Bemutatkozik az új megyei kormánymegbízott
Legfrissebb

- Csúcshűtőkkel óvják a Duna élővilágát

- Rendkívüli képviselő-testületi ülés

- Tartalékos kiképzés

- Nuclear Security Index

- Bemutatkozott Paks új főépítésze

- A legkreatívabb gyerekeket díjazta az MVM

- A Paksi FIDESZ és KDNP összevont ülése

- Biztonságra tervezve

- Atomerőmű- Pandémia 1:0

- Közös vállalatot alapított az MVM Zrt. és a Rusatom Service Rt.

- Paks II.: Magyarország érdeke

- Modern, biztonságos blokkok épülnek Pakson

Atomenergia
Paks
Közélet
Kultúra
Sport


Bemutatkozik az új megyei kormánymegbízott

2014. július 24. 19:04:09  nyomtatási kép

(PAKS-PRESS) Szekszárd, 2014. július 24., csütörtök., - Tisztségváltás volt Szekszárdon a Tolna Megyei Kormányhivatal élén. Horváth Kálmán néhány hete még ügyvéd volt, s mellette - már második ciklusban – képviselője Szekszárd város közgyűlésének. A hónap elején ő váltotta Tóth Ferencet, aki bár már két éve nyugdíjba mehetett volna, a ciklus végéig kitartott. Az új kormánymegbízottal Szepesi László, a Paks-Press szekszárdi tudósítója készített interjút.

 

- Mostanság ismét tiszteljük a múltat. Megőriztük az ezeréves vármegyerendszert, újra vannak járások, az igazságszolgáltatásban pedig törvényszékek, ítélőtáblák, kúria. Horváth Kálmán mit szólna, ha úgy szólítanák, mint régen dukált tiszte betöltőjének, hogy főispán úr? Zavarná?

 

- Nem zavarna és talán könnyebb is kimondani, mint, kormánymegbízott, de maradjunk az utóbbinál: ez most a hivatalos.

 

- Tehát kormánymegbízott. És mivel bízták meg?

 

- Hogy a kormányt képviseljem Tolna megyében. Törekedjek arra, hogy minél magasabb színvonalon működjön a közigazgatás, a kormányhivatal, befejeződjön az intézményrendszer kialakítása s, hogy a kormányablakokban, az okmányirodákban az állampolgárok könnyebben, gyorsan intézhessék ügyeiket.

 

- Ha kinézek irodájának ablakán, szemben, kicsit balra van a hajdani megyei pártbizottság piros téglafalú épülete. Évtizedekkel ezelőtt onnan irányították a megyét. Most meg innét?

 

- Ez azért egészen más. Bár akkor is beszéltek népképviseletről, a tanácsokról, de egyáltalán nem volt az, valójában egypárt rendszer volt, ami egyáltalán nem volt demokratikus. Ma a hatalmi ágak szétválasztása tökéletesen megtörtént. Az én esetem is bizonyítja, hiszen még nem is volt a kezemben a kinevezési okmány, de már le kellett mondanom a közgyűlési képviselőségről, megszüntetve az összeférhetetlenséget. Nem beszélve arról, hogy nem pártutasításokat kell végrehajtani, hanem a parlament hozta törvények, s a kormány jogszabályai alapján működtetjük a közigazgatást.

 

- Elődje, akitől átvette a feladatot, közgazdász volt. Jogászként tervez változtatásokat?

 

- Mi itt a kormány mintegy végrehajtó szerve, mondhatjuk úgy is, a kormány meghosszabbított keze vagyunk, nagy ötletelésekre, nagy újításokra nincs szükség, lehetőség. Elődöm és a főigazgató asszony, László-Varga Zsuzsanna a közigazgatás átszervezése során kiváló munkát végzett a rendszer felépítésében, nekem Tóth Ferenc kormánymegbízott munkáját kell folytatnom. Az persze valószínű, hogy apró, stílusbeli változások lesznek. Ez adódik abból, hogy ügyvédként mindig ügyfelekkel volt dolgom, így törekszem arra, hogy még inkább az ügyfélbarát jelző jellemezze a hivatalokat, kormányablakokat. Szeretném, ha a keresztény mentalitás még jobban áthatná a nálunk dolgozókat, munkájukat a méltányosság, humanitás jegyében végeznék.


- Két cikluson át képviselő volt, két hete mondott le, s mivel nincs már fél év az önkormányzati választásig, ezt a tisztét addig már senki nem tölti be. De most még ügyvéd.

 

- Már az sem sokáig. A Horváth ügyvédi iroda megmarad, kollégáim továbbra is ugyanazon a helyen fognak dolgozni. Akiknek korábban is megvolt irántunk a bizalma, mert megfelelő szinten láttuk el képviseletüket, adtunk nekik jogi segítséget, ők továbbra is felkereshetik irodámat, de augusztus nyolcadikától velem már csak az iroda tulajdonosaként találkozhatnak, ügyvédi tevékenységet nem fejtek ki. Feleségem és egy kollégája folytatják az ügyvédi munkát.

 

- Laikusként más változást is vélünk. Eddig, mint városi képviselőnek, úgy is mondhatnánk, a polgármester volt bizonyos szempontból a főnöke, feljebbvalója. Most viszont Horváth Kálmán, mint a megye első embere, a polgármesterek fölé került.

 

- Én másképp látom. Horváth István, Szekszárd polgármestere partnernek tekintette a képviselőket, munkakapcsolatunk nagyon jó volt, nem éreztem soha, hogy beosztottjának tekint bennünket. Ugyanilyen a viszony most a települések vezetői és köztem, miként a kormányhivatal sem felettese az önkormányzatoknak. Partnerként kell együtt dolgoznunk a megye lakói, s az önkormányzatok érdekében. A hivatalban természetesen van alá és fölérendeltség, nem is tudna ez a szervezet másként működni.

 

- Mint magánembernek, mekkora változást jelent életében ez az új feladat?

 

- Bizonyára nagy változást hoz, mert nagyon nagy kihívás, amit nagyon komolyan kell venni, aminek elszántság nélkül nem lehet eleget tenni. Nagy bizalmat kaptam, s ez nagy felelősséggel párosul. Nemcsak azért, mert még nem volt ennyi beosztottam - kilencszázan dolgozunk a megyei kormányhivatalban és intézményeiben – hanem mert sokszor több ember életét formálhatja az, hogy mi hogyan végezzük munkánkat.

 

- Még alig két hete van hivatalában, mert, bár július elsejével nevezték ki, de ez csak a nyolcadikai Magyar Közlönyben jelent meg, tehát hivatalosan azóta kormánymegbízott. Hogy telnek az ismerkedés napjai?

 

- A főigazgató asszonnyal vesszük át a feladatokat, ismerkedek a kormányhivatal s a járási hivatalok vezetőivel, az itt fontos jogszabályokkal, s ha nem is mindenben, de legtöbb kérdésben már tudom úgy képviselni a megye érdekeit, hogy az ne szenvedjen csorbát.

 

- Köszönöm az interjút. +++ 

FACEBOOK

Paksi Atomerőmű