Exportképes tudást hoz az atomerőmű-beruházás
Legfrissebb

- Jövőre új kamra nyílhat a bátaapátiban

- Paks II. Akadémia: Dunaújváros és Veszprém

- Fontos adatok Kalocsa-Paks Duna-hídról

- Idén is sok látogatót fogadott a Város napján a Paks II interaktív kamion

- Teltház a Paks II. kamionjában, a Város Hete rendezvényein

- Az atomenergia a megfizethető árú villamos energia záloga

- Szabó Péter: biztonságos, fejlődő, békés életet Paksnak

- Állásbörzén keres szakembereket az MVM Csoport

- Hidvégi: július 1-től elérhető lesz a babaváró támogatás

- Indul a Paks II. Akadémia

- Építésfelügyeleti hatósági vizsgálat

- Tudományos örökség és új megoldások a fizikaversenyen

Atomenergia
Paks
Közélet
Kultúra
Sport


Exportképes tudást hoz az atomerőmű-beruházás

2014. október 02. 21:43:28  nyomtatási kép

(PAKS-PRESS) Paks, 2014. október 2., csütörtök – Exportképes tudást és tapasztalatot fog magával hozni a paksi atomerőmű kapacitás-fenntartási beruházása, amely az elkövetkező 25-30 évben is munkalehetőséget biztosít az abban résztvevő vállalkozásoknak – mondta a külgazdasági és külügyi államtitkár csütörtökön, Pakson.


Szabó László külgazdasági és külügyi államtitkár, Kozmann György polgármester-jelölt meghívására –, a helyi vállalkozóknak tartott előadást a PSE konferenciatermében. 

Szabó László emlékeztetett arra, hogy a kapacitás-fenntartás 10-12 milliárd eurós beruházás lesz, aminek 40 százaléka, mintegy hárommilliárd euró érhető el a hazai kis- és középvállalkozások számára. A megrendelésekhez azonban komoly koordinációra van szükségük a vállalkozásoknak – mondta, hozzátéve, hogy jelenleg az atomerőműbe beszállító és szolgáltató vállalkozások száma 160, ennek azonban legalább a kétszeresére lesz szükség.

A lehetőség mindenki számára adott, már októberben megjelennek a technológia előkészítésével kapcsolatos pályázatok – jelentette ki.


Mint mondta, a hárommilliárd euró nem csak arra lesz jó, hogy megfelelő munkához jussanak a projektben résztvevő vállalkozások, hanem verseny- és exportképes tudást, tapasztalatot is jelent az, hogy világszínvonalú minőségi követelményeknek kell megfelelniük. A lehetőségeket a helyi kkv-k tudják a legjobban kihasználni – jegyezte meg.

Kitért arra is, hogy jelenleg világszerte 70 atomerőmű épül, és további 170 építését tervezik. Finnországban például a finn és orosz kormány megállapodása szerint a paksihoz hasonló erőművet építenek. 

Pakson is ugyanazoknak a sztenderdeknek kell megfelelni, mint Finnországban. Hozzátette: ha megalakul az új paksi önkormányzat, az érdeklődő kkv-k egy központi koordinációs irodán keresztül hamar megtudják, milyen feltételekkel lehet részt venni a projektben. 

Egy felvetésre, miszerint ha a kkv-kat alvállalkozóként vonják be a beruházásba, az növeli a költségeket, azt mondta: nem szabad alábecsülni az integrátorok szerepét.


Úgy vélte, nem baj, ha az integrátoroknak van kismértékű árnövelő hatása, mert a kkv-k velük együtt tudják majd megtanulni, milyen követelményeknek kell megfelelni, és később 3-4 céggel összefogva, önállóan tudnak jelentkezni a feladatra. (MTI). 

Képünkön: (balról-jobbra): Szabó László és Kozmann György polgármester-jelölt az államtitkári tájékoztatón. Fotó: PAKS-PRESS/Kiss G. Péter +++


FACEBOOK

Paksi Atomerőmű