A rendőrség munkáját a civilek segíthetik a legjobban

A rendőrség munkáját a civilek segíthetik a legjobban

2015. április 21. 12:01:29  nyomtatási kép

(PAKS-PRESS) Paks, 2015. április 21., kedd – A rendőrség a civil szervezetek egyre nagyobb szerepvállalását szorgalmazza a bűnmegelőzésben és a bűncselekmények hatékony felderítésében, tovább erősítik a polgárbarát arculatot és a társadalmi párbeszédet – hangzott el ma egy szakmai tanácskozáson, Pakson.  


Közbiztonsági egyeztető fórumot tartott ma délelőtt a Paksi Rendőrkapitányság, azt követően, hogy az Országos Rendőr-főkapitányság járási fórumsorozatot rendelt el. Ennek során azt is feladatuknak tekintik, hogy a járási intézmények és a hatóságok együttműködése eredményes legyen.


A paksi Polgármesteri Hivatal nagytermében tartott járási szintű tanácskozás előtt Molnár Gábor ezredes, a főkapitány bűnügyi helyettese a Paks-Press Hírügynökségnek elmondta, hogy Tolna megyében öt kapitányságon tartanak a civil szervezetek, polgármesterek és más tisztségviselők bevonásával egyeztető fórumot.

– Feladatunk, hogy a lakossághoz közelebb kerüljön a rendőrség, jóllehet a térség, bűnügyi szempontból az ország egyik legbiztonságosabb megyéje, mégis szükség mutatkozik arra, hogy párbeszédet folytassunk, egyeztessünk, vagy meghallgassuk a rendőrséget érő kritikai észrevételeket is – fogalmazott. – A rendőrség a megyében a szükséges eszközöknek nincsen híján, a technikai feltételeink adottak, jobb és eredményesebb munkát szeretnénk végezni, amelyben segítségünkre van a társadalmi párbeszéd – tette hozzá.


Kuti István alezredes, a Paksi Rendőrkapitányság vezetője a tanácskozáson tájékoztatta az érdeklődőket az elmúlt időszak bűnügyi és közbiztonsági helyzetéről.

Szavai szerint a városban tovább csökkent a bűncselekmények száma, de még mindig jelen van az utazó bűnözők lakásbetöréses bűncselekménye, ilyen hat volt a közelmúltban. - Halálos közlekedési baleset az elmúlt négy hónapban nem volt és a baleseti szám is csökkent – mondta el.  


Daubner Gabriella alezredes, megyei bűnmegelőzési alosztályvezető a „Várvédő az otthonok védelmének új korszaka” címmel tartott előadásában kiemelte, hogy egy új, saját program indul a lakásbetörések megelőzése érdekében. Azok számára készítenek egy leltár-mintát, ahova beírhatják értékesebb tárgyaik sorozat számát, vagy jellegzetességeit. Készül arra is minta, hogy a tulajdonosok hogyan mérhetik fel saját lakásuk biztonságát, illetve mit kell tenniük annak érdekében, hogy még védettebb legyen mindenki a betörések ellen.

Jelezte, hogy a bűnmegelőzést is segítik ezek a programok, a civil társadalom bevonása hatékonyan segíthet a most paradigmaváltáson munkálkodó, szolgáltató-szolgáló rendőrségnek.

A mai tanácskozásra száz meghívottat vártak, köztük a járás polgármestereit, a kormányablak munkatársait, családgondozókat és más civil szerveztek képviselőit.


Képünkön, balról jobbra: Kuti István, Daubner Gabriella, Molnár Gábor a paksi rendőrkapitányság épülete előtt. 

Paks-Press Fotó: Kiss G. Péter +++ 

FACEBOOK

Paksi Atomerőmű