Atomerőművek kommunikációja: felelősség és átláthatóság
Legfrissebb

- E-taxik állnak forgalomba Pakson

- Tábor, Cseresznyésben

- Ösztöndíjprogramot indít a Paks II. Zrt.

- Süli János: hasznos tapasztalatok

- Miklósa Erika szabadtéri koncert Pakson

- Egy vendég, Moszkvában

- Tények az atomenergiáról – házhoz szállítva

- Gastroblues - Woodstock 50. évfordulója jegyében

- A Paks II. a létesítési engedélyre készül

- Paks, nem Csernobil

- Süli János tárca nélküli miniszter a Belarusz Atomerőműben

- Ifjú fizikusok az atomerőmű múzeumtáborában

Atomenergia
Paks
Közélet
Kultúra
Sport


Atomerőművek kommunikációja: felelősség és átláthatóság

2015. április 23. 16:32:46  nyomtatási kép

(PAKS-PRESS) Paks, 2015. április 23., csütörtök – A nukleáris kommunikációval kapcsolatban elvárás, hogy hiteles, szakmai, és rendszeres legyen. A paksi atomerőmű kiemelkedően magas társadalmi elfogadottsága azt mutatja, hogy nálunk ez megvalósul - mondta Hamvas István, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. vezérigazgatója azon a nemzetközi szakmai konferencián, amelyet nukleáris kommunikáció szakértők számára tartottak Pakson.


Először Magyarországon rendeztek nemzetközi szakmai konferenciát nukleáris kommunikáció szakértők számára. Az Atomerőmű Üzemeltetők Világszövetsége (WANO) és az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. közös rendezvényén április 21. és 23. között a nukleáris létesítmények külső és belső kommunikációjáról, az atomenergia békés célú felhasználása minél szélesebb körű elfogadásának erősítéséről, a felelős és transzparens kommunikáció fontosságáról gondolkodott közösen kilenc ország mintegy 60 nukleáris kommunikációs szakembere.


A háromnapos kommunikációs szakmai esemény célja a világszövetség egyik legfontosabb tevékenységéhez, az ismeretek megosztásához kapcsolódott. A rendezvény résztvevői beszámoltak hazájuk energia- és klímapolitikájáról, illetve az adott ország nukleáris kommunikációjának legfontosabb célkitűzéseiről, valamint eredményeiről.


A szakértők egyetértettek abban, hogy az ágazat kommunikációjának két kulcsszava a felelősség és az átláthatóság. Dr. Kovács Antal, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. kommunikációs igazgatója a személyes kapcsolatok fontosságára hívta fel a figyelmet. Szavai szerint a bizalom megteremtése érdekében nem csak a megfelelő üzenet és csatorna kiválasztása fontos, hanem az is, hogy minél szorosabb közvetlen kapcsolatot tudjunk építeni a célcsoportjainkkal. Pakson ennek két legfontosabb eszköze a Tájékoztató és Látogatóközpont, valamint a több szempontból is egyedülálló Atomenergetikai Múzeum.  

- Az a tapasztalatunk, hogy a látogatásokat követően nagyon magas lesz azok aránya, akik a nálunk megszerzett információk hatására a nukleáris energia támogatójává válnak – fűzte hozzá.


A nemzetközi kommunikációs munka-konferencia kiemelt célja volt a gyakorlatban már működő megoldások elemzése: a résztvevők számos jó gyakorlattal (best practice) ismerkedhettek meg.

A munkavállalói és beszállítói kommunikáció lehetséges fejlesztésén túl szóba került az is, miként lehet intenzívebben bevonni a vállalatvezetést ebbe a párbeszédbe. A külső kommunikáció területén az egyik sarkalatos téma a nukleáris társaságok társadalmi felelősségvállalása volt, illetve szintén hangsúlyos szerepet kapott a bővítés témaköre is.

A külső kommunikációban különleges területet képvisel a közvetlen lakossági kommunikáció, ezen belül is a látogatóközpontok működtetése, ahol bárki első kézből szerezhet információt a nukleáris energia békés, villamosenergia-termelési célú felhasználásáról, a környezeti és társadalmi háttérről, de akár bepillanthat magába a létesítménybe is, mint például Pakson, jóllehet, ezt a lehetőséget ugyanakkor nem minden atomerőmű biztosítja.


Mint ismeretes, a londoni székhelyű Atomerőmű Üzemeltetők Világszövetsége (WANO) 1989 óta rendszeresen vizsgálja a világ nukleáris létesítményeinek biztonságát, valamint ajánlásokkal, háttérismeretek, módszerek és szaktudás megosztásával törekszik arra, hogy az atomerőművek biztonságos működését és megbízhatóságát maximalizálja. A non-profit szervezet célja a nukleáris biztonság folyamatos növelése, mégpedig a tapasztalatok egymás közötti megosztása által. A WANO 130 tagja 35 országban több mint 540 atomreaktort üzemeltet világszerte.


A WANO 1992 óta a Paksi Atomerőműben is rendszeresen tart vizsgálatokat, és fogalmaz meg ajánlásokat.


A 2012-es partneri vizsgálat során a szakértői csoport semmilyen biztonságos üzemeltetésre veszélyt jelentő hiányosságot nem talált. A partneri vizsgálatot néhány évvel később minden esetben utóvizsgálat követi, amelynek során ellenőrzik a korábbi vizsgálat során tett észrevételek hatását. Ez az utóvizsgálat 2014 februárjában volt a Paksi Atomerőműben.


Képünkön: dr. Kovács Antal angol nyelvű előadását tartja a konferencián.

(Paks-Press Fotó: Kiss G. Péter.) +++

 

 


FACEBOOK

Paksi Atomerőmű