Oroszországban vannak a sérült paksi fűtőelemek
Legfrissebb

- Összefoglaló, 2021. április 14.

- Horváth Zoltán közleménye

- Érettségi, 2021

- Tanulmányi ösztöndíj: első lépés a Paks II.-höz

- A Fidesz-KDNP képviselői csoportjának közleménye

- Összefoglaló, 2021. április 13.

- Összefoglaló, 2021. április 12.

- Összefoglaló, 2021. április 9.

- Összefoglaló, 2021. április 8.

- Összefoglaló, 2021. április 7.

- Összefoglaló, 2021. április 6.

- Összefoglaló, 2021. április 1.

Atomenergia
Paks
Közélet
Kultúra
Sport

Oroszországban vannak a sérült paksi fűtőelemek

2014. augusztus 14. 11:29:58  nyomtatási kép

(PAKS-PRESS) – Budapest, 2014. augusztus 14., csütörtök - Augusztus közepén teljes biztonságban megérkezett Oroszországba az a fűtőelem-szállítmány, amely a 2003 áprilisában a Paksi Atomerőműben üzemanyag-tisztítás közben megsérült fűtőelemeket tartalmazta – közölte az Országos Atomenergia Hivatal.


Mint közleményükben írják, a szállítást egy évtizedes előkészítés előzte meg több hazai és külföldi szervezet (tervezők, szakértők, hatóságok, szakhatóságok, Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, Belügyminisztérium, Külgazdasági és Külügyminisztérium, stb.) összehangolt munkájával.


A szállítás előkészítéséhez és sikeres végrehajtásához az Országos Atomenergia Hivatal is hozzájárult. A sérült fűtőelemek betokozása szigorú biztonsági és biztosítéki hatósági engedélyezés és ellenőrzés, valamint jelentős nemzetközi felügyelet mellett zajlott. Később a szállításra való felkészítés, majd a szállítás követelt jelentős figyelmet a hatóságtól.


Az OAH hatósági feladata az atomenergia kizárólag békés célra való, biztonságos és védett alkalmazásának felügyelete. A kiégett nukleáris üzemanyag szállítása mind a három területen szigorúhatósági felügyeletet igényel.

Az OAH egyeztette az Ukrán és az Orosz nukleáris hatósággal az összes szükséges biztonsági engedély meglétét. A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal szakhatóságaként az OAH részt vett a nukleáris anyag exportjának engedélyezésében, beszerezte a szükséges kormánygaranciákat.

Az OAH engedélyezte és ellenőrizte, hogy a szállítókonténer alkalmas-e a biztonságos szállításra, azaz a konténer megfelelő sugárvédelmet biztosít, nem engedi kikerülni a radioaktív anyagokat, nem indulhat benne el a láncreakció és képes elvonni a kiégett nukleáris üzemanyagban fejlődő hőt, és mindezt nemcsak normál állapotban, hanem feltételezett baleseti helyzetben is.


Az OAH engedélyezte a szállítás veszélyhelyzeti-intézkedési tervét, amely a normálistól eltérő helyzetekben követendő intézkedéseket határozza meg. 

- A védettség területén az OAH, más szervezetekkel közösen meghatározta azt a fenyegetést, ami ellen a szállítmány fizikai védelmét biztosítani kell, majd az ORFK szakhatósági támogatásával engedélyezte a fizikai védelmi tervet és ellenőrizte az abban leírt intézkedések végrehajtását – áll a magyar nukleáris hatóság közleményében. 

(Fotó: PAKS-PRESS/Kiss G. Péter.) +++


x

Paksi Atomerőmű