Harmadik tároló is lesz Bátaapátiban
Legfrissebb

- Dunakömlődi kerékpárút – műszaki átadás

- Önkormányzati választások 2019.

- Süli János: Paks maradjon az együttműködés városa

- Heringes Anita összefoglalója

- Megújul a Kömlődi utca

- Folyamatosan bővül a Paks II. projekt tájékoztatási eszköztára

- Az aradi vértanúk emléknapja

- PDE megoldási javaslat Paks orvos hiányának csökkentésére

- Új játszóeszközöket kapnak a paksi óvódások

- Befogadta a Paks II. Zrt. az új blokkok műszaki terveit

- Állásbörzén is vár munkavállalókat az MVM Csoport

- Kósa Lajos: fejlődhet város és a térség

Atomenergia
Paks
Közélet
Kultúra
Sport


Harmadik tároló is lesz Bátaapátiban

2014. május 30. 12:47:27  nyomtatási kép

(Paks-Press) Mőcsény, 2014. május 30., péntek – Több mint kétezer hordónyi kis és közepes aktivitású radioaktív hulladékot helyeztek el mostanáig Bátaapátiban, a Nemzeti Radioaktívhulladék-tárolóban biztonságosan, zökkenőmentesen. Közben a harmadik tároló építése elkezdődött – mondta el a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Nonprofit Kft. ügyvezetője, Kereki Ferenc. 

 

Újabb tároló kamra kialakítása kezdődött meg Bátaapátiban, a Nemzeti Radioaktívhulladék-tárolóban (NRHT). Az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. kis és közepes aktivitású hulladékainak végleges elhelyezésére szolgáló létesítményben eddig már több mint 2142 hordó hulladékot szállítottak le a felszín alatt kialakított tárolóba.

A magas szintű lakossági támogatottságot maga mögött tudó létesítmény üzemeltetője, a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Közhasznú Nonprofit Kft. (RHK Kft.) további fejlesztéseket tervez az idei évre. Mindezekről a tároló környezetében elhelyezkedő települések közös tájékoztató napján, a TETT-re Kész Napon esett szó.

 

- Terveink szerint két új tároló kamrával bővítjük a másfél éve átadott felszín alatti létesítményünket, az egyik, a 3-as számú kamra kialakításához szükséges bányászati munka már meg is kezdődött. Emellett pedig már kész terveink vannak arra vonatkozóan, hogy miként lehet még hatékonyabban elhelyezni a hulladékot annak érdekében, hogy még több férjen el egy-egy kamrában.

- A 2-es számú kamrában, már az új, jobb térkihasználást biztosító elhelyezési rendszert valósítjuk meg. A már üzembe helyezett 1-es kamrában jelenleg 2142 hordó, azaz mintegy 238 konténernyi hulladékot tároltunk be, ez hozzávetőlegesen 50 százalékos feltöltöttséget jelent. Fontos megjegyeznünk, hogy az üzemeltetési tapasztalataink nagyon jók, a létesítmény mindenben megfelel a biztonsági előírásoknak – mondta az eseményen Dr. Kereki Ferenc, az RHK Kft. ügyvezető igazgatója.

 

A 2012 decemberében átadott bátaapáti tárolóba az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. kis és közepes aktivitású hulladékai kerülnek, ezek között első sorban olyan elhasznált eszközökre kell gondolni, mint a különböző védőfelszerelések vagy szerszámok. A Tolna megyei létesítmény végleges tárolást biztosító kamráit közel 250 méter mélyen a felszín alatt, nagyon jó vízzáró tulajdonsággal rendelkező gránit kőzetben alakították ki.

 

A tárolót kiemelkedően magas lakossági elfogadottság jellemzi, ami nagyban köszönhető a létesítménnyel ideérkező fejlesztéseknek és a folyamatos, nyílt, őszinte társadalmi párbeszédnek, amely már az építkezés előtt jelen volt a térségben. Ebben fontos szerepet játszik a már tizennegyedik alkalommal megrendezett TETT-re Kész Nap, amely Bátaapáti és a környék hat másik települését – így az idei házigazdákat, Mőcsényt és Cikót is – tömörítő Társadalmi Ellenőrző Tájékoztató Társulás (TETT) évenként megrendezett fóruma.

 

Az eseményen az is elhangzott, hogy az idei esztendőben 2,1 milliárd forint értékben valósul meg beruházás az NRHT-ban. A kamrák kialakítása mellett pedig, a felszínen is lesz fejlesztés, a tervek szerint decemberben adják át Bátaapátiban a tároló látogató tereit, amely interaktív módon, a XXI. század technológiáját felvonultatva mutatja be az érdeklődőknek a hazai radioaktívhulladék-kezelés biztonságos és korszerű magvalósulását. 


Fotó:Kiss G. Péter/PAKS-PRESS +++ 


FACEBOOK

Paksi Atomerőmű