Széchenyi-díj - Szatmáry Zoltán fizikus
Legfrissebb

- A Paks II. projekt lehetőség a magyar vállalkozásoknak

- Pakson a bennmaradás a cél

- Szeptember 1-jén hagyományosan indulhat az iskola

- Nemzetközi Fúvós Napok Fesztivál

- Megújul a Paks – Németkér - Cece összekötő út

- Vállalkozói Információs Pont

- Megalakult a Közép-Duna Menti Fejlesztési Tanács

- Nyári előadások

- Kötélpálya

- Csúcshűtőkkel óvják a Duna élővilágát

- Rendkívüli képviselő-testületi ülés

- Tartalékos kiképzés

Atomenergia
Paks
Közélet
Kultúra
Sport


Széchenyi-díj - Szatmáry Zoltán fizikus

2015. március 16. 09:44:32  nyomtatási kép

(PAKS-PRESS) Budapest, 2015. március 16., hétfő - Rendkívül nagy dolognak tartja a Széchenyi-díjat Szatmáry Zoltán fizikus, akit meglepett a kitüntetés. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Nukleáris Technikai Intézetének Atomenergetika Tanszékén tanító professzor kiváló, nemzetközi jelentőségű kísérleti és elméleti reaktorfizikai kutatási eredményei, valamint a magyar nukleáris szakember-képzés érdekében végzett iskolateremtő egyetemi munkája elismeréseként vehette át vasárnap a kitüntetést.

 

Mint Szatmáry Zoltán elmondta, pályájának legjelentősebb munkájaként a paksi atomerőmű reaktorfizikájának a megalapozására szolgáló, nemzetközi együttműködés keretében végzett kísérleteket és számításokat tekinti.

Az 1972-től 1990-ig tartó munkát, amelyben tíz ország és mintegy száz külföldi kutató is részt vett, az utolsó három évtől eltekintve ő vezette.

A kísérletek gyakorlati jelentőségéről szólva elmondta, hogy az atomerőművek működése ezeken alapszik, ezeket a kísérleteket és számításokat minden reaktortípusra el kell végezni.

Az oroszok a maguk idejében nem tették meg, ezért mi végeztük el. Az orosz, cseh, szlovák, lengyel, német, finn, román, bolgár erőművek mind hasznosítják ezeket az eredményeket" - hangsúlyozta a fizikus.

Mikor az együttműködés véget ért, meghívtak Franciaországba, ugyanis ennek a munkának az eredményeiről készült egy orosz és egy angol nyelvű kiadvány, az utóbbit próbálták használni a francia szakemberek, de túl bonyolultnak találták, ezért megkeresték a kiadvány főszerkesztőjét, vagyis engem. Két évig dolgoztam azon, hogy a francia programok reaktorfizikai ellenőrzését elvégezzem" - emlékezett vissza.

Szatmáry Zoltán jelenleg az atomerőművek "technológiai bizonytalanságaival" foglalkozik. "Az atomerőművek tervezésekor nem lehet másból, mint a névleges adatokból kiindulni. Amikor az atomerőmű megvalósul, a tervektől mindig van eltérés. Ezeket én technológiai bizonytalanságoknak hívom, melyeket szintén figyelembe kell venni. Erre szolgálnak az úgynevezett mérnöki tényezők".


A világon minden ország, amelyik atomerőművet üzemeltet, alkalmaz ilyen mérnöki tényezőket - tette hozzá a fizikus. Szerinte azonban ezeket sehol sem megfelelően számolják. 

- Erről írtam több dolgozatot, amelyek hatására az Országos Atomenergia Hivatal kötött velem egy ötéves szerződést, hogy dolgozzam ki, mire gondolok. Ha az elképzeléseimet alkalmazzák, az nagy dolog lesz - mondta Szatmáry Zoltán, aki reméli, hogy a paksi bővítésnél már fogják használni az eredményeit, amelyek ugyanakkor a világon működő összes atomreaktornál alkalmazhatók lesznek. (MTI). +++

 

FACEBOOK

Paksi Atomerőmű