VOLT Fesztivál: rock and roll az atomerőműben
Legfrissebb

- Összefoglaló, 2021. április 14.

- Horváth Zoltán közleménye

- Érettségi, 2021

- Tanulmányi ösztöndíj: első lépés a Paks II.-höz

- A Fidesz-KDNP képviselői csoportjának közleménye

- Összefoglaló, 2021. április 13.

- Összefoglaló, 2021. április 12.

- Összefoglaló, 2021. április 9.

- Összefoglaló, 2021. április 8.

- Összefoglaló, 2021. április 7.

- Összefoglaló, 2021. április 6.

- Összefoglaló, 2021. április 1.

Atomenergia
Paks
Közélet
Kultúra
Sport

VOLT Fesztivál: rock and roll az atomerőműben

2014. július 04. 17:37:04  nyomtatási kép

(PAKS-PRESS) Sopron, 2014. július 4., péntek – Idei fesztiválturnéja első helyszínére, a VOLT fesztiválra érkezett a Paksi Atomerőmű és az MVM Paks II. Atomerőmű Fejlesztő Zrt. interaktív kiállítása. A Jövőnk Energiája Interaktív Kamionba a nemzetközi hírű Ivan & The Parazol zenekar is ellátogatott, ahol néhány perc alatt a „rock and roll vette át az irányítást” a paksi atomerőmű valósághű vezérlőpult-szimulátora felett.

 

Rock banda szállta meg a paksi atomerőmű irányítópultját – az Ivan & The Parazol zenekar próbálhatta ki a magyarországi villamosenergia-termelés több mint felét adó erőmű virtuális kezelőközpontját.

A zenekar tagjai megtapasztalhatták, hogy milyen lenne egy világítás és emiatt rock koncertek nélküli éjszaka Budapesten, és hogyan borulna sötétbe egész Nyugat-Magyarország. Ezzel párhuzamosan azt is láthatták, hogyan emelkedne az áram ára és a villamosenergia-rendszer károsanyag-kibocsátása, ha az atomerőmű a jelenleginél jóval kisebb teljesítményen működne.

A szimulátor után a fiúk kipróbálták az áramfejlesztő kerékpárt is, a rövid, de kimerítő tekerés után pedig azzal szembesültek, hogy nem tudnak kerékpárral annyi villamos energiát előállítani, amely elegendő lenne a saját koncertjükhöz.

 

Magyarországon több módszert is alkalmaznak a szén-dioxid-kibocsátásmentes energia előállítására. Ilyen például a szél- és napenergia, de jelenleg, jelentős ipari méretekben csakis az atomerőmű képes Magyarországon ilyen módon előállítani energiát. A paksi atomerőmű hazánkban biztonságosan állít elő megfizethető villamos energiát, mindezen felül a működő négy paksi blokk évente két millió ember oxigénszükségletét, vagyis a magyar erdők éves oxigéntermelését takarítja meg azáltal, hogy nem bocsát ki üvegházhatást kiváltó gázokat. Reméljük, hogy az interaktív kiállításra ellátogató közismert zenészek is ösztönzik a fesztivál látogatóit arra, hogy jobban megismerjék az atomenergia világát és annak előnyeit - mondta Felkai György, az MVM Csoport kommunikációs igazgatója.


A paksi atomerőmű célja, hogy minél több fiatallal is megismertesse a nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedően biztonságos technológiáját. A megbízhatóság mellett a folyamatos és magas lakossági támogatás teszi lehetővé, hogy a paksi atomerőmű a tervezett üzemidejüknél húsz évvel tovább üzemeltethesse az atomerőművi blokkokat, illetve, hogy a paksi telephelyen új atomerőművi blokkok erősítsék Magyarország energiabiztonságát.


A rock and rollnak is lételeme az energia és rossz volt belegondolni, hogy milyen lenne egy koncertek nélküli világ. Érdekes volt megtapasztalni, hogy milyen fontos szerepet tölt be Magyarország energia ellátásában a Paksi Atomerőmű – mondta Vitáris Iván, az Ivan & The Parazol zenekar frontembere. - Most először ismerkedtünk meg vele közelebbről és láttuk, hogy milyen jelentős szerepe van. Fontosnak tartjuk, hogy a fiatalok is megfelelően tájékozódjanak erről az energiaforrásról. „Atomjó volt” – tette hozzá.

 

A zenekar tagjai most először próbálták ki, hogy milyen érzés egy atomerőmű irányító központjában néhány gombnyomással megyék egész területének áramellátását befolyásolni, ez azonban nem csupán a hírességek kiváltsága, néhány percre – akár két koncert között – bármelyik fesztiválozónak lehetősége nyílik erre.

A Jövőnk Energiája Interaktív Kamion a VOLT fesztivál teljes ideje alatt látogatható, ezt követően az idén Miskolctapolcán megrendezendő EFOTT-on, illetve a szegedi SZIN-en, a kapolcsi Művészetek Völgyén, a Debreceni Virágkarneválon, a Szerencsi Csokoládéfesztiválon és a nyíregyházi Vidor Fesztiválon is találkozhatnak az érdeklődők a kiállítással.


Az országjáró kiállítás hatodik éve viszi házhoz az atomenergiát, eddig összesen több százezren ismerkedhettek meg az atomerőművek működésével, illetve tapasztalhatták meg, hogy a paksi atomerőmű kapacitás-fenntartása az ország energiaellátása és gazdasága szempontjából fontos – mondta Mittler István az MVM Paks 2. kommunikációs vezetője. Hangsúlyozta, olyan villamos kapacitás épülhet meg, amely károsanyag-kibocsátás mentesen üzemel legalább hatvan éven át, miközben megfizethető árú villamos energiával látja el hazánkat.

A kamion látogatói megismerhetik a világ összes működő atomerőművét, a három évtizede biztonságosan működő Paksi Atomerőmű történetét, a magyar villamosenergia-hálózatot, valamint Paks és környezete színes élővilágát is.

A sportosabb érdeklődők a sztárokhoz hasonlóan az áramfejlesztő kerékpáron is tekerhetnek egy kört, és ha még ezek után is maradna kérdésük, az atomerőmű tapasztalt szakemberei készséggel válaszolnak.


Képünkön: (balról-jobbra) Mittler István az MVM Paks 2. kommunikációs vezetője, az irányító pultnál Vitáris Iván Ivan & The Parazol zenekar frontembere, mögötte Beke István a zenekar billentyűse. 

(Bodajki Ákos felvétele.) +++ 

x

Paksi Atomerőmű