Pénteken nap- és áramfogyatkozás Európában
Legfrissebb

- A Paks II. projekt lehetőség a magyar vállalkozásoknak

- Pakson a bennmaradás a cél

- Szeptember 1-jén hagyományosan indulhat az iskola

- Nemzetközi Fúvós Napok Fesztivál

- Megújul a Paks – Németkér - Cece összekötő út

- Vállalkozói Információs Pont

- Megalakult a Közép-Duna Menti Fejlesztési Tanács

- Nyári előadások

- Kötélpálya

- Csúcshűtőkkel óvják a Duna élővilágát

- Rendkívüli képviselő-testületi ülés

- Tartalékos kiképzés

Atomenergia
Paks
Közélet
Kultúra
Sport


Pénteken nap- és áramfogyatkozás Európában

2015. március 16. 21:13:04  nyomtatási kép

(PAKS-PRESS) Budapest/Paks 2015. március 16., hétfő - A hazai villamosenergia-szolgáltatást minden valószínűség szerint ezúttal sem veszélyezteti közvetlenül ez a ritkán előforduló természeti jelenség. Jelentősebb beavatkozásra a nagyszámú napelem telepekkel rendelkező országok esetében lehet szükség. Európában mintegy 15 Paksi Atomerőműnyi termelés eshet ki a napfogyatkozás idején.

 

A 2015. március 20-i napfogyatkozás hazánkban megközelítően 60 százalékot ér el a jelenség csúcspontján, ami azt jelenti, hogy a Hold ilyen arányban takarja majd ki a Napot péntek délelőtt, azaz nem lesz teljes sötétség. Mivel a jelenség időpontja régóta ismert, több mint egy éve igen alapos előkészítő munka kezdődött meg az Európai Villamosenergia-átviteli Rendszerirányítók körében, bevonva a témát jól ismerő szakértőket, például csillagászokat is.

 

A MAVIR ZRt. az Európai Villamosenergia-átviteli Rendszerirányítók Szervezetével (ENTSO-E) együttműködve, több mint egy éves előkészítő munkával készült fel a március 20-i napfogyatkozás hatásainak kezelésére. A jelenség akár 30 GW, azaz 15 Paksi Atomerőmű kapacitásának megfelelő, napelemek által termelt villamos energia kiesését vonhatja maga után Európában.

 

Az esetleges nehézségek kezelésére, az összetett modellezés adatai alapján, különböző intézkedésekkel készülnek Európa rendszerirányítói: növelték a gyorsan mozgósítható tartalék kapacitások mértékét, megvizsgálták a szabályozási lehetőségek kérdését, (víztározós erőművek használata, napelem termelés koordinált leállítása, újra indítása, stb.) és készen állnak egymás megsegítésére, amennyiben ez szükséges.

 

Péntek délelőtt Európa rendszerirányítói, így a MAVIR is megerősített szakembergárdával készül a jelenségre. Kora reggeltől a jelenség végéig folyamatos telefonkapcsolat segítségével is elősegítik a kontinens zavartalan és biztonságos energiaellátásának biztosítását.

 

 

Alapos számításokat végeztek annak modellezésére, hogy az Európa-szerte észlelhető jelenség milyen várható hatással lesz a kontinens villamosenergia-rendszerére. Bár a sötétedés mértéke jócskán elmarad az 1999-es teljes napfogyatkozásétól, most mégis komolyabb fejtörést okozott a szakemberek számára a várható hatás kezelése.

Ennek okát az energiatermelés technológiájának fejlődésében kereshetjük, hiszen míg a múlt évezred utolsó éveiben még fél százalékot sem tett ki a napelemek által termelt villamos energia részesedése Európában, mára ez a szám a 10,5 százalékot is meghaladja.

Beavatkozásra azonban csak azokban az országokban lehet szükség, ahol magasabb arányban vesz részt a napelemek által termelt energia az ellátásban.

A leginkább érintett lehet Németország, Franciaország, Olaszország, Spanyolország.

 

A jelenség nem csak a kiesés mértékéből adódóan, hanem a végbemenő változás, azaz a sötétedés és világosodás sebessége miatt is figyelmet érdemel, hiszen míg a napnyugta, illetve napfelkelte – és ezzel párhuzamosan egy napelem termelésének csökkenése vagy növekedése – viszonylag lassan megy végbe, a napfogyatkozás esetében ez sokkal gyorsabban következik be. Különösen a nap előtűnésére koncentrálnak majd a szakemberek, hiszen ekkor már majdnem dél lesz, tehát nagyobb lesz a különbség az előtűnés előtti és utáni világosság között, mint a reggeli órákban, a nap részleges eltűnésekor.

 

Mint ismeretes, megfelelő szűrő nélkül veszélyes közvetlenül a Napba nézni, mert súlyos látáskárosodáshoz vezethet, egy erre a célra kifejlesztett szűrő vagy szemüveg használata javasolt.

 

Képünk: paksi fantázia „napfogyatkozás-variációk”, közte balról a második, az 1999-es, a Szentlélek templom közelében: az igazi napfogyatkozás. 

(Paks-Press Fotó – Kiss G. Péter.) +++

 

 

FACEBOOK

Paksi Atomerőmű