Magyar nukleáris energiai a képzés és beszállítás
Legfrissebb

- Képviselő-testületi ülés – személyi döntések

- Képviselő-testületi ülés – közmeghallgatás

- Karácsonyi ajándék nyugdíjasoknak

- A tavasz végére kinyithat a bölcsőde

- Szívesen jótékonykodnak a Paks II. munkavállalói

- Megdőlt a magyarországi áramfogyasztási rekord

- Az Európai Unió kiáll az atomenergia mellett

- Karácsonyi cipősdoboz adománygyűjtés

- A gázvezetékek javítására várnak a Táncsics utcában

- Huszonkét családnak nincs fűtése a Táncsics utcában

- Negyven éves az Atomerőmű Sportegyesület

- Épületgépész Nap, a Paks II. Projekt jegyében

Atomenergia
Paks
Közélet
Kultúra
Sport


Magyar nukleáris energiai a képzés és beszállítás

2014. május 23. 21:02:40  nyomtatási kép

(PAKS-PRESS) Budapest, 2014. május 23., péntek - A Magyar-Szaúdi Kormányközi Vegyesbizottság pénteki budapesti ülésén döntés született arról, hogy a két ország közötti gazdasági együttműködésbe még több területet vonnak be - hangsúlyozta Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára a tanácskozást követő sajtótájékoztatón.

 

A sajtótájékoztatón részt vett Juszuf bin Tarrad Ál Szaadún, a Szaúd-Arábiai Királyság külügyminisztériumának gazdasági és kulturális ügyekért felelős államtitkára, a bizottság szaúdi társelnöke.

 

Mint elhangzott, megállapodtak a két ország közötti beruházás-védelmi egyezményről szóló tárgyalások felgyorsításáról, s az egyezmény mihamarabbi aláírásáról annak érdekében, hogy a magyar és a szaúdi tulajdonú vállalatok bátran részt vegyenek a kétoldalú kapcsolatban.

Szijjártó Péter emlékeztetett arra, hogy a közelmúltban megnyílt a magyar kereskedőházi rendszer rijadi képviselete, s a magyarországi lehetőségek iránti szaúdi érdeklődést jelzi, hogy az elmúlt három napban 31 magyarországi vállalatot, önkormányzatot, intézményt, egyetemet látogattak meg a konkrét kétoldalú együttműködés érdekében.

 

A külügyi és külgazdasági államtitkár felhívta a figyelmet arra, hogy Szaúd-Arábiában azokban a szektorokban indítottak sok tízmilliárd dolláros fejlesztési programokat, amelyekben Magyarország a legversenyképesebb kínálatot tudja nyújtani, például a villamos- és nukleáris energia, az építőipar, a vízgazdálkodás és az egészségipar területén.

 

Szijjártó Péter tájékoztatása szerint Szaúd-Arábiában döntés született arról, hogy a nukleáris energia részesedését növelik országuk energiaellátásában, erre 100 milliárd dolláros terv vonatkozik, ami megnyitja a lehetőséget az együttműködésre a nukleáris energiai képzés és beszállítás területén. A Szaúd-Arábiai Atomenergetikai Ügynökség vezetője a jövő év elején Magyarországra látogat - mondta az államtitkár.

Utalt arra, hogy a közelmúltban aláírták a Magyar Villamos Művek és az Al Gihaz szaúd-arábiai holding közötti megállapodást, amely szerint a két vállalat megkezdte a felkészülést a szaúd-arábiai villamosenergia-rendszer modernizációjára vonatkozó tendereken való közös indulásra. Szaúd-Arábiában 25 milliárd dollárt meghaladó értékben kívánják modernizálni az ország villamosenergia-ellátását.

 

A sajtótájékoztatót megelőzően aláírták a kormányközi vegyes-bizottság ülésének jegyzőkönyvét. (MTI). +++


FACEBOOK

Paksi Atomerőmű