Kozmann: Paks régiós vezető szerepre hivatott város
Legfrissebb

- Muszorgszkij: Egy kiállítás képei - mesében

- Közmeghallgatás, költségvetés, menhely, közlekedés

- RHK Kft: felelősségteljes megoldások a hulladékkezelésben

- Franciaország és Magyarország nukleáris megállapodásokat kötött

- Bursa Hungarica, karácsonyi csomag, tűzifa

- Védelmi gyakorlat a Paksi Atomerőműben

- Az InnoEnergy stratégiai partnere lett az MVM

- Megdőlt a hazai áramfogyasztási rekord

- Meghalt Hirt Ferenc, a Fidesz-KDNP frakció tagja

- Piacképes startupoknak ajánl 50 milliós befektetést az MVM Csoport

- A Paks II: Magyarországnak nincs hiteltartozása

- Az atomenergia a stabil áramellátást szolgálja

Atomenergia
Paks
Közélet
Kultúra
Sport


Kozmann: Paks régiós vezető szerepre hivatott város

2014. szeptember 18. 11:21:10  nyomtatási kép

(PAKS-PRESS) Paks, 2014. szeptember 17., szerda – Ahhoz, hogy ipari, kereskedelmi és fejlesztési központtá váljon a város, megállapodást kell kötni a kormánnyal, mivel önerőből a jelen világgazdasági helyzetben csak nagy nehézségek árán lehetne ezt a vezető szerepet megszerezni. Egy ilyen megállapodás létrejöttén már dolgozom, és megválasztásom esetén első számú feladatomnak tekintem a kormánnyal való együttműködés kiszélesítését – jelentette be Kozmann György.

 

A Fidesz-KDNP polgármesterjelöltje mintegy száz érdeklődő jelenlétében ismertette a lakosság véleménye alapján összeállított programját. Az „Új korszak” nevet viselő, városi konzultáción alapuló, Paks ötéves jövőképének tervezete kitér a gazdaság fejlődésének, a minden eddiginél nagyobb úniós pénzügyi erőforrások felhasználásnak részleteire is. A kormány támogatását is maga mögött tudó, Paks régiós vezető szerepének elérése, megvalósítható lesz a program segítségével – hangzott el az ismertetőn.


A 2014-2019-ig tartó önkormányzati ciklusban a gazdaság fejlesztésének egyik súlypontja lehet – mondotta programismertető bevezetőjében Kozmann György. A polgármester jelölt külön programot indít a fiatal vállalkozók piacra jutásának elősegítésére, bővítenék az ipari parkot, a paksi vállalkozásokat kívánják előtérbe hozni, megalapítják az Innovációs és Technológiai Parkot, erősítjük a helyi kereskedelmet.

Bevezetik a Paks kártyát, amely a lakosság számára számos előnnyel jár.


Ehhez azonban sokkal aktívabbnak kell lenni az Európai Unió által kiírt pályázatokon is – folytatta Kozmann György.  - Legalább kétszer annyi pályázatot szeretnék megnyerni a 2014-2020-as EU támogatási ciklusban a város számára, mint amit a város 2007-2013 között elért – hangsúlyozta.


A város közösségi életének színtereiről szólva jelezte, hogy kialakítanának egy központi helyen lévő városi korzót, egy központi parkot, ahol a rendezvényeket meg lehet tartani, és ahol a paksi lakosság is szívesen tölti szabadidejét. A Duna-parti Gesztenyesor folytatásaként egyik irányban a buszpályaudvarig, míg a másikban a kompkikötőig terjedő szakaszon közvilágítással, korláttal ellátott, parkosított, vendéglátóegységekkel rendelkező végigjárható sétány készül.


A polgármester-jelölt bejelentette azt is, hogy a kormány egy jelentős, 800 millió forintos támogatást szavazott meg paksi stadionépítésre. Olyan fejlesztést kívánunk véghezvinni, melyben a futballcsapat hazai meccsein túl más, kulturális, közösségi- és sportprogramok európai szintű megrendezésére is lehetséges.


- Ebben a ciklusban sort szeretnék keríteni a Csengey Dénes Művelődési Központ környékének a teljes körű rendbetételére – mondta el.


Az egészségügyi programra áttérve Kozmann György szólt arról, hogy az alaporvosi szolgálatnak helyet adó ingatlanok felújítása, korszerűsítése elengedhetetlen feladat a jövőre nézve. A Gyógyászati Központ mellett egy 3. épületszárnnyal, egy 15-20 ágyas kórtermi résszel szeretném bővíteni a paksi egészségügyi szolgáltató részleget. Itt lehet majd kiszolgálni a mentő és orvosi ügyelet fektető részét és az egynapos sebészet is segítséget kaphat.


A turizmus és idegenforgalom területére rátérve egy nemzetközi hajókikötő kialakítására tett javaslatot, mint mondotta, ez a beruházás alkalmas lenne a belföldi és nemzetközi turizmus helyi fellendítésére egyaránt.


Kozmann György elmondta, hogy törekedni fognak az iskolai, a pedagógiai és a kulturális értékek és hagyományok megőrzésére, a fesztiválok és rendezvények jelentős arányú támogatására és bővítésre.

Szavai szerint az Atomerőmű kapacitás-fenntartási munkáinak elvégzéséhez a tapasztalt szakemberek mellett sok jól képzett, fiatal munkaerőre is szükség lesz. - A Főiskola újraindulásának infrastruktúrális feltételei tulajdonképpen adottak, így az reményeim szerint visszakerülhetne a városba – fűzte hozzá. Lehetőséget kívánok biztosítani ahhoz, hogy Pakson bővüljön a szakiskolai háttér is. Megvizsgáljuk a lehetőségét a biritói Szakképző Iskola gyakorlati oktató részlegének a Konzervgyár területére történő telepítésének. Ezáltal egy „iskolanegyed” alakulhatna ki: gimi, eszi, főiskola.


A programismertetőn Bordács József a Fidesz helyi elnöke utalt arra, hogy a programot a város lakosságának megkérdezésével a nyolc képviselő jelölt és Kozmann György polgármester-jelölt közösen alkotta meg. Az ismertető rövidesen megtalálható lesz a postaládákban, csak úgy, mint az egyéi választókerületi programok is, amelyek szervesen kapcsolódnak a városi elképzelésekhez.

Szólt arról is, hogy a Fidesz – KDNP polgármester-jelöltet, illetve képviselőjelölteket személyes támogatásáról biztosította a héten a Baján tartott találkozón Orbán Viktor miniszterelnök. - Ami a programban is megtalálható paksi gazdaságfejlesztési elképzeléseket illeti, ezeket támogatandónak találta Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter, ezt megerősítendő a következő héten, kedden Paksra jön, hogy az atomerőműves bővítéssel szerves egységet képviselő tervezetről álláspontját megossza a paksiakkal. - Ez lakossági fórum este hat órakor lesz az Erzsébet Nagy Szállóban – közölte Bordács József.

 

A tanácskozáson felszólaló, a Fidesz területi igazgatója azt hangsúlyozta, hogy minden városvezetőnek nagyon jó kapcsolatrendszerrel kell bírnia, ahhoz, hogy a tervezett programját képes legyen végrehajtani. - Ez vonatkozik a helyi, a megyei és a kormányzati kapcsolatokra egyaránt, mondta el Bánki Erik. 

Szavai szerint a párt által támogatott polgármester így hatékony tudja kezelni azt a kapcsolatrendszert, amely egy ilyen nagyarányú város-fejlesztéshez szükséges.

Egy időben kezdődik el a paksi atomerőmű és a város bővítése, nem hinném, ha nem Kozmann György lenne a polgármester, akkor elmaradna a paksi bővítés, de mégis ég és föld lehet az a különbség, amit a két jelölt a támogatási háttérrel képes elérni a város érdekében – szögezte le. - Egy jó pozícióban álló polgármester lobby ereje megmutatkozik a városon, elég, ha Mohács példáját említem – mondotta Bánki Erik. Jelezte, hogy a Kozmann program meglehetősen nagy ívű, a város amúgy is gazdag büdzséjét próbára tévő elképzelés. De most érkeznek - eddig soha nem látott mennyiségben -, azok az úniós pénzek, amelynek felhasználásához szükséges megyei konzultációk éppen ezekben a napokban történnek: a pályázatok jó elhelyezése nagyon sok pénzt hozhat a konyhára, a továbbá ezekre a pénzekre épülő vállalkozások idetelepítése tovább növelhetik a város adóbevételét.

Emlékeztetnék rá, hogy az orosz partner vállalta, hogy a paksi beruházások közel negyven százalékát helyi vállalkozások végezhetik el.

- Ha az elmondottakat mindezekkel összevetem, nem maradhat el az eredmény – mondotta a regionális igazgató.


 (Paks-Press Fotó: Kiss G. Péter.) +++


FACEBOOK

Paksi Atomerőmű