Szentpéterváron tájékozódtak a paksi atomerőmű szakemberei
Legfrissebb

- JETA: pályázati felhivás

- Gazdaság-energetika-oktatás: MVM-NKE

- Nemzetiségi diákoknak adtak át ösztöndíjat Gyönkön

- Egy kis esti fizika – dr. Kovács Antallal Pécsen

- Süli János: az új paksi blokkokra szükség van

- Újabb fontos engedélykérelmet nyújtott be a Paks II. Zrt.

- GMF Közgyűlés és Szeminárium

- Elkezdődött a Paks körüli utak felújítása

- Testületi ülés

- Meghirdette idei tanulmányi ösztöndíjprogramját a Paks II. Zrt.

- Ideje nagyon komolyan venni a járványt

- Októberben indul a Paks II. Zrt. új karrierportálja

Atomenergia
Paks
Közélet
Kultúra
Sport


Szentpéterváron tájékozódtak a paksi atomerőmű szakemberei

2014. június 05. 11:01:46  nyomtatási kép

(PAKS-PRESS/MTI/Kegyes Csilla)  Moszkva, 2014. június 5., csütörtök  - Az atomerőműveket tervező és építő, orosz nagyvállalatnál, a szentpétervári Atomenyergoprojekt cégnél tájékozódtak a paksi atomerőmű szakemberei - jelentette az egyik orosz energetikai hírportál szerdán. 

 

- Alekszandr Karazin, az Atomenyergoprojekt igazgatója  folytatott megbeszélést a Paks-2 beruházás műszaki csoportjának vezetőivel - írta a klops.ru, amely az energyland című orosz energetikai portáltól vette át a beszámolót. Eszerint a magyar szakemberek az orosz nagyvállalatnál az AESZ-2006/E jelzésű atomerőművi blokk műszaki jellegzetességei iránt érdeklődtek. Aziránt is, hogy a szentpétervári tervezők hozzá tudják-e igazítani az orosz erőművi blokk megvalósítását a paksi építési feltételekhez, valamint az európai uniós követelményeknek megfelelő engedélyeztetési eljáráshoz.

A megbeszélésen részt vettek a Roszatom állami atomenergetikai cég, a Rusatom Overseas, a  NYIAEP és a Gidropress nevű cégek képviselői is.

 

Az Atomenyergoprojekt vezetője a magyar szakembereknek elmondta, hogy jelentős tapasztalatra tettek szert az AESZ-2006 fejlesztett változatának tervezésében és építésében. Különböző készültségi fokon áll a Szentpétervártól 35 kilométerre található Lenyingradszkaja, a Kalininyingrádi területen lévő Baltyijszkaja és a Fehéroroszországban épülő Belorusszkaja atomerőmű. Ugyancsak az orosz cég kapta meg a finnországi Hanhikiviben létesítendő nukleáris erőmű tervezését, amely kezdeti szakaszban van.

 

A orosz energiaportál jelentése szerint a magyar szakemberek két nap alatt betekintettek az AESZ-2006/E 23 kötetből álló dokumentációjába, amelynek nagy része a biztonsági kérdéseket tárgyalja.

 

A szentpétervári megbeszélés résztvevői megállapodtak abban, hogy a műszaki ajánlatok vizsgálatát követően a megrendelő igényeinek megfelelően azt pontosítják, és korrigálják a június első negyedében folytatandó tárgyalásokon. 

 

Az Atomenyergoprojekt létesítette az oroszországi, kelet-európai és a Független Államok Közösségének tagországaiban atomerőművek többségét, valamint az iráni Busherben, az indiai Kudankulamban és a törökországi Akkujuban épülő atomerőművek építési, illetve bővítési fővállalkozója. 

Fotó: Atomenyergoprojekt. ++++++

FACEBOOK

Paksi Atomerőmű