Exportképes tudást hoz az atomerőmű-beruházás
Legfrissebb

- Suzuki Barta: tízmilliókat fizetünk a város költségvetésébe

- Önkormányzat, nagyadózói fogadás

- Paks II.: sikeres bírálatra készülnek

- Süli János miniszter ünnepi beszéde Borjádon

- Szabó Péter: sikeres várost építünk

- Átadták a Paksi Atomerőmű újságírói díjait

- Az elkerülő út sok fejtörést okoz

- Rövidesen elkezdi idei országjáró körútját a Paks II.

- A tiszta, okos és megfizethető energiára alapoz az új nemzeti energiastratégia

- Új feketególyapár foglalta el a bekamerázott gemenci fészket

- Letartóztatásba helyezték a szekszárdi kislány megölésével gyanúsított férfit

- Egy 19 éves férfit gyanúsítanak a szekszárdi kislány megölésével

Atomenergia
Paks
Közélet
Kultúra
Sport


Exportképes tudást hoz az atomerőmű-beruházás

2014. október 02. 21:43:28  nyomtatási kép

(PAKS-PRESS) Paks, 2014. október 2., csütörtök – Exportképes tudást és tapasztalatot fog magával hozni a paksi atomerőmű kapacitás-fenntartási beruházása, amely az elkövetkező 25-30 évben is munkalehetőséget biztosít az abban résztvevő vállalkozásoknak – mondta a külgazdasági és külügyi államtitkár csütörtökön, Pakson.


Szabó László külgazdasági és külügyi államtitkár, Kozmann György polgármester-jelölt meghívására –, a helyi vállalkozóknak tartott előadást a PSE konferenciatermében. 

Szabó László emlékeztetett arra, hogy a kapacitás-fenntartás 10-12 milliárd eurós beruházás lesz, aminek 40 százaléka, mintegy hárommilliárd euró érhető el a hazai kis- és középvállalkozások számára. A megrendelésekhez azonban komoly koordinációra van szükségük a vállalkozásoknak – mondta, hozzátéve, hogy jelenleg az atomerőműbe beszállító és szolgáltató vállalkozások száma 160, ennek azonban legalább a kétszeresére lesz szükség.

A lehetőség mindenki számára adott, már októberben megjelennek a technológia előkészítésével kapcsolatos pályázatok – jelentette ki.


Mint mondta, a hárommilliárd euró nem csak arra lesz jó, hogy megfelelő munkához jussanak a projektben résztvevő vállalkozások, hanem verseny- és exportképes tudást, tapasztalatot is jelent az, hogy világszínvonalú minőségi követelményeknek kell megfelelniük. A lehetőségeket a helyi kkv-k tudják a legjobban kihasználni – jegyezte meg.

Kitért arra is, hogy jelenleg világszerte 70 atomerőmű épül, és további 170 építését tervezik. Finnországban például a finn és orosz kormány megállapodása szerint a paksihoz hasonló erőművet építenek. 

Pakson is ugyanazoknak a sztenderdeknek kell megfelelni, mint Finnországban. Hozzátette: ha megalakul az új paksi önkormányzat, az érdeklődő kkv-k egy központi koordinációs irodán keresztül hamar megtudják, milyen feltételekkel lehet részt venni a projektben. 

Egy felvetésre, miszerint ha a kkv-kat alvállalkozóként vonják be a beruházásba, az növeli a költségeket, azt mondta: nem szabad alábecsülni az integrátorok szerepét.


Úgy vélte, nem baj, ha az integrátoroknak van kismértékű árnövelő hatása, mert a kkv-k velük együtt tudják majd megtanulni, milyen követelményeknek kell megfelelni, és később 3-4 céggel összefogva, önállóan tudnak jelentkezni a feladatra. (MTI). 

Képünkön: (balról-jobbra): Szabó László és Kozmann György polgármester-jelölt az államtitkári tájékoztatón. Fotó: PAKS-PRESS/Kiss G. Péter +++


FACEBOOK

Paksi Atomerőmű