Aszódi: jó úton halad a Paks 2
Legfrissebb

- Koronavírus - felhívás

- Utazás kiállításon a Paks II. interaktív kamion

- Határtalanul – információs nap Pakson

- Készülnek az erőműépítést kiszolgáló létesítmények

- Testületi ülés – sajtótájékoztató

- Tanácsadó testület alakult

- Donáth Anna Pakson

- Egyensúlyi költségvetést készítenek elő

- Atomerőmű: főjavítás az egyes blokkon

- Polgármesterek: térségfejlesztés, kommunikáció

- Kiemelkedő eredmények

- Paks II. – Információ első kézből

Atomenergia
Paks
Közélet
Kultúra
Sport


Aszódi: jó úton halad a Paks 2

2015. március 25. 18:04:37  nyomtatási kép

(PAKS-PRESS/Mayer György) Budapest, 2015. március 25., szerda - A paksi atomerőmű két új blokkjának üzemanyag-szállítási szerződését a finn modell alapján véglegesítik, a megállapodás hamarosan megszülethet – jelezte Aszódi Attila, a paksi bővítésért felelős kormánybiztos az Energiainfo.hu mai sajtóbeszélgetésén.

 

 

Mint fogalmazott, a tegnapi brüsszeli tárgyalás közelebb vitt a megállapodáshoz, de akkor lehet véglegeset mondani, amikor megtörténik majd az Euratommal is a megállapodás aláírása.

 

Aszódi Attila jelezte: nincs arra vonatkozó kötelezettség, hogy más szállítótól kell az üzemanyagot beszerezni. Ugyanakkor uniós elvárás, hogy egy adott idő elteltével legyen lehetőség alternatív szállítót bevonni, ha van az adott reaktorhoz alkalmazható üzemanyaga. Ennek a pontos szerződéses feltételeiről folyik most az egyeztetés.

 

A finn modell egyébként azt jelenti, hogy 10 évig az orosz fél szállítja az üzemanyag kazettákat, aztán, ha lesz másik gyártó, akkor bővülhet a választás lehetősége. Mint fogalmazott, ez olyan üzlet, amely motiválhatja a Westinghouse-t. A megtermelt villamos energia teljes 60 éves üzemidőre vetített mintegy 17 Ft/kWh árában nagyjából 2 Ft az üzemanyag ára, ami komoly tétel egy atomerőmű teljes üzemidejére vetítve.

 

Kérdésre válaszolva Aszódi cáfolta, hogy tiltott állami támogatás lenne a beruházásban, mert a projekt minden számítás szerint megtérül, így nem kell támogatással számolni.

Felidézte, hogy elindult az a lakossági fórumsorozat, melynek keretében 40 Paks közeli településen tájékoztatják a lakosságot a bővítés kérdéseiről, majd ezt követi egy tíz környező országot érintő másik közmeghallgatási forduló is.


Az Energiainfo.hu sajtóklub sorozatának mai rendezvényén a Paks 2 beruházásról volt szó. A rendezvény bevezetőjeként Drucker György, az Energiainfo.hu vezető elemzője ismertette az atomenergia ipar helyzetét, jelezve, hogy jelenleg 440 blokk üzemel a világon, összesen 378 GW beépített teljesítménnyel, melyek segítségével évi 2360 TWh villamos energiát állítanak elő, ami a teljes termelés 11 százaléka.

Jelenleg 69 blokk áll építés alatt és 184 tervezési fázisban van.


Képünkön: Aszódi Attila (középen) a VVER 1000-es típus üzemanyag kazettájának felépítését mutatja az érdeklődőknek. (A szerző felvétele.) +++                                                    

 

 

 

                                                                 

 

FACEBOOK

Paksi Atomerőmű