Orosz klasszikus – rendhagyó vacsorával

Orosz klasszikus – rendhagyó vacsorával

2015. március 21. 18:28:26  nyomtatási kép

(PAKS-PRESS) Paks, 2015. március 21., szombat - A Budapesti Orosz Stúdiószínház társulata ma egy „Orosz vacsoraszínház” keretében Gogol: „A revizor” című darabjából ad elő jeleneteket. A klasszikust bemutató vacsoraesten az előadás hősei ma is életszerűek és felismerhetők az emberekben.


Zinaida Zicherman Szokolova színész, pedagógus és rendező kezdeményezéséből 1997-ben alakult társulat olyan amatőröket foglalkozat, akiket az orosz színház és nyelv szeretete egyesít. Különböző életkorúak, szakmájuk és nemzetiségük is különböző: oroszok, magyarok, beloruszok, akik Magyarországon születtek, vagy később költöztek ide. Kiemelt jelentőséggel bír, hogy sok a fiatal, örvendetes, hogy megőrzik az orosz értékeket, és tovább viszik azt. Színi iskolákban tanulnak, hogy jobban teljesítsenek. Ma már nemcsak Magyarországon, hanem számos más országban is a világot jelentő deszkákra állnak.


A társulat igyekezete szerint azért dolgozik, hogy az orosz határokon túl élő oroszok fenntarthassák az orosz kulturális és nyelvi értékeiket, megőrizzék identitásukat – fogalmazott az előadás előtt Zinaida Zicherman Szokolova. Mint mondta, a színház kőszínháza az Orosz Kulturális Központ, a társulat mögött egyaránt ott vannak a közéleti szereplők, fenntartásában – mint közhasznú egyesületnek -, segítenek a pályázati pénzek és az orosz állam. 

 

A színház kínálatában Osztrovszkij, Gogol, Csehov, Bulgakov darabjai jelennek meg, de a repertoárban megtalálhatók még Koljáda, Razumovszkaja, Kurocskin is. A szövegeket feliratozzák az adott ország nyelvén. 

- Az ügyeskedők jellemrajza nem sokat változott a mai viszonyok között sem – utalt a darabra a rendező.

 

Szokolova jelezte, hogy a klasszikusok színpadra vitele fontos szándék, mert azokban olyan értékek jelennek meg, amelyek jóllehet a múltban fogalmazódtak meg, ugyanakkor a mának is üzenet értékűek. Ezért - szavai szerint -, az orosz klasszikus daraboknak ismét reneszánsza van Magyarországon.

 

A Társulat Pakson most játszik második alkalommal, két éve ugyanezen a helyszínen Csehov részleteknek tapsolhatott a műértő közönség.

Ma a Revizorból láthatnak jeleneteket a paksiak. Érdekesség, hogy paksi szereplő is van, Hadnagy Júlia személyében, aki a városparancsnok leányát alakítja.

A vacsora is kissé klasszikus és ínyenc, mint az előadás: a leves szoljánka, a főétel rozmaringos sertés szűzérmék, burgonyalángossal, a desszert pedig sült túrópogácsa, tejföllel és mézzel tálalva.

 

A menü egyes fogásait az előadás jelenetei között szolgálják fel, az orosz kultúra és gasztronómia ezen az igazán különleges színházi estéjén, amely hat órakor kezdődött az Erzsébet Nagy Szállóban.

 

Képünkön: jelenet A revizorból. Hadnagy Júlia (Marja) és Csörgő Dániel (Hlesztakov).

(PAKS-PRESS Fotó – Kiss G. Péter.) +++  

FACEBOOK

Paksi Atomerőmű