Mindennapi paksi kérdések
Legfrissebb

- Koronavírus - felhívás

- Utazás kiállításon a Paks II. interaktív kamion

- Határtalanul – információs nap Pakson

- Készülnek az erőműépítést kiszolgáló létesítmények

- Testületi ülés – sajtótájékoztató

- Tanácsadó testület alakult

- Donáth Anna Pakson

- Egyensúlyi költségvetést készítenek elő

- Atomerőmű: főjavítás az egyes blokkon

- Polgármesterek: térségfejlesztés, kommunikáció

- Kiemelkedő eredmények

- Paks II. – Információ első kézből

Atomenergia
Paks
Közélet
Kultúra
Sport


Mindennapi paksi kérdések

2015. március 27. 10:23:02  nyomtatási kép

(PAKS-PRESS/Mayer György) Budapest, 2015. március 27., péntek - Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter és Giró-Szász András Kormányzati kommunikációért felelős államtitkár sajtótájékoztatóján szó volt a paksi atomerőmű jövőbeni működéséről és a Paks II. projektről is.

 

A paksi atomerőműről szólva a miniszter bejelentette, hogy felvették a kapcsolatot külföldi fejvadász cégekkel, hogy megtalálják azokat a menedzsereket, akiket be tudnak vonni az atomerőmű vezetésébe.

 

A paksi kapacitás fenntartásról szólva többek között jelezte, hogy mintegy 10 éves előkészület után állapodtunk meg Oroszországgal az új blokkokról. Az unió tagországainak többsége szerint kihagyhatatlan Oroszország az európai energiaellátásból. Európa versenyképessége attól függ, hogy lesz-e olcsó energia.


Úgy gondoljuk, hogy itthon kell megtermelni a szükséges elektromos energiát, ezért döntöttünk az atomerőmű bővítése mellett. A cél, hogy a magyar áramigény 50 százalékát Paks állítsuk elő - magyarázta az oroszokkal kötött megállapodást Lázár János. Szavai szerint az orosz féllel lezártak minden olyan tárgyalást, amely a bővítéshez szükséges volt.


Kitért arra is, hogy 2013. november 24-én adták be az uniónak az engedélyhez szükséges anyagokat a megállapodásról, majd ezt követően 2014. január 14-én az unió három feltétellel járult hozzá a szerződés megkötéséhez. Az egyik a fűtőanyag kérdése, a másik a versenyjogi kérdések elfogadása, a harmadik az európai közbeszerzési szabályok betartása.

- Mi mindhárom feltételt elfogadtuk – jelezte Lázár János. Az üzemanyag beszerzésről szólva elmondta, hogy lényegében sikerült megállapodni az Euratommal, élünk a finn modell átvételével, így nem lesz akadálya a szerződés elfogadásának.

Reményei szerint két héten sikerül elérni azt, hogy mindenben megfeleljünk az EU előírásainak. A közbeszerzésekhez pedig azt fűzte hozzá, hogy az európai kiemelt közbeszerzési szabályokat betartjuk.


A sajtótájékoztatón pontosították, azt a sajtóban megjelent állítást, hogy az hangzott el: „minden akadály elhárult, hogy a megállapodást megköthessük” és nem az, hogy megkötöttük a megállapodást. Szerinte a különböző sajtómegjelenések ellentmondásosan közölték a történteket.

Lázár János hozzátette, hogy még két komoly forduló elé nézünk a versenyjogi és a közbeszerzési témák kapcsán, de minkét témánál betartjuk az unió előírásait és nem várunk problémákat, így vétót sem.


Lázár János az állami támogatás kérdésére is kitért. Mint mondta, a magyar kormánynak azt kell bizonyítania, hogy a felvett hitel megtérül piaci körülmények között, nem lesz szükség állami támogatásra. +++

 

FACEBOOK

Paksi Atomerőmű