Szijjártó Péter: a paksi beruházás újabb lökést ad a gazdaság bővülésének
Legfrissebb

- Szépkorúak Hete Pakson

- Atomerőmű a Tudományok fővárosában

- Újabb utakat javítanak a városban

- Dr. Kovács Antal a Hírességek Csarnokában

- Paks II.: „sok ellenfél, sok támogató”

- Elkészült a Paks megújított térfigyelő rendszere

- Minisztériumi elismerés a pénzügyi osztály dolgozóinak

- Megkezdődött a NAÜ 62. közgyűlése

- Bükkösd térségében tervez kutatófúrásokat az RHK Kft.

- Szent István-díjat adott át Süli János

- Forgalomkorlátozások az Atomfutás rendezvény alatt

- Harminc döntés a Városházán

Atomenergia
Paks
Közélet
Kultúra
Sport


Szijjártó Péter: a paksi beruházás újabb lökést ad a gazdaság bővülésének

2014. szeptember 26. 15:48:21  nyomtatási kép
(PAKS-PRESS) Budapest, 2014. szeptember 26., péntek – A külgazdasági és külügyminiszter szerint Magyarország nagyon sokat veszíthetett volna, ha nem köti meg a paksi atomerőmű bővítéséhez kapcsolódó megállapodásokat. 


A paksi atomerőmű bővítéséről volt szó pénteken az Országgyűlésben. Szijjártó Péter kijelentette: a beruházás jelentősen növeli az energiabiztonságot, javítja az ország versenyképességét, újabb lökést ad a gazdaság bővülésének, garantálja az energiapolitika sikerét és hozzájárul az ipari rezsicsökkentéshez. 
A miniszter azt mondta: az állam az elmúlt évtizedek legsikeresebb megállapodását kötötte a szerződésekkel, amelyek egyike egy termelő beruházáshoz nyújt olcsó hitelt.


Elismerően szólt a kivitelezéssel megbízott Roszatomról, amely mind a két új blokk tervezéséért és építéséért felelős. Hozzátette: a bővítés hosszú távon akár 10-13 százalékkal olcsóbb energia előállítását eredményezheti. Maga a beruházás is 1 százalékkal járul hozzá a GDP növekedéséhez úgy, hogy nem veszélyezteti az államadósság csökkentését. 

A miniszter a gazdaságfejlesztés fontos tényezőinek nevezte a kis- és közepes vállalkozásokat, amelyek mintegy 40 százalékos szerephez jutnak majd a bővítés megvalósításában. Hozzátette: jelenleg 160 hazai cég alkalmas a részvételre, de további 300 is azzá válhat, technológiája megújításával. 
 
Szijjártó Péter az atomenergia európai szerepéről szólva ismertette: az unióban a villamos energia negyede származik ilyen technológiájú termelésből, de például Franciaország 58 reaktora az ország áramellátásának háromnegyedét adja. A világon jelenleg 174 atomerőmű előkészítése zajlik - fűzte hozzá. 


(Képünk Szijjártó Péterról a paksi kistérségben, egy fórumon való részvételekor készült.) 

Fotó: PAKS-PRESS/Kiss G. Péter +++


FACEBOOK

Paksi Atomerőmű