Országos Sillerfesztivált rendeznek Pakson
Legfrissebb

- Képviselő-testületi ülés – személyi döntések

- Képviselő-testületi ülés – közmeghallgatás

- Karácsonyi ajándék nyugdíjasoknak

- A tavasz végére kinyithat a bölcsőde

- Szívesen jótékonykodnak a Paks II. munkavállalói

- Megdőlt a magyarországi áramfogyasztási rekord

- Az Európai Unió kiáll az atomenergia mellett

- Karácsonyi cipősdoboz adománygyűjtés

- A gázvezetékek javítására várnak a Táncsics utcában

- Huszonkét családnak nincs fűtése a Táncsics utcában

- Negyven éves az Atomerőmű Sportegyesület

- Épületgépész Nap, a Paks II. Projekt jegyében

Atomenergia
Paks
Közélet
Kultúra
Sport


Országos Sillerfesztivált rendeznek Pakson

2014. május 28. 20:43:17  nyomtatási kép

(PAKS-PRESS) PAKS, 2014. május 28., szerda - Az ország minden szegletéből, sőt a határokon túlról is érkeztek borminták az idei Országos Sillerfesztiválra, amelyet a paksi Sárgödör téren rendeznek meg pénteken és szombaton. Ötven borbíró, köztük igazi szaktekintélyek értékelik a sillereket – mondta Kovács Mihály főpohárnok az MTI-nek.


Főként a Kárpát-medencéből, magyarok lakta területekről neveznek sillerborokat a már hagyományos paksi mustrára, de Németországból is érkezett minta. Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is csaknem kétszáz bort bírálnak el.

 

Kovács Mihály, a szervező Sárgödör Téri Présháztulajdonosok Egyesületének vezetőségi tagja elmondta, a viszonylag alacsony mintaszám annak az eredménye, hogy ugyan az ország minden területén készítenek sillert, de mindenütt keveset.

Ötven borbírót hívtak, köztük a Kecskeméti Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet képviselőjét, a Corvinus Egyetem tanárait, a főbíró dr. Janky Ferenc, a borászati tanszékvezető helyettese. - A bírálóbizottság is nemzetközi lesz: Tóth Csaba, a Gyulafehérvári Római Katolikus Érsekség főborásza Erdélyt képviseli, de jön ítész Szerbiából is - hangsúlyozta Kovács Mihály.


A borversenyre nevezett mintákat május 30-án délelőtt értékeli a zsűri. A legjobbnak ítélt száz sillerből közönségkóstolót is rendeznek, amihez a Reform Főzőklub tagjai paksi pampuskát kínálnak. Délután kulturális műsor várja a látogatókat a város szívében található pincefaluban: fellép a paksi Szaggató és a tornyosi tamburazenekar, műsort ad a Tűzvirág Táncegyüttes.

 

Szombaton 15 órától német nemzetiségi napnak ad otthont a Sárgödör tér, ennek megfelelően főként sváb hagyományőrző csoportok mutatkoznak be köztük a paksi általános iskolák német nemzetiségi osztályaiban tanuló diákok, illetve a Paksi Német Nemzetiségi Hagyományőrző Egyesület tánccsoportja.

(Forrás: MTI).


Paks-Press Fotó: Kiss G. Péter. +++  


FACEBOOK

Paksi Atomerőmű