A Nyugat-Mecsekben lehet majd a geológiai atomtároló
Legfrissebb

- Muszorgszkij: Egy kiállítás képei - mesében

- Közmeghallgatás, költségvetés, menhely, közlekedés

- RHK Kft: felelősségteljes megoldások a hulladékkezelésben

- Franciaország és Magyarország nukleáris megállapodásokat kötött

- Bursa Hungarica, karácsonyi csomag, tűzifa

- Védelmi gyakorlat a Paksi Atomerőműben

- Az InnoEnergy stratégiai partnere lett az MVM

- Megdőlt a hazai áramfogyasztási rekord

- Meghalt Hirt Ferenc, a Fidesz-KDNP frakció tagja

- Piacképes startupoknak ajánl 50 milliós befektetést az MVM Csoport

- A Paks II: Magyarországnak nincs hiteltartozása

- Az atomenergia a stabil áramellátást szolgálja

Atomenergia
Paks
Közélet
Kultúra
Sport


A Nyugat-Mecsekben lehet majd a geológiai atomtároló

2014. szeptember 27. 15:47:04  nyomtatási kép

(PAKS-PRESS/Szepesi László) Boda, 2014. szeptember 27., szombat  – Már tizenegyedik alkalommal rendezték meg a baranyai településen, Bodán a Tájoló Napot. A rendezvény-sorozatot tartó Nyugat-mecseki Társadalmi Információs Társulás célja egy majdani, a hazánkban keletkező nagy aktivitású radioaktív hulladékokat befogadó mélységi geológiai tároló lehetséges helyszínének feltérképezése.

 

A Nyugat-Mecsekben végzett kutatófúrások kedvező eredményeket mutatnak, az eddigi értékelések azt mutatják, hogy az itt lévő agyagkő befogadhat egy nagyaktivitású radioaktív hulladékok végleges elhelyezésére szolgáló tárolót – mondta el Kereki Ferenc, a Radioaktív Hulladékokat Kezelő (RHK) Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója. Az idén elvégzett munkáról, már most hasznos információkat szolgáltatott a tevékenységet végző Radioaktív Hulladékokat Kezelő Kft. vezetője. A munkálatokat egyébként az érintett lakosság folyamatos tájékoztatása mellett végzik, annak eredményeiről a társaság munkatársai részletesen is beszámoltak a tájoló napon.


Elmondták, hogy a szakemberek az itt található, világviszonylatban is ritka, kiváló vízzáró tulajdonságokkal rendelkező agyagkő miatt választották ki ezt a térséget még a kilencvenes években. Földtani kutatás indult annak felmérésére, hogy a terület alkalmas lehet-e a hazánkban keletkező nagy aktivitású hulladékok és a Paksi Atomerőmű kiégett fűtőelmeinek végleges, biztonságos elhelyezésére.

A kutatás több évtizedes időigényén túl, nem voltak egyéb sürgető szakmai indokok a vizsgálatokra, hiszen az atomerőműben elhasznált fűtőelemeket még hosszú évtizedeken át biztonságosan tudják tárolni a szintén Pakson található Kiégett Kazetták Átmeneti Tárolójában.

Azonban egy ilyen mélységi tároló kutatása is nagyon sok körülményt, feltételt kell, hogy tisztázzon, ezért is szükséges már most hozzáfogni a vizsgálatokhoz, illetve a kutatáshoz, ezért indokolt a Boda mellett található térség további feltérképezése.

Az idei programban két kutatófúrás elkészítése szerepel. Az egyik fúrás már a nyáron elérte a 914 méteres záró talpmélységet, a másik mélyítése pedig ezekben a napokban is folyik, és a tervezett talpmélysége 450 méter.


A 914 méteres fúrás mintáinak elemzése során kiderült, hogy a vízzáró agyagkő lencse alja még lejjebb van, a kőzetminták elemzése és az előzetes eredmények pedig azt bizonyítják, hogy a vizsgált kőzet, az úgynevezett agyagkő nem okozott csalódást. A vízzáró tulajdonság vizsgálata – ami a kutatás szempontjából kiemelten fontos – kedvező eredményeket mutat. A munkák még jó ideig az előzetes kutatások fázisában maradnak, hiszen a tervezett nagy aktivitású tárolóra csak majd valamikor az évszázad második felében lesz szükség.

 

Dr. Kereki Ferenc beszélt arról is, hogy a helyi lakosság folyamatos tájékoztatására már a kezdetektől nagy hangsúlyt fektetett a társaság. Az RHK Kft. kommunikációs tevékenységét a környék kilenc települését tömörítő Nyugat-Mecseki Társadalmi Információs és Területfejlesztési Önkormányzati Társulás (NYMTIT) is segíti.

A rendszeres információnyújtás mellett, kétévente reprezentatív közvélemény-kutatás formájában mérik fel a helyiek véleményét. A legutóbbi felmérés szerint a megkérdezettek több mint 80 százaléka úgy vélekedik, hogy településének előnye származik majd a tervezett beruházásból. Az RHK Kft. legközelebb 2015 elején tervez újabb felmérést.


Kovács Győző, Boda polgármestere, az NYMTIT elnöke arról beszélt, hogy az idei kutatási munkákat már nagyon várta a helyi lakosság, jó volt látni a saját szemünkkel, hogy amiről már sokat hallottak a tájékoztató programokon, illetve amit máshol már láttak szakmai útjaik során, az hogyan is néz ki Bodán és környékén.

A térségi társulás által idén életre hívott lakossági ellenőrző csoport pedig a megfelelő szakmai felkészítés után már folyamatosan nyomon tudja követni a kutatómunkát, ami tovább növelheti a helyi lakosok bizalmát, segít abban, hogy mindenki első kézből jusson információhoz.

 

A RHK Kft. által végzett tevékenységhez a Központi Nukleáris Pénzügyi Alap biztosítja a forrást. Az idei munkálatok tervezett költsége mintegy 1,1 milliárd forint. A földtani kutatás a Pécsi Bányakapitányság által jóváhagyott kutatási terv alapján folyik, és mind a kutatási terv, mind a fúrások engedélyezése a környezet- és természetvédelmi, vízügyi, erdészeti, növény- és talajvédelmi, építésügyi és örökségvédelmi, közlekedési és egészségügyi szakhatóság véleményének figyelembevételével történt.

A jelenleg folyó programra a kutatási engedély 2017 elejéig szól, de a tervezett mélységi tároló létesítéséig pedig még több évtizedes kutatási program szükséges.  

Képünkön: A tájékoztatón. A szerző felvétele. +++


FACEBOOK

Paksi Atomerőmű