Egyetlen üzemanyag-szerződés sem nyilvános

Egyetlen üzemanyag-szerződés sem nyilvános

2015. március 19. 11:38:05  nyomtatási kép

(PAKS-PRESS) Budapest, 2015. március 19., csütörtök - Egyetlen atomerőmű üzemanyag-szerződése sem nyilvános; bárki megpróbálhat ilyet keresni más atomerőművekről, nem fog találni - mondta a paksi atomerőmű kapacitásának fenntartásáért felelős kormánybiztos.

 

Kifejtette: az új paksi reaktorblokkok üzemanyag-ellátásáról még tartanak az egyeztetések az Euratom Ellátási Ügynökséggel, de már közel a megállapodás. Ezt követően nyilvánosságra fogják hozni azt, amit lehet - tette hozzá.

 

A kormánybiztos cáfolta az Origo hírportálon kedden megjelent cikk állítását, miszerint a fűtőelem beszállításokkal kapcsolatos szerződések nyilvánosak lesznek. (Közben a portál is helyesbített.) Aszódi Attila hozzátette, egyetlen atomerőmű üzemanyag-szerződése sem nyilvános, tekintettel az azokban lévő kulcsfontosságú üzleti, műszaki és ellátás-biztonsági vonatkozású adatokra. Ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy a paksi erőmű kapacitásának fenntartását célzó beruházással kapcsolatos adatok kezelése minden EU-s irányelvnek és konkrét szabályozásnak megfelel.

 

A kormánybiztos egy keddi kalocsai sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy a leendő paksi reaktorok üzemanyag-ellátásáról már az előkészítés szakaszában egyeztetés zajlott az Euratom Ellátási Ügynökséggel, ezek az egyeztetések még tartanak, de közel a megállapodás. A három megvalósítási szerződés közül az egyikre, az üzemanyag-ellátásra vonatkozóra kell rákerülnie a magyar és az orosz fél mellett egy harmadik aláírásnak is: az Euratom Ellátási Ügynökség jóváhagyásának - tette hozzá.


Arról is beszélt, hogy az üzemanyag-beszerzéseknél az a gyakorlat, hogy az új atomerőművek esetében az első időszakban lehetőség szerint az eredeti gyártótól származó fűtőanyagot használnak garanciális indokok és azon egyszerű okból, hogy ő ismeri legjobban a reaktor paramétereit.

A gyakorlat az, hogy a reaktor gyártója fejleszti ki az üzemanyag kazettát is - jelezte a kormánybiztos. 

Jelenleg egyedül a Roszatom üzemanyaggyára, a TVEL készít olyan üzemanyag kazettákat, amelyek az új paksi reaktorokban alkalmazhatóak - tette hozzá Aszódi Attila. +++

(MTI/PAKS-PRESS) 

FACEBOOK

Paksi Atomerőmű