Lényegesen javul a gázellátás biztonsága
Legfrissebb

- Paks II. Akadémia: Dunaújváros és Veszprém

- Fontos adatok Kalocsa-Paks Duna-hídról

- Idén is sok látogatót fogadott a Város napján a Paks II interaktív kamion

- Teltház a Paks II. kamionjában, a Város Hete rendezvényein

- Az atomenergia a megfizethető árú villamos energia záloga

- Szabó Péter: biztonságos, fejlődő, békés életet Paksnak

- Állásbörzén keres szakembereket az MVM Csoport

- Hidvégi: július 1-től elérhető lesz a babaváró támogatás

- Indul a Paks II. Akadémia

- Építésfelügyeleti hatósági vizsgálat

- Tudományos örökség és új megoldások a fizikaversenyen

- Szálka - Horog Étterem & Delicatesse

Atomenergia
Paks
Közélet
Kultúra
Sport


Lényegesen javul a gázellátás biztonsága

2014. március 27. 18:42:20  nyomtatási kép

(PAKS-PRESS) - Orbán Viktor magyar és Robert Fico szlovák miniszterelnök közösen adták át a Magyar Gáz Tranzit ZRt. kompresszorállomását csütörtökön, a Pest megyei Szadán. A Magyar Gáz Tranzit Zrt. két meghatározó tulajdonosa az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. és az MFB Invest Zrt. azonos, egyenként 49,98 százalékos tulajdoni hányaddal.


Mayer György írja:


Az ünnepségen Orbán Viktor az energiaellátás szempontjából történelmi jelentőségűnek nevezte a beruházást, Robert Fico is az energiabiztonság növelését hangsúlyozta beszédében. A kormányfők együttműködési szándéknyilatkozatot írtak alá új határátkelő utak és hidak építéséről, valamint egy kompösszeköttetés kialakításáról.


Orbán Viktor kiemelte, hogy a vezetéken keresztül nem orosz eredetű gáz érkezik hazánkba. Hozzátette: a magyar állam kezében van minden eszköz, amely a biztonságos gáz-energiaellátáshoz szükséges. A következő négy év alatt pedig szeretnénk odáig eljutni, hogy a háztartási és az ipari áram Európában Magyarországon legyen a legolcsóbb.

 

Robert Fico szlovák miniszterelnök elmondta, hogy a magyar és a szlovák földgázhálózatot összekapcsoló vezeték tesztidőszaka július 1-jén indul, jövő január 1-jén pedig megkezdődik az üzemszerű működés. Az új vezetékrendszer kiépítéséhez az Európai Unió 30 millió euróval járult hozzá.


Az összesen 111 kilométer hosszú, kétirányú, 75 bar nyomású csővezeték magyarországi szakasza 92 kilométer hosszú, két végpontja Vecsés és Balassagyarmat. A szlovák szakasz pedig 19 kilométer hosszú.

A tervek szerint az új földgázvezeték kapacitása szlovák-magyar irányba 500 ezer köbméter/óra, mintegy 4 milliárd köbméter/év.

Magyar-szlovák irányba 200 ezer köbméter/óra, mintegy 1,6 milliárd köbméter/év lesz a kapacitás. A későbbiekben igény szerint lehetőség lesz a kapacitások és a tranzitlehetőségek növelésére.

A magyar-szlovák gázvezeték a kelet-közép-európai észak-déli gázfolyosó fontos elemeként összeköttetést biztosít majd a nemzeti földgázvezeték-rendszerek között Lengyelországtól Horvátországig.


Képünkön: a két miniszterelnök megtekinti a létesítményt. (A kép a szerző felvétele.)

 

Szada, 2014. március 27., csütörtök. 18.42. (PAKS-PRESS). +++


FACEBOOK

Paksi Atomerőmű