Az oroszok elleni szankciók nem érintik Paksot
Legfrissebb

- Csúcshűtőkkel óvják a Duna élővilágát

- Rendkívüli képviselő-testületi ülés

- Tartalékos kiképzés

- Nuclear Security Index

- Bemutatkozott Paks új főépítésze

- A legkreatívabb gyerekeket díjazta az MVM

- A Paksi FIDESZ és KDNP összevont ülése

- Biztonságra tervezve

- Atomerőmű- Pandémia 1:0

- Közös vállalatot alapított az MVM Zrt. és a Rusatom Service Rt.

- Paks II.: Magyarország érdeke

- Modern, biztonságos blokkok épülnek Pakson

Atomenergia
Paks
Közélet
Kultúra
Sport


Az oroszok elleni szankciók nem érintik Paksot

2014. július 31. 17:31:21  nyomtatási kép

(PAKS-PRESS) Budapest, 2014. július 31., csütörtök – A Külgazdasági és Külügyminisztériumnál érdeklődött az ATV arról, hogy, az Oroszországgal szemben bevezetett európai uniós szankciók sérthetnek-e magyar érdekeket, illetve érintik-e a paksi atomerőmű építkezés ügyét. Mint az a válaszokból kiderül, a korlátozás nem vonatkozik ezeknek a pénzintézeteknek az európai hitelfelvételére vagy hitelnyújtására, így a szankciós intézkedés például nem érinti a paksi atomerőmű bővítését.


Mint azt az ATV internetes oldalán ma délután megjelent írásban olvasható, Oroszország a harmadik legfontosabb kereskedelmi partnere Magyarországnak, mintegy 3,5 milliárd dollárnyi magyar exporttal. Emellett a magyar földgázellátás 85 százaléka, a kőolajnak pedig majdnem a 100 százaléka onnan jön. 

A jelentős függőség miatt érdeklődtek az illetékes minisztériumnál, hogy szankciók kérdésében mi Magyarország álláspontja: szigorítás-pártiak vagyunk, vagy sem? A szankciók érintették-e negatívan Magyarországot, a magyar bel- és külgazdasági érdekeket, például a paksi atomerőmű építését? – tette fel kérdéseit a televíziós csatorna.

 Mint írják, a minisztérium válaszából az derült ki, hogy Magyarország is megszavazta a szankciókat, de – ha jól „fordították” le a minisztériumi szöveget – a nagyon, de nagyon óvatos országok közé tartozhatunk. Paks bővítését, illetve a magyar honvédség alkatrész utánpótlását pedig nem érinti a Moszkva elleni uniós büntetés. Az előbbit azért nem, mert „a korlátozás nem vonatkozik ezeknek a pénzintézeteknek az európai hitelfelvételére vagy hitelnyújtására, így a szankciós intézkedés például nem érinti a paksi atomerőmű bővítését”.


A katonai téma kapcsán pedig azért nem, mert „a Magyarország honvédelmi képességeinek szempontjából fontos, a már meglévő kapacitások szervizelésének és alkatrész utánpótlásának biztosítása” mint kivétel került rögzítésre a határozat szövegében.


„Ugyan minden európai gazdaságot érinthetnek a szankciókkal kapcsolatos lehetséges orosz válaszreakciók, de célunk, hogy a magyar nemzetgazdaságra ható következményeit minimalizáljuk” – írja a szaktárca, de elképzelhető, hogy Moszkva „visszaüt”. +++

FACEBOOK

Paksi Atomerőmű