Tíz év és új atomerőmű lehet Pakson
Legfrissebb

- JETA: pályázati felhivás

- Gazdaság-energetika-oktatás: MVM-NKE

- Nemzetiségi diákoknak adtak át ösztöndíjat Gyönkön

- Egy kis esti fizika – dr. Kovács Antallal Pécsen

- Süli János: az új paksi blokkokra szükség van

- Újabb fontos engedélykérelmet nyújtott be a Paks II. Zrt.

- GMF Közgyűlés és Szeminárium

- Elkezdődött a Paks körüli utak felújítása

- Testületi ülés

- Meghirdette idei tanulmányi ösztöndíjprogramját a Paks II. Zrt.

- Ideje nagyon komolyan venni a járványt

- Októberben indul a Paks II. Zrt. új karrierportálja

Atomenergia
Paks
Közélet
Kultúra
Sport


Tíz év és új atomerőmű lehet Pakson

2014. június 03. 21:39:00  nyomtatási kép

(PAKS-PRESS/Mayer György) Paks, 2014. június 3., kedd – Négy év engedélyezés és mintegy hat év építési idő után állhat üzembe az első új paksi blokk. A projekt közvetlenül 7-8 ezer, közvetetten pedig mintegy 20 ezer embernek ad majd munkát – derült ki az Energy Investment Forum 2014 konferencia paksi bővítéssel foglalkozó szekcióülésén.

 

Az eddigi felmérések szerint 300-400 olyan hazai vállalkozás van, amelyik részt tud majd venni a paksi atomerőmű bővítésében – derült ki a Jövőnk vállalkozói program felméréseiből -, de remélhetőleg még emelkedhet a számuk – mondta Fábos Rudolf, az MVM Paks II. strukturált finanszírozási osztályvezetője a Portfolio.hu Energy Investment Forum 2014 mai konferenciájának „Paks II.: Indulhat a felkészülés?” című szekcióülésén.

A Jövőnk Vállalkozói Programot ismertetve külön hangsúlyozta azt a célt, hogy sikerüljön elérni a 40 százalékos hazai beszállítói részarányt. A projektben közvetlenül 7-8 ezer, közvetetten pedig mintegy 20 ezer szakember dolgozhat majd. Ezt követően hozzátette azt is, hogy várhatóan négy év szükséges az engedélyek beszerzésére (mintegy 6 ezer különféle engedéllyel számolhatunk), mielőtt megkezdődhet a helyszíni építési munka.

 

Ezt követően Bács Zalán, a Rosatom Overseas Magyarország igazgatója a Rosatom felépítését, működését ismertette, jelezve, hogy mintegy 250 céget tömörít, jelenleg öt kontinens 40 országában van jelen és az értéklánc teljes vertikumát lefedi.

Kitért a VVER technológia ismertetésére, kiemelve, hogy ma már a 3+ generációról beszélünk, amely jóval nagyobb a Pakson is működő, jelenleg 500 MW-os blokkoknál, 1200 MW-os.

Ennek kapcsán megemlítette a paksi blokkok megbízhatóságát, amit az is igazol, hogy az egyes blokk már megkapta a 30 éves eredeti üzemidőn túli 20 éves üzemelésre az engedélyt az OAH-tól.

Az új blokkok esetében pedig már eleve 60 éves üzemidővel számol a Rosatom. Ezt követően kiemelte a kedvező pénzügyi konstrukciót, amely egy sikeres korábbi, 1966-ban kezdődött kormányközi együttműködés folytatása. Mint mondta: a megállapodás publikus, a kormány honlapján bárki megnézheti, ugyanúgy, mint a később aláírt hitelszerződést.

Az orosz gyakorlat szerint mintegy hat év egy-egy blokk építési ideje, ez a már említett  négyéves engedélyezési eljárással együtt azt jelenti, hogy 10 éves időtávban gondolkodhatunk.


A projekt ütemezése szerint kell majd megkötni a különböző ehhez kapcsolódó szerződéseket, de fontos, hogy a kormány kiemelt beruházásként kezelje az építést. Végezetül a Ganz Engineering tevékenységéről is beszélt, jelezve, hogy a cég jelenleg is beszállítója a Rosatomnak, és az eddigi tapasztalatok szerint 1-1,5 százalékos részarányt tud elérni az atomerőmű építéseken. +++

FACEBOOK

Paksi Atomerőmű