Felhatalmazáson alapult az orosz-magyar államközi szerződés aláírása

Legfrissebb

- Új fertőtlenítő berendezést kapott a szekszárdi kórház

- Összefoglaló, 2021. február 24.

- Az önkormányzat segít az oltási program végrehajtásában

- Összefoglaló, 2021. február 23.

- A Paksi Közlekedési Kft. tájékoztatója

- Térfelújítás – közlekedési változások

- Összefoglaló, 2021. február 22.

- Összefoglaló, 2021. február 19.

- Összefoglaló, 2021. február 18.

- Összefoglaló, 2021. február 17.

- Költségvetés, utcák, sorrendek

- Összefoglaló, 2021. február 16.

Atomenergia
Paks
Közélet
Kultúra
Sport

Felhatalmazáson alapult az orosz-magyar államközi szerződés aláírása

2014. március 05. 11:07:10  nyomtatási kép

(PAKS-PRESS) - A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium visszautasítja a Szél Bernadett országgyűlési képviselő 2014. március 4-i sajtótájékoztatóján elhangzottakat - közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium szerdán délelőtt.

 

Mint a dokumentumban írják, a Magyarország Kormánya és az Oroszországi Föderáció Kormánya között a nukleáris energia békés célú felhasználása terén folytatandó együttműködésről szóló Egyezmény szövegének végleges megállapítására adott felhatalmazásról szóló 16/2014. (I. 31.) ME határozat 2014. január 31-én jelent meg a Magyar Közlöny 2014. évi 13. számában.

 

A Magyar Közlönyből egyértelműen kiderül, hogy az ME határozat 2014. január 13-án kelt, azaz a nemzeti fejlesztési miniszter 2014. január 14-én a szükséges felhatalmazás birtokában írta alá a Magyarország Kormánya és az Oroszországi Föderáció Kormánya között a nukleáris energia békés célú felhasználása terén folytatandó együttműködésről szóló Egyezményt.

 

A dokumentum arra is rámutat, hogy szándékos csúsztatás a fenti dátumokat és dokumentumokat összekeverni a Kormány által 2014. január 22-én tárgyalt előterjesztéssel, amely az Egyezmény kihirdetéséről szóló törvényjavaslatot, valamint annak az Országgyűlés elé terjesztésére vonatkozó felhatalmazást tartalmazta.

 

Megtévesztően hangzott el a sajtótájékoztatón, hogy az ütemterveket az MVM Zrt. már Moszkvában aláírta. Szél Bernadett országgyűlési képviselőt a tárca már több alkalommal tájékoztatta arról, hogy az Egyezmény végrehajtásának feltétele a külön államközi hitelszerződés megkötése. Tekintettel arra, hogy ez utóbbi államközi szerződést az Országgyűlés még nem fogadta el, az Egyezmény végrehajtására sem születtek további megállapodások.

- Kizárólag azon sarokpontok megállapítása történt meg, amelyek meghatározzák, hogy milyen témákat kell majd megtárgyalni ahhoz, hogy az Egyezmény szerinti ún. megvalósítási megállapodások megkötésére egyáltalán sor kerülhessen - fogalmaz a közlemény.

 

Nem felel meg a valóságnak Szél Bernadett azon állítása sem, hogy semmilyen, a paksi erőmű bővítéséről szóló dokumentumba nem nézhetett bele, és tájékoztatást sem kapott ezek elérhetőségéről.

- A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium számos, a döntést megalapozó, nyilvánosan is elérhető dokumentumról tájékoztatta a képviselőt - áll a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Kommunikációs Főosztályának a  Paks-Press Hírügynökséghez eljuttatott közleményében.

(Képünkön: Németh Lászlóné Pakson tájékoztatja az újságírókat a bővítés részleteiről. 

Kiss G. Péter felvétele - Paks-Press Fotó.)


Budapest, 2014. március 5., szerda. 11.07. (Paks-Press). +++

 

 

 

 

 

x

Paksi Atomerőmű