A fővállalkozó készíti elő a tenderek kiírását a paksi bővítéshez

A fővállalkozó készíti elő a tenderek kiírását a paksi bővítéshez

2015. április 23. 15:37:48  nyomtatási kép

(PAKS-PRESS) Minszk, 2015. április 23., csütörtök - A Paks II atomerőmű beruházási tendereinek előkészítése a műszaki feladatok meghatározásával párhuzamosan zajlik és a teljes projektet tekintve a 40 százalékos magyar beszállítói hányad tartható - jelentette ki Valerij Limarenko, a Roszatom leányvállalat, a Nyizsnij Novgorod-i Atomenergetikai Tervező Iroda (NYIAEP) elnöke szerdán magyar újságíróknak az Atomexpon, Minszkben.


A paksi beruházás fővállalkozó cégének vezetője hozzátette: a nyílt tenderek tömeges kiírása folyamatos lesz, a tervezést és az engedélyezést követően heti gyakorisággal teszik közzé majd a felhívásokat.

Az elnök elmondta, hogy a beruházás jelenlegi szakaszában a beépítendő irányítástechnika és turbina tervezése folyik, egyeztetve a magyar féllel.

Valerij Limarenko úgy értékelte, hogy a magyar atomenergetikai szakemberek jelentős tapasztalattal rendelkeznek a szovjet típusú atomerőmű üzemeltetésében, és ez a biztos alapja a sikeres munkának. Mint mondta: "egy műszaki nyelvet beszélünk".

Elmondta, a legkorszerűbb és legbiztonságosabb 3+ generációs technológiát képviselő rendszereket építik majd be a Paks II atomerőműbe. 

- Mire a Paks II beruházás megkezdődik, a 3+ generációs atomerőművi blokknak több referenciája is lesz, köztük az idén év végén átadásra kerülő Novovoronyezs 2, és a jövőre elkészülő Szentpétervár melletti, Leningrád II atomerőmű - emelte ki a szakember.

 

Valerij Limarenko hangsúlyozta, hogy a Roszatom a helyi iparra is támaszkodik az atomerőművek építése során, ami az egyik fő versenyelőnye vetélytársaival szemben. Hangsúlyozta: Magyarország fejlett iparral rendelkezik, és azzal számolnak, hogy a paksi beruházás kivitelezésében 40 százalékos lesz a magyar beszállítói hányad, elsősorban az építési és szerelési munkákban. A szakember szerint az erőmű építési munkáinak kétharmadát magyar vállalatok végzik majd.

 

Kérdésre válaszolva elmondta, hogy Európában a Siemens és az Alstom rendelkezik világszínvonalú atomerőművi turbinákkal, de a nyílt versenybe bármely cég beszállhat, így Oroszországban is van olyan cég, amelyik a legkorszerűbb úgynevezett lassújárású turbina gyártására képes. +++

(MTI) 

 

 

FACEBOOK

Paksi Atomerőmű