A sérült paksi fűtőelemek szállítása és elhelyezése jogszerű volt
Legfrissebb

- E-taxik állnak forgalomba Pakson

- Tábor, Cseresznyésben

- Ösztöndíjprogramot indít a Paks II. Zrt.

- Süli János: hasznos tapasztalatok

- Miklósa Erika szabadtéri koncert Pakson

- Egy vendég, Moszkvában

- Tények az atomenergiáról – házhoz szállítva

- Gastroblues - Woodstock 50. évfordulója jegyében

- A Paks II. a létesítési engedélyre készül

- Paks, nem Csernobil

- Süli János tárca nélküli miniszter a Belarusz Atomerőműben

- Ifjú fizikusok az atomerőmű múzeumtáborában

Atomenergia
Paks
Közélet
Kultúra
Sport


A sérült paksi fűtőelemek szállítása és elhelyezése jogszerű volt

2015. április 20. 21:26:00  nyomtatási kép

(PAKS-PRESS) Paks, 2015. április 20., hétfő - A 2003. évi paksi üzemzavar során megsérült fűtőelemek szállítása és elhelyezése nemzetközi irányelveknek megfelelően, hatályos szerződés alapján, teljesen jogszerűen történt – közölte ma a paksi atomerőmű.


Mint azt közleményükben írják, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. és az oroszországi FCJaRB cég között nukleáris üzemanyag szállításáról és elhelyezéséről született szerződést az EURATOM Ellátási Ügynökség (ESA) 2010. áprilisában írta alá harmadik félként.


A társaság mai közleményben arra reagált, hogy a Párbeszéd Magyarországért szerint a 2003-as paksi üzemzavar során megsérült fűtőelemek szállítása és végleges elhelyezése sérti a 2011-es nukleáris hulladékokról szóló irányelvet. Jávor Benedek, a párt EP-képviselője hétfői, budapesti sajtótájékoztatóján állította ezt.


Az atomerőmű közleménye szerint az oroszországi partnerrel 2009-ben kötött szerződés kiegészítésére kizárólag néhány technikai, formai kérdés (pl. cégadatok) pontosítása miatt volt szükség, az a szerződés lényegi feltételeit nem módosította, és semmilyen új kötelezettséget nem határozott meg.

Az ESA-val közösen kialakított gyakorlatnak megfelelően a Paksi Atomerőmű ezen dokumentumokat utólag megküldte az ügynökség részére.


A paksi atomerőmű közleményében arra is kitér, hogy a Társaságnál kiemelt figyelmet fordítanak arra, hogy tevékenységük során mindenkor a vonatkozó jogszabályok és szerződések alapján járjanak el, maximálisan betartsák a hatályos nemzetközi irányelveket, és mindenben megfeleljenek a magyar nukleáris hatóság előírásainak. 

(PAKS-PRESS Fotó: Kiss G. Péter.) +++


FACEBOOK

Paksi Atomerőmű