Euratom: közel a megoldáshoz
Legfrissebb

- A Paks II. projekt lehetőség a magyar vállalkozásoknak

- Pakson a bennmaradás a cél

- Szeptember 1-jén hagyományosan indulhat az iskola

- Nemzetközi Fúvós Napok Fesztivál

- Megújul a Paks – Németkér - Cece összekötő út

- Vállalkozói Információs Pont

- Megalakult a Közép-Duna Menti Fejlesztési Tanács

- Nyári előadások

- Kötélpálya

- Csúcshűtőkkel óvják a Duna élővilágát

- Rendkívüli képviselő-testületi ülés

- Tartalékos kiképzés

Atomenergia
Paks
Közélet
Kultúra
Sport


Euratom: közel a megoldáshoz

2015. március 18. 08:22:00  nyomtatási kép


(PAKS-PRESS) Kalocsa, 2015. március 17., kedd - Folytatás - 2. rész. 

Aszódi Attila a sajtótájékoztatón – kérdésre válaszolva kitért a közelmúltban újabb médiacirkuszt provokáló, illetve annak teret nyitó történetre Euratommal szükséges egyeztetések kapcsán. Mint mondta, a leendő paksi reaktorok üzemanyag-ellátásáról már az előkészítés szakaszában egyeztettek, ezek még tartanak, de közel a megállapodás.

 

Mint ismeretes a paksi-orosz hármas szerződés egyik pontja az üzemanyag szállítás, amelyben a két fél mellett egy harmadiknak is jelen kell lenni aláíróként. Ez a harmadik fél az Euratom. - A szerződést a készítés szakaszában egyeztettük, az észrevételek figyelembe vételével készült el a dokumentum, ugyanakkor az egyeztetések még nem zárultak le - vázolta Aszódi Attila.

Hozzátette, Magyarország és az európai közösség számára kedvező megállapodás fog kikristályosodni, nagyon közel vannak az álláspontok, az ellátás-biztonsági, műszaki, gazdasági szempontokat figyelembe vevő, kedvező megállapodás fog születni – szögezte le. 

Részleteket az egyeztetés jelenlegi szakaszában nem árult el, megjegyezve: egyetlen atomerőmű üzemanyag-ellátására vonatkozó megállapodás sem nyilvános. 

Az üzemanyag-beszerzéssel kapcsolatban az a gyakorlat, hogy az új atomerőművek esetében az első időszakban az eredeti gyártótól származó fűtőanyagot használnak garanciális indokok és azon egyszerű okból, hogy ő ismeri legjobban a reaktor paramétereit - mutatott rá. 

Részletesen szólt a szakember az üzemanyag gyártásáról is, míg az uránpasztillák több gyárban megegyeznek, addig az üzemanyag-kazetták alkalmazkodnak a reaktor speciális fizikai, mérnöki körülményeihez, azaz a különböző reaktorokban más-más alakú és méretű kazettákat alkalmaznak - mondta el Aszódi Attila.    

A gyakorlat az, hogy a reaktor gyártója fejleszti ki az üzemanyag kazettát is - jelezte a kormánybiztos, aki utalt arra, hogy jelenleg egyedül a Roszatom üzemanyaggyára, a TVEL készít olyan üzemanyag-kazettákat, amelyek az új paksi reaktorokban alkalmazhatóak.


Ugyancsak tegnap délután, Kovács Zoltán kormányszóvivő arról beszélt, hogyha a Financial Times (FT) brit üzleti lap nem közöl helyreigazítást a paksi bővítésről szóló múlt heti, a magyar kormány szerint hamis és félrevezető cikke miatt, a kabinet jogi útra tereli az ügyet.

A Financial Times - meg nem nevezett forrásokra hivatkozva - múlt csütörtökön arról cikkezett, hogy leállította az Európai Unió a paksi atomerőmű bővítéséről Oroszországgal kötött 12 milliárd eurós megállapodás végrehajtását. Giró-Szász András kormányzati kommunikációért felelős államtitkár még aznap este cáfolta a lap értesüléseit, hozzátéve, hogy az ügyben helyreigazításért folyamodtak a szerkesztőséghez.

Anna-Kaisa Itkonen, az Európai Bizottság energiaügyekért felelős szóvivője múlt pénteken azt mondta, Brüsszel nem blokkolja a paksi atomerőmű bővítését, az építkezést, az Európai Bizottság csak a fűtőanyag beszerzésére vonatkozó szerződéssel foglalkozott.

 

A sajtótájékoztató után, a délután négy órakor kezdődött közmeghallgatáson megjelent L. Simon László a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára, Aszódi Attila bővítésért felelős kormánybiztos, továbbá megyei és települési vezetők, köztük Horváth Kálmán, Tolna megyei kormánymegbízott, Süli János Paks polgármestere valamint a Paks 2 projekt vezetői. Közel kétszáz kalocsai vett részt a fórumon.


A rekordnak számító, közel kétszáz fős hallgatóságot leginkább a Kalocsa-Paks híd megépítése érdekelte, amely egyelőre még nem része atomerőműves projektnek, de igen erősen szorgalmazzák.

Előzőleg a sajtótájékoztatón Aszódi Attila és majd a kalocsaiak előtt L. Simon Lászlótól is egybehangzóan volt hallható, hogy a kormány támogatja a híd tervet, de egyelőre konkrét ígéret még nem hangzott el.

A kalocsaiaknak a híd talán fontosabb még az erőműnél is, amiért megépülne egyáltalán - többnyire ez volt leszűrhető a fórumon elhangzottakból.

Mint ismeretes, a híd programhoz Paks képviselő-testülete is csatlakozását jelentette be. +++

(PAKS-PRESS/MTI) 

Képünkön: Aszódi Attila az urán pasztillával. 

(Fotó: PAKS-PRESS/Kiss G. Péter.). 

FACEBOOK

Paksi Atomerőmű