Paksra nem gyűrűzött be az oroszok elleni fellépés
Legfrissebb

- Csúcshűtőkkel óvják a Duna élővilágát

- Rendkívüli képviselő-testületi ülés

- Tartalékos kiképzés

- Nuclear Security Index

- Bemutatkozott Paks új főépítésze

- A legkreatívabb gyerekeket díjazta az MVM

- A Paksi FIDESZ és KDNP összevont ülése

- Biztonságra tervezve

- Atomerőmű- Pandémia 1:0

- Közös vállalatot alapított az MVM Zrt. és a Rusatom Service Rt.

- Paks II.: Magyarország érdeke

- Modern, biztonságos blokkok épülnek Pakson

Atomenergia
Paks
Közélet
Kultúra
Sport


Paksra nem gyűrűzött be az oroszok elleni fellépés

2014. július 28. 11:28:42  nyomtatási kép
(PAKS-PRESS) Budapest, 2014. július 28., hétfő -  Az Oroszországgal szembeni úniós intézkedések eddig nem okoztak fennakadást a paksi bővítés ügyében és reményei szerint nem is tart ilyenektől Aszódi Attila, bővítési kormánybiztos. A Kossuth rádió 180 perc című műsorának adott interjújában beszélt erről ma reggel, amikor azt is kifejtette, hogy a Lehet más a politika vasárnap reggeli közleményének az is tanulsága, hogy mindenki foglalkozzon azzal, amihez ért. 

Az LMP közérdekű adatigénylése nyomán kiderült, hogy Aszódi Attila bővítési biztos és az általa vezetett BME Nukleáris Technikai Intézet több mint egymilliárd forintos tételben kapott megbízást az állami tulajdonú Paksi Atomerőműtől és az MVM-től – egyebek között ezzel a LMP-s, vasárnapi közleménnyel kereste meg a Kossuth rádió 180 perc című műsora ma reggel, Aszódi Attilát. 

A riporternek arra a kérésére, hogy ezt a kutatást nem tudta-e elvégezni a paksi atomerőmű, és valóban szükség volt-e ezekre a kutatásokra, a kormánybiztos elmondta: ebben vonatkozásban tizenkét év projektjeire volt kíváncsi Szél Bernadett. A nukleáris technikai intézet nemcsak állami pénzekből, hanem vállalati forrásokból is kaphat pénzeket kutatási célokra. Az említett összeg nem egy projekt, hanem több kutatásra vonatkozik, nagyságrendben mintegy száz szerződésről van szó.
– Nekem az a hitvallásom, hogy mindenki foglalkozzon azzal, amihez ez ért. Itt a nukleáris intézet ezekhez a kutatásokhoz ért, és számos olyan feladatot végzett el, amihez kompetenciája van. Az intézetben a kutatók az atomenergia kérdéseivel foglalkoznak, szakirodalmat tanulmányoznak, mérnököket képeznek.  A szerződések tekintetében jelenleg is vannak folyamatban lévő kutatások. 

Aszódi Attila jelezte azt is, hogy bővítési biztosi kinevezésével egy időben lemondott a Nukleáris Technikai Intézet vezetői posztjáról, elsősorban azért, hogy az összeférhetetlenségnek még a látszata se merüljön fel. Az intézet elvégzi azokat a feladatokat – folytatta a biztos -, amelyeket elvállaltak és a kollégák továbbra is dolgoznak azon, hogy újabb megbízásokat szerezzenek. Én a továbbiakban a paksi ügyekre figyelek. 

Arra a kérdésre, hogy a Paks2 ügyében lesznek-e további kampányok, Aszódi Attila úgy fogalmazott, hogy ez jórészt a fejlesztő zrt. ügye, de biztosan vannak olyan feladatok, amelyek arról szólnak, hogy a közvéleményt tájékoztassák. Ami a szakmai kérdéseket illeti, a jövőben több olyan ügy is várható, amelyek a lakosságra tartoznak ilyenek a környezetvédelmi illetve telephely-kutatási feladatok, ezeket az itt születő eredményeket a törvényi előírásoknak megfelelően, a lakossággal meg kell osztani. 

A Paks2-vel kapcsolatos időszerű kérdésekre rátérve, Aszódi Attila elmondta: három szerződésen dolgoznak közösen az orosz féllel, eddig két államközi szerződés van a tető alatt, most pedig arról gondolkodnak közösen, hogy milyen műszaki körülményeket kell figyelembe venni. Ezeket még ebben az évben szeretnék lezárni. Megindult a telephely-vizsgálati program, ennek feladata, hogy adatokat adjon az erőmű tervezéséhez, milyen meteorológiai körülményekhez, milyen földrengésvédelemhez kell illeszteni a terveket, és folyik a környezetvédelmi program is. Több adat felkerül a világhálóra is. 

- Ha ezeken túljutunk, indulhat a tényleges tervezés, amelyben az orosz standardokat a paksi körülményekhez igazítják – tette hozzá a bővítési biztos. 

Az interjúban kitértek az aktuális politikai kérdésekre is, például arra, hogy az Únióban újabb szankciókat hoznának Oroszországgal szemben. Aszódi Attila válaszában elmondta, hogy eddig a Paks2-vel kapcsolatban az orosz féllel semmilyen fennakadás nem volt, és jelenleg sincsen, ugyan olyan ütemben folytatódnak az egyeztetések, mint eddig. Az előkészítési folyamatot tehát nem kell, hogy zavarja, az, a mi a nemzetközi színtéren történik, de azt nem árt tudni, hogy Európa ezer szállal kötődik Oroszországhoz, hazánk gázimportjának például onnan jön a nyolcvan százaléka, Németországé 25 százalék, de ez a negyed olyan tetemes mennyiség, hogy az már gondot jelenthet. Aztán nemcsak a gáz van itt hanem más technológiák exportjáról és importjáról is szó van.

- Az Egyesült Államokat nem érinti mindez, de nagyon is érinti Európát, tehát van mit meggondolni a szankciók meghozatalakor, mert a válaszlépések Európát súlyosan érinthetik – mondotta Aszódi Attila a közrádió 180 perc című műsorában. +++

FACEBOOK

Paksi Atomerőmű