Az atomerőmű működése hosszú távon is biztosított
Legfrissebb

- Összefoglaló, 2021. április 14.

- Horváth Zoltán közleménye

- Érettségi, 2021

- Tanulmányi ösztöndíj: első lépés a Paks II.-höz

- A Fidesz-KDNP képviselői csoportjának közleménye

- Összefoglaló, 2021. április 13.

- Összefoglaló, 2021. április 12.

- Összefoglaló, 2021. április 9.

- Összefoglaló, 2021. április 8.

- Összefoglaló, 2021. április 7.

- Összefoglaló, 2021. április 6.

- Összefoglaló, 2021. április 1.

Atomenergia
Paks
Közélet
Kultúra
Sport

Az atomerőmű működése hosszú távon is biztosított

2014. június 20. 18:08:09  nyomtatási kép

(PAKS-PRESS) Paks, 2014. június 20., péntek - A paksi atomerőmű biztonságos és zavartalan működését nem befolyásolja az ukrán belpolitikai helyzet, az atomerőműben a törvényi előírásoknak megfelelően két évre elegendő üzemanyag áll rendelkezésre - közölte Kovács Antal, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. kommunikációs igazgatója. 

Az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) főigazgatója szerint nem gátolja a paksi atomerőmű 2-es blokkjának üzemidő-hosszabbítását az, hogy a 2003-ban megsérült fűtőelemeket még nem szállították el. 


Kovács Antal szavai szerint a tokozott üzemanyag-kazetták tárolása a hatóság által engedélyezett, biztonságos módon, teljes mértékben megoldott, és nem befolyásolja az atomerőmű normál üzemi működését. Jelezte azt is, hogy a 2. blokk várhatóan még az év folyamán megkapja a húsz éves továbbüzemelési engedélyt, az ott tárolt tokozott üzemanyag idei elszállítása nem feltétele az engedélyek megszerzésének, a 2. blokk zavartalan továbbüzemeltetése biztosított.

A tárolással kapcsolatos hatósági engedély 2015 végéig érvényes. A szállításához szükséges összes engedély - beleértve az Európai Unió illetékes szervének engedélyét, illetve az érintett országok különböző hatóságainak engedélyét - rendelkezésre áll.

 

Kovács Antal aláhúzta: az atomerőműben a jogszabályoknak megfelelően mindenkor két évre elegendő üzemanyagnak kell rendelkezésre állnia, így az atomenergia hosszú távon képes biztosítani Magyarország villamosenergia-ellátását, szemben az egyéb energiahordozókkal.

Emlékeztetett arra, hogy az atomerőmű eddigi működése során sosem voltak üzemanyag-szállítási problémák, ezzel együtt az ukrán helyzettől függetlenül az atomerőmű már korábban vizsgálta alternatív szállítási útvonalak kialakítását, illetve alternatív szállító kiválasztásának lehetőségét is. - Szükség esetén az atomerőmű képes friss üzemanyag-beszerzését alternatív szállítási útvonalon, vagy más szállítók bevonásával megoldani - hangsúlyozta Kovács Antal. 


Az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) főigazgatója szerint nem gátolja a paksi atomerőmű 2-es blokkjának üzemidő-hosszabbítását az, hogy a 2003-ban megsérült fűtőelemeket még nem szállították el. Fichtinger Gyula hangsúlyozta: a tokozott kazetták tárolása biztonsági szempontból megoldott, az oroszországi kiszállítás műszaki feltételei, engedélyei adottak, és van alternatív megoldás is.


A Népszabadság pénteken arról írt: semmi remény arra, hogy őszig - a feszült kelet-ukrajnai helyzet miatt - Ukrajnán keresztül el lehessen szállítani a sérült fűtőelem-kazettákat, és amíg azok az üzem területén vannak, a 2-es blokk nem kaphatja meg az engedélyt az üzemidő-meghosszabbításra. A cikk szerint ráadásul a 2003-as üzemzavarban megsérült paksi fűtőkazetták esetében az a legnagyobb baj, hogy senki nem tudja, hogy a kapszulák pontosan mit tartalmaznak és hogyan viselkednek. A nukleáris hatóság főigazgatója pénteken cáfolta a napilapban megjelenteket.


- Pontosan felmértük, hogy melyik tokban mennyi fűtőanyag került. Az így készült anyagmérlegeket a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség is vizsgálta és rendben találta. Tudjuk, hogy mennyi van benne, tudjuk, hogy hogyan viselkedik, tudjuk, hogy milyen feltételek mellett, hogyan lehet, hogyan kell szállítani - jelentette ki Fichtinger Gyula. - A 2-es blokk tervezett üzemideje 2014. december 31-én jár le, az üzemidő hosszabbításra évek óta készülnek - emlékeztetett a főigazgató. Hozzátette, azzal számoltak, hogy 2015 végéig elszállítják a fűtőelemeket.

- A kazetták Oroszországba visszaszállításának műszaki feltételei - beleértve a szállításhoz szükséges eszközöket, járműveket - megvannak, csakúgy, mint az engedélyek - ismertette Fichtinger Gyula. (MTI).


Képünkön: szakemberek dolgoznak a kettes blokk üzemterében.

Fotó: PAKS-PRESS/Kiss G. Péter. +++

 

x

Paksi Atomerőmű