Aszódi: 50-60, sőt 80 évre kell gondolni
Legfrissebb

- Összefoglaló, 2021. április 14.

- Horváth Zoltán közleménye

- Érettségi, 2021

- Tanulmányi ösztöndíj: első lépés a Paks II.-höz

- A Fidesz-KDNP képviselői csoportjának közleménye

- Összefoglaló, 2021. április 13.

- Összefoglaló, 2021. április 12.

- Összefoglaló, 2021. április 9.

- Összefoglaló, 2021. április 8.

- Összefoglaló, 2021. április 7.

- Összefoglaló, 2021. április 6.

- Összefoglaló, 2021. április 1.

Atomenergia
Paks
Közélet
Kultúra
Sport

Aszódi: 50-60, sőt 80 évre kell gondolni

2014. július 11. 10:52:45  nyomtatási kép

(PAKS-PRESS/Mayer György) Budapest, 2014. július 11., péntek - Az orosz – magyar államközi szerződés keretében még az év elején két szerződést kötöttek meg, ezeket kiegészítik a műszaki kérdésekre vonatkozó további szerződésekkel. Ezúttal három szerződésről van szó, az első az erőmű tervezésére vonatkozik, mert a helyi viszonyokra (a nemzetközi előírásoknak megfelelően) kell alakítani a Roszatom Oroszországban alkalmazott teveit - mondta el Aszódi Attila a, Paks2 kinevezett kormánybiztosa az ATV ma reggeli adásában.


Ez hasonló, mint a Finnországi folyamat, folytatta Aszódi Attila, ezt követően az üzemanyag szállítás részleteit, valamint az üzemeltetés és karbantartás részleteit kell külön szerződésekben rendezni.

Szólt arról is, hogy a finanszírozási szerződés szerint 20 százalék magyar önrészt kell a 10 milliárd eurós hitelszerződés mellé biztosítani, de a karbantartásra és üzemeltetésre már nem kell újabb hitelt felvenni, mert annak költségeit a megtermelt energia árából (az árbevételből) fedezni lehet.


Arra a kérdésre, hogy mi az olcsó és mi a drága, azt mondta: valamihez viszonyítani kell. - Mi azt gondoljuk, hogy a paksi blokkok olcsóbban termelnek majd, mint a számba vehető alternatív (megújuló) lehetőségek – fűzte hozzá.

Megjegyezte, hogy amikor a paksi bővítésről beszélünk, a kapacitás fenntartásról folyik a szó, mert a jelenlegi négy blokkot 2032-37 között le kell majd állítani és a helyükbe lépnek az új blokkok. Vagyis a jelenlegi 2000 MW kapacitás helyett lesz 2400 MW kapacitás, de időközben számolni kell az igénynövekedéssel is. Valamint nem szabad szembeállítani az atomenergiát és a megújulókat, ezekkel együtt kell számolni – fogalmazott a kormánybiztos.


Arra a kérdésre, hogy vajon mi lesz 10 -15 év múlva és még akkor is drágább lesz-e a megújuló, mint az atomenergia azt válaszolta: az egész energetika nagyon összetett kérdés, 50-60, sőt 80 évre előre kell gondolkozni, és így kell tervezni a lehetőségeket.


A népszavazás kérdésre kitérve azt mondta: van lehetőség van a vélemények elmondására, már eddig is több közmeghallgatást tartottak az új blokkokkal kapcsolatban is és a helyi vélemények szerint a környékben élők támogatják az atomerőművet és ez a legfontosabb. 

Képünkön: Hamvas István az atomerőmű vezérigazgatója és Aszódi Attila egy diplomakiosztó ünnepségen a nukleáris szakemberképzésről - mint a jövő egyik zálogáról folytattak megbeszélést. 

Paks-Press Fotó - Kiss G. Péter. +++

x

Paksi Atomerőmű