Elsötétíthetik az EFOTT fesztiválozói az országot
Legfrissebb

- Összefoglaló, 2021. április 14.

- Horváth Zoltán közleménye

- Érettségi, 2021

- Tanulmányi ösztöndíj: első lépés a Paks II.-höz

- A Fidesz-KDNP képviselői csoportjának közleménye

- Összefoglaló, 2021. április 13.

- Összefoglaló, 2021. április 12.

- Összefoglaló, 2021. április 9.

- Összefoglaló, 2021. április 8.

- Összefoglaló, 2021. április 7.

- Összefoglaló, 2021. április 6.

- Összefoglaló, 2021. április 1.

Atomenergia
Paks
Közélet
Kultúra
Sport

Elsötétíthetik az EFOTT fesztiválozói az országot

2014. július 15. 19:14:10  nyomtatási kép

(PAKS-PRESS) Miskolctapolca, 2014. július 15., kedd - Az EFOTT-on folytatja idei fesztiválturnéját a Paksi Atomerőmű és az MVM Paks II. Atomerőmű Fejlesztő Zrt. interaktív kiállítása július 15. és 20. között, Miskolctapolcán. A Jövőnk Energiája Interaktív Kamionban csütörtökön a Hooligans próbálhatja ki az atomerőmű vezérlőpultjának valósághű szimulátorát. A látogatók százait váró interaktív kiállítás közvetlen közelében felállított „Energiaszigeten” pedig elektronikai eszközeikkel együtt töltődhetnek fel az esti bulira a fesztiválozók.


Második állomására, az idén Miskolctapolcán megrendezett EFOTT-ra (Egyetemisták és Főiskolások Országos Turisztikai Találkozója) érkezett a Paksi Atomerőmű és az MVM Paks II. Atomerőmű Fejlesztő Zrt. interaktív kiállítása. A Jövőnk Energiája Interaktív Kamion idei fesztiválturnéján is sztárvendégek és fesztiválozók veszik majd át az irányítást a magyarországi villamosenergia-termelés több mint felét adó Paksi Atomerőmű valósághű vezérlőpultja felett és kipróbálhatják miként borulnának sötétbe egyes megyék vagy akár az egész ország, ha csökkentenék az atomerőmű teljesítményét, és ezzel párhuzamosan mennyivel lenne drágább az áram és mennyivel nőne az ország károsanyag-kibocsátása.

A látogatók emellett azt is kipróbálhatják, hogy mennyit kell tekerni az áramfejlesztő kerékpáron egy hajszárításhoz, telefontöltéshez vagy éppen egy rock koncerthez szükséges árammennyiség megtermeléséért.

Az EFOTT-on csütörtökön a Hooligansrockerei is megpróbálhatják „összetekerni” a koncertjükhöz szükséges villamos energiát, de azt is modellezhetik, milyen lenne, ha egy gitárszóló közben borulna sötétbe egész Észak-Magyarország az atomerőművi áramtermelés csökkentésével.

 

Az idén a VOLT-on debütált Jövőnk Energiája Interaktív Kamion az EFOTT teljes ideje alatt látogatható, ezt követően pedig a szegedi SZIN-en, a kapolcsi Művészetek Völgyén, a Debreceni Virágkarneválon, a Szerencsi Csokoládéfesztiválon és a nyíregyházi Vidor Fesztiválon találkozhatnak az érdeklődők a kiállítással.


Az interaktív bemutató fesztiválturnéja már ötödik éve tart, eddig összesen több mint 180 ezren ismerkedhettek meg az atomerőművek működésével, illetve tapasztalhatták meg, hogy miért fontos a Paksi Atomerőmű kapacitás-fenntartása az ország energiaellátása és gazdasága szempontjából.

 

A kiállítás bemutatja a világ összes működő atomerőművét, a három évtizede biztonságosan működő Paksi Atomerőmű történetét, a magyar villamosenergia-hálózatot, valamint Paks és környezete színes élővilágát is, a felmerülő szakmai kérdésekre pedig tapasztalt és felkészült paksi szakemberek válaszolnak majd.

 

Az atomerőmű az interaktív kiállítás mellett felállított „Energiaszigeten” is várja a fesztivál forgatagában megfáradt fiatalokat, akik függőágyakban és babzsákokon pihenhetnek, miközben kedvenc italuk a mellettük lévő hűtőben hűl, telefonjukat, laptopjukat vagy tabletjüket pedig az ország legolcsóbban és káros anyagok kibocsátása nélkül előállított energiájával tölthetik fel, a hölgyek pedig hajszárítót is igénybe vehetnek.


Az interaktív kiállítást minden évben neves vendégek keresik fel, nemrégiben a VOLT fesztiválon az Ivan & The Parazol rock együttes próbálta ki az atomerőmű irányítását.

Tavaly Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter is felkereste a kamiont, a korábbi években pedig olyan, a környezetvédelem iránt elkötelezett művészek és sportolók tesztelték a vezérlőpultot, mint Kozmann György világbajnok, olimpiai bronzérmes kenus, Ákos, az Irie Maffia és a BalkanFanatik zenészei, illetve a Random Trip örömzene-projekt alapítója és a Turbo dobosa, Delov Jávor, de néhány percre operátorrá válhattak az ASE kosárlabdázói és az MVM Paks FC játékosai is. +++


 

x

Paksi Atomerőmű