megbízó MVM Paks II. Atomerőmű Fejlesztő Zrt., valamint a Miniszterelnökség munkatársai második alkalommal tartottak negyedéves értékelő megbeszélést.


Valerij Limarenkót, a fővállalkozó cég vezetőjét Aszódi Attila, a Paksi Atomerőmű teljesítményének fenntartásáért felelős kormánybiztosa fogadta.

   

A 2014 decemberében aláírt fővállalkozói szerződés értelmében idén januárban megkezdődött a két új paksi reaktorblokk tervezése, az építés előkészítése. Ennek keretében szükség van egyebek között az új blokkok terveinek helyszíni adottságokhoz való adaptálására és az engedélykérelmek előkészítésére.

A folyamatot az elmúlt 4 hónapban számos szakértői szintű konzultáció segítette. A reaktorok tervezése és a telephely-vizsgálatok előkészítése párhuzamosan zajlik.

 

A paksi telephelyen jelenleg négy szintén orosz, VVER-440 típusú blokk működik, amelyeket 1982-87 között helyeztek üzembe. A tervek szerint ezektől északra épül meg két újabb reaktor, egyenként 1200 megawattos villamos teljesítményű, VVER-1200 típusjelzésű blokk.

 

Képünkön: Aszódi Attila, a Paksi Atomerőmű teljesítményének fenntartásáért felelős kormánybiztos (b) és Valerij Limarenko, az Nyizsnij Novgorodi Atomenergoprojekt - Atomsztrojexport  (NIAEP-ASZE) a tervezett új atomerőművi blokk orosz fővállalkozó cégének vezetője jó hangulatú megbeszélésen az új blokkon tervezett helyszínén.

Szöveg és kép: MTI +++

FACEBOOK

Paksi Atomerőmű