Arab szakemberek magyarországi nukleáris képzését szorgalmazzák
Legfrissebb

- Indul a lakótelepi központi park rekonstrukciója

- Orosz tanácsadó program paksi szakembereknek

- Hernádi Norbert és Hetzmann Albert tájékoztatója

- Hosszú távon szükség van az atomenergetikára

- Kudorné Szanyi Katalin és Barnabás István tájékoztatója

- Felelős döntés az atomenergia hosszútávú alkalmazása

- Tina

- Heringes Anita polgármester-jelölti terveiről beszélt

- Antóni Józsefné és Kovács István sajtótájékoztatója

- Új kutyamenhely épül Paks-Hegyespusztán

- Horváth Zoltán és Mezősi Árpád sajtótájékoztatója

- JETA: térségfejlesztési támogatások

Atomenergia
Paks
Közélet
Kultúra
Sport


Arab szakemberek magyarországi nukleáris képzését szorgalmazzák

2014. október 21. 09:54:46  nyomtatási kép

(PAKS-PRESS/Mayer György) Budapest, 2014. október 20., hétfő - Megalakult a magyarországi, az országok sorrendjében a harminchatodik Arab Business Club. Hamdan Mohamed Al Murshidi elnök szerint az arab országokban tiszta energiaforrásként tekintenek az atomenergiára, több országban is a nukleáris energiatermelés fejlesztésén gondolkoznak, ezzel párhuzamosan a szakemberek képzésében is segítséget várnak a magyar partnertől.

 

Arab Business Club elnöke budapesti sajtótájékoztatóján utalt arra, Magyarország jelentős tudásra és tapasztalatra tett szert az atomenergia alkalmazásában, tavalyi magyarországi látogatásán kedvező tapasztalatokat szerzett a Paksi Atomerőmű biztonságos működéséről és az itteni szakemberek oktatásáról. Ezért a most megalakult Club egyik feladatának tekinti, hogy elősegítsék az arab szakemberek magyarországi képzését. Hasznosnak tartanák a magyar szakemberekkel történő együttműködést, hogy megismerjék és hasznosítsák az itteni kiváló nukleáris szakemberképzés tapasztalatait.

 

Mint az a sajtótájékoztatón többek között elhangzott: a magyar kormány keleti nyitás politikája 2010-ben kezdődött és az idén megalakult új kormány tovább folytatja ezt a munkát, amely a korábbi építkezési fázis után most teljesedhet ki.

Az új kormányzati struktúra, az, hogy a külügyminisztérium mostantól külgazdasági és külügyminisztériumként működik azt is jelenti, hogy gazdasági érdekeinket szeretnénk a külpolitikában is érvényesíteni. Ennek részeként nagy súlyt fektetünk az Arab-öböl menti országokra. Amellett, hogy a magyar vállalatokat szeretnénk segíteni ezekben az országokban történő megjelenésben, természetesen az is a célunk, hogy minél több arab befektető érkezzen hozzánk.

 

Hamdan Mohamed Al Murshidi felidézte, hogy tavalyi, paksi látogatásán személyes tapasztalatokat szerzett arról, hogy Magyarország jelentős tudásra és tapasztalatra tett szert az atomenergia alkalmazásában, ezt szeretnék kihasználni.

A Paks-Press Hírügynökség kérdésére elmondta: az Egyesült Arab Emirátusokban korszerű és biztonságos atomerőmű működik, további hét blokkot szeretnének felépíteni. Emellett Szaúd-Arábiában is elkezdtek egy atomerőmű beruházást, Jordániában is tanulmányozzák ennek a lehetőségét, de az Egyiptomban működő régebbi típusú atomerőmű megújítása is napirenden van. Ehhez arab diákok Magyarországi nukleáris képzését szeretnék elősegíteni, szükségük van fiatal, jól képzett szakemberekre.

 

Hamdan Mohamed Al Murshidi jelezte, hogy az öt éve alakult és már több mint 85 tagot számláló Arab Business Club eddig a világ 35 országában működött és mostantól 36.-ként nálunk is megkezdi tevékenységét. Az üzleti klub magáncégként tevékenykedik, de természetesen szorosan együttműködik az érintett országok kormányaival, valamint a magáncégekkel is.

Az Arab Business Club budapesti sajtótájékoztatóján jelen volt Kovács Pál, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. vezérigazgatói tanácsadója. +++


FACEBOOK

Paksi Atomerőmű