Tolna megye gazdasági motorja lesz az atomerőmű bővítése
Legfrissebb

- Összefoglaló, 2021. szeptember 22.

- Összefoglaló, 2021. szeptember 21.

- Összefoglaló, 2021. szeptember 20.

- Gulyás Gergely: 400 ezer az oltatlan idős ember

- Összefoglaló, 2021. szeptember 15.

- Paks II.: Tanulmányi ösztöndíjprogram

- Atomerőmű: közvélemény-kutatás

- Városháza - önkormányzat

- Összefoglaló, 2021. szeptember 8.

- Összefoglaló, 2021. szeptember 7.

- Mozgalmas a kora ősz a Paks II. projektben

- Parkolók a Szentháromság téren

Atomenergia
Paks
Közélet
Kultúra
Sport

Tolna megye gazdasági motorja lesz az atomerőmű bővítése

2014. szeptember 30. 13:19:33  nyomtatási kép

(PAKS-PRESS) Paks, 2014. szeptember 30., kedd - Az EU-s pénzek mellett a paksi bővítés is meghatározhatja a megye gazdaság- és társasalom-fejlesztés jövőképét - hangzott el ma délelőtt egy paksi tanácskozáson. 


A Tolna Megyei Önkormányzat az Európai Uniós fejlesztések új, 2014-2020 közötti ciklusára való felkészülés jegyében cselekvési tervet készít, ehhez az egyes települések polgármestereit, vállalkozóit konzultációra hívták. 

A paksi Erzsébet Nagy Szállóban tartott konferencián részt vett és felszólalt dr. Puskás Imre a Miniszterelnökség helyettes államtitkára. Mint elhangzott, fejlesztések megindítását szorgalmazzák a megyében, amelyek érdemben hozzájárulnak a térség erősödéséhez. Ehhez arra van szükség, hogy a megyében élők és a fejlesztéseket koordináló szereplők között érdemi együttműködés alakuljon ki.


Szepesi Balázs, a HÉTFA Kutatóintézet stratégiai igazgatója arra mutatott rá, hogy a megyében kulcskérdés lehet, hogy az erősen szétszórt kkv-k miként tudják megtalálni a kapcsolódási pontokat egy olyan hatalmas gazdasági erőforrással, mint a Paksi Atomerőmű és az MVM Paks II. Zrt, ahol a források eddig még soha nem látott szinergiákat indíthatnak el.

Az erőmű kapacitás-fenntartási projektje nem csupán áramtermelésre hivatott, de igen jelentős befolyással bír majd a helyi piac- és fogyasztás alakulására, a települések fejlődésére. Az elkövetkezendő években ezért megváltozhat a megye gazdasági-társadalmi és kulturális összképe.


Nagy Sándor, MVM Paks II. Zrt vezérigazgatója a Tolna megyei önkormányzat fejlesztési fórumán röviden ismertette a paksi kapacitás-fenntartó beruházás szakmai szükségességét, műszaki vonatkozásait. Jelezte, hogy két éve a magyar villamosenergia-rendszer kapacitása még 10 000 megawatt volt, ma csak 9000.

A termelés 2013-ban minden hónapban kevesebb volt az előző évinél, az import pedig nőtt. - A tavalyi 28,2 százalékos importarány figyelmeztető jel a villamosenergia-ellátás biztonsága szempontjából – jegyezte meg.

Elmondta, 2030-ban már csak 5000 megawatt lesz az a beépített kapacitás, abból, ami jelenleg működik. Eközben a villamosenergia-fogyasztás nőni fog, a Mavir Zrt. előrejelzése 0,8-1,5 százalékos növekedést valószínűsít. A vezérigazgató szerint mintegy 12 ezer megawattnyi kapacitást kell majd ahhoz, hogy az energiarendszer stabilan működjön – húzta alá. Ezt – a közlése szerint 6300 megawattnyi - energiát lehet az európai piacról pótolni, de probléma esetén mindenki a saját ellátásával foglalkozik – tette hozzá.

Arra is kitért, hogy a paksi atomerőmű két új, tervezett blokkja alkalmas lesz terheléskövető üzemre, 50 és 100 százalék között tudják változtatni a teljesítményüket. A terheléskövető üzemmód pedig lehetővé teszi, hogy további 700 megawatt megújuló energia épüljön be a hazai villamosenergia-rendszerbe.


Kozmann György, az MVM Paks II. Zrt. tanácsadója arra hívta fel a figyelmet, hogy a ma prognosztizált, közel negyven százalékos beszállítói kapacitás akkor valósulhat meg, ha a résztvevő vállalkozások képesek lesznek megfelelni a szigorú követelményeknek. Jelenleg 150 körül van a regisztrált, potenciálisan szóba jöhető vállalkozás, ezek építőipari, tervező, és szállítói feladatokat képesek ellátni.

Képünkön: Nagy Sándor beszél a konferencián. 

(PAKS-PRESS/MTI) 

Fotó: Kiss G. Péter. +++

 

 

 

x