A NAIH közleménye
Legfrissebb

- Összefoglaló, 2021. április 14.

- Horváth Zoltán közleménye

- Érettségi, 2021

- Tanulmányi ösztöndíj: első lépés a Paks II.-höz

- A Fidesz-KDNP képviselői csoportjának közleménye

- Összefoglaló, 2021. április 13.

- Összefoglaló, 2021. április 12.

- Összefoglaló, 2021. április 9.

- Összefoglaló, 2021. április 8.

- Összefoglaló, 2021. április 7.

- Összefoglaló, 2021. április 6.

- Összefoglaló, 2021. április 1.

Atomenergia
Paks
Közélet
Kultúra
Sport

A NAIH közleménye

2014. augusztus 18. 15:31:30  nyomtatási kép

SAJTÓSZOLGÁLAT - Budapest, 2014. augusztus 18., hétfő (Paks-Press) – A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság NAIH közleménye a közvetlen politikai kampány céljából folytatott adatkezelés nyilvántartásba vételének módjairól:


A NAIH felhívja a 2014. évi önkormányzati képviselők és polgármesterek, valamint a nemzetiségi önkormányzati képviselők általános választásán jelöltként indulni szándékozó választópolgárok, a jelöltek és a jelölő szervezetek figyelmét, hogy tekintettel a választási eljárásról szóló 2013. évi XXXVI. törvény (Ve.) által az ajánlások tekintetében bevezetett formalizált eljárásra, a személyes adatok ajánlások céljából történő kezelésének nyilvántartásba vételét – a gyűjtés előkészítésével összefüggő adatkezelések (például a telefonon történő előzetes időpont-egyeztetés) kivételével – továbbra sem kell kérelmezniük a Hatóságnál.


A Ve. ugyanakkor a választási kampány céljából végzett adatkezelések tekintetében nem határoz meg garanciális jellegű eljárásokat. Ezen túlmenően, mivel a politikai kampánytevékenységek nem tartoznak az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény (Infotv.) 65. § (3) bekezdésében foglalt kivételi szabályok hatálya alá, ezért a Hatóság továbbra is irányadónak tartja a választási eljárással kapcsolatos adatkezelésekről szóló ajánlásában foglaltakat, miszerint a jelöltek és a jelölő szervezetek az Infotv. 66. § (1) bekezdése értelmében kötelesek a kampány céljából folytatott adatkezelések nyilvántartásba vételét kérelmezni.


A Hatóság emellett figyelembe veszi azt is, hogy adminisztratív kötelezettségeik növelése helyett ügyfélbarát szemlélettel kell segíteni a jelöltként indulni szándékozó választópolgárok és a jelölő szervezetek részvételét a választásokon. A Hatóság álláspontja szerint ezért abban az esetben, ha a jelölt adatfeldolgozóként jelölő szervezetet vesz igénybe a közvetlen kampánytevékenység végzése érdekében, akkor célszerű, ha a személyes adatok kezelésének nyilvántartásba vételét a jelölt által esetlegesen adatfeldolgozóként megbízott jelölő szervezet kérelmezi a Hatóságnál. Ilyen esetekben a jelölő szervezet köteles a vele szerződő jelöltekről egy listát mellékelni a Hatóság részére, amely tartalmazza a jelölő szervezet megnevezését, a jelöltek nevét és lakcímét.

A Hatóság kéri továbbá a 2014. évi önkormányzati képviselők és polgármesterek, valamint a nemzetiségi önkormányzati képviselők általános választásán jelöltként indulni szándékozó választópolgárokat, a jelölteket és a jelölő szervezeteket, hogy a személyes adatok kezelésével járó közvetlen politikai kampánytevékenység nyilvántartásba vételét kizárólag elektronikus úton kezdeményezzék.

A Hatóság honlapján (www.naih.hu/oenkormanyzati-valasztasok-2014..html) egy web felületű alkalmazással biztosítja a bejelentkezés lehetőségét, név és e-mail megadásával történő egyszerűsített regisztráció után.


Az adatfeldolgozóként megbízott jelölő szervezeteknek a velük szerződő jelöltekkel kapcsolatos listát tartalmazó táblázatot csatolmányként közvetlenül az alkalmazásból lehet feltölteni. A táblázat mintája szintén a honlapról letölthető.


Kiadó: Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság NAIH +++

x

Paksi Atomerőmű