Aszódi Attila a Paks2-ért felelős kormánybiztos
Legfrissebb

- Összefoglaló, 2021. április 14.

- Horváth Zoltán közleménye

- Érettségi, 2021

- Tanulmányi ösztöndíj: első lépés a Paks II.-höz

- A Fidesz-KDNP képviselői csoportjának közleménye

- Összefoglaló, 2021. április 13.

- Összefoglaló, 2021. április 12.

- Összefoglaló, 2021. április 9.

- Összefoglaló, 2021. április 8.

- Összefoglaló, 2021. április 7.

- Összefoglaló, 2021. április 6.

- Összefoglaló, 2021. április 1.

Atomenergia
Paks
Közélet
Kultúra
Sport

Aszódi Attila a Paks2-ért felelős kormánybiztos

2014. július 02. 06:18:30  nyomtatási kép
(PAKS-PRESS) Budapest,  2014. július 2.,szerda – A paksi atomerőmű teljesítményének fenntartásáért felelős kormánybiztossá nevezi ki a kormány Aszódi Attila egyetemi tanárt - az erről szóló határozat a legutóbbi Magyar Közlönyben jelent meg.


A kormánybiztos - feladatkörében eljárva - ellátja a Paksi Atomerőmű új blokkjai teljesítményének fenntartásával összefüggő valamennyi feladatot. Ezek körébe tartozik különösen a tervezéshez és megépítéshez szükséges minden pontos kiinduló adat, az elkészítendő tervdokumentáció, a megvalósítás tervezett időkerete, valamint a minőségbiztosítási programok szakmai irányítása, és az ezzel összefüggő hatástanulmányok elkészítésében való részvétel és szakmai irányítás.

A határozat külön is kiemeli a kormánybiztos feladatai közül a következőket: biztosítja a Magyarország és az Oroszország közötti megállapodás értemében kötendő, az erőmű blokkjainak tervezési, beszerzési és kivitelezési szerződés tárgyalásakor a szakmai irányítást és a koordinációt.

Ugyan ennek a szerződésnek a keretében a blokkok üzemeltetési és karbantartási támogatásáról szóló szerződés tárgyalása során képviseli a szakmai irányítást és a koordinációt. Végül a nukleáris fűtőanyag-ellátás biztosítására, a használt üzemanyag kezelésére - beleértve az újrafeldolgozást is - és a nukleáris hulladék kezelésére vonatkozó szerződés tárgyalása során szintén a szakmai irányítást és a koordinációs feladatokat látja el.


Aszódi Attila egyetemi tanár, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Nukleáris Technikai Intézetének igazgatója. Az Európai Bizottság szakértőjeként - a fukusimai balesetet követően - részt vett az európai atomerőművek célzott biztonsági felülvizsgálatában, az úgynevezett stressz tesztekben. (MTI).

Fotó: PAKS-PRESS/Kiss G. Péter. +++

x

Paksi Atomerőmű