Napfogyatkozás: a rendszerirányítók mentették meg a napelemeseket

Napfogyatkozás: a rendszerirányítók mentették meg a napelemeseket

2015. március 21. 08:32:49  nyomtatási kép

(PAKS-PRESS) Budapest, 2015. március 21., szombat - A MAVIR Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító ZRt. az Európai Villamosenergia-átviteli Rendszerirányítók Szervezetével (ENTSO-E) együttműködésének köszönhetően nem okozott üzemzavart az európai villamosenergia-ellátásban a napfogyatkozás - tájékoztatta a magyar társaság.


Az előzetes számítások 30 gigawatt (a Paksi Atomerőmű teljesítményének tizenötszöröse) villamosenergia-termelő kapacitás kiesésére számítottak, így a rendszerirányítók növelték a gyorsan mozgósítható tartalékkapacitásaik mértékét, megvizsgálták a szabályozási lehetőségek kérdését (víztározós erőművek használata, napelem termelés koordinált leállítása, újraindítása, stb.) és felkészültek egymás azonnali, villamos energiával történő kisegítésére.


A közlemény szerint napfogyatkozás okozta termeléskieséssel elsősorban a nagyszámú napelem-telepekkel rendelkező országok esetében - Németország, Olaszország, Spanyolország, Franciaország - lehetett számítani, azonban az együttműködésnek köszönhetően nem volt probléma Európa átviteli hálózatán. (MTI). +++

FACEBOOK

Paksi Atomerőmű