A sérült paksi fűtőelemek szállítása és elhelyezése jogszerű volt
Legfrissebb

- Paks- Dunakömlőd kerékpárút ünnepélyes átadása

- A viták napja volt a testület ülésén

- A TVEL legyártja paksi fűtőelemeket

- Tíz elektromos buszt vásárol Paks

- Paks II. – Tiszta és hatékony áramtermelés

- Süli: világszínvonalú blokkokat építünk

- Áder: a klímacélok eléréséhez szükség van az atomenergiára

- Klimavédelem – atomenergiával

- AtomEco: átláthatóság, párbeszéd és szakmaiság

- A Paks 2. projekt már 400 engedéllyel rendelkezik

- MVM Élménynap

- Testületi ülés

Atomenergia
Paks
Közélet
Kultúra
Sport


A sérült paksi fűtőelemek szállítása és elhelyezése jogszerű volt

2015. április 20. 21:26:00  nyomtatási kép

(PAKS-PRESS) Paks, 2015. április 20., hétfő - A 2003. évi paksi üzemzavar során megsérült fűtőelemek szállítása és elhelyezése nemzetközi irányelveknek megfelelően, hatályos szerződés alapján, teljesen jogszerűen történt – közölte ma a paksi atomerőmű.


Mint azt közleményükben írják, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. és az oroszországi FCJaRB cég között nukleáris üzemanyag szállításáról és elhelyezéséről született szerződést az EURATOM Ellátási Ügynökség (ESA) 2010. áprilisában írta alá harmadik félként.


A társaság mai közleményben arra reagált, hogy a Párbeszéd Magyarországért szerint a 2003-as paksi üzemzavar során megsérült fűtőelemek szállítása és végleges elhelyezése sérti a 2011-es nukleáris hulladékokról szóló irányelvet. Jávor Benedek, a párt EP-képviselője hétfői, budapesti sajtótájékoztatóján állította ezt.


Az atomerőmű közleménye szerint az oroszországi partnerrel 2009-ben kötött szerződés kiegészítésére kizárólag néhány technikai, formai kérdés (pl. cégadatok) pontosítása miatt volt szükség, az a szerződés lényegi feltételeit nem módosította, és semmilyen új kötelezettséget nem határozott meg.

Az ESA-val közösen kialakított gyakorlatnak megfelelően a Paksi Atomerőmű ezen dokumentumokat utólag megküldte az ügynökség részére.


A paksi atomerőmű közleményében arra is kitér, hogy a Társaságnál kiemelt figyelmet fordítanak arra, hogy tevékenységük során mindenkor a vonatkozó jogszabályok és szerződések alapján járjanak el, maximálisan betartsák a hatályos nemzetközi irányelveket, és mindenben megfeleljenek a magyar nukleáris hatóság előírásainak. 

(PAKS-PRESS Fotó: Kiss G. Péter.) +++


FACEBOOK

Paksi Atomerőmű