Libázók várták Bajnait Szekszárdon

Legfrissebb

- Új fertőtlenítő berendezést kapott a szekszárdi kórház

- Összefoglaló, 2021. február 24.

- Az önkormányzat segít az oltási program végrehajtásában

- Összefoglaló, 2021. február 23.

- A Paksi Közlekedési Kft. tájékoztatója

- Térfelújítás – közlekedési változások

- Összefoglaló, 2021. február 22.

- Összefoglaló, 2021. február 19.

- Összefoglaló, 2021. február 18.

- Összefoglaló, 2021. február 17.

- Költségvetés, utcák, sorrendek

- Összefoglaló, 2021. február 16.

Atomenergia
Paks
Közélet
Kultúra
Sport

Libázók várták Bajnait Szekszárdon

2014. február 25. 18:46:16  nyomtatási kép

Szepesi László, a Paks-Press szekszárdi tudósítója írja:

(PAKS-PRESS) - Ma délután is kéttucatnyi, libákkal, táblákkal tüntető ember állt az MSZP szekszárdi irodája előtt, ahova meghirdették Bajnai Gordon és az Összefogás szekszárdi képviselőjelöltjének, Harangozó Tamással közös sajtótájékoztatóját. Bajnai megérkezése előtt Horváth Kálmán Fidesz szekszárdi csoportjának elnöke az utcán rögtönzött sajtótájékoztatót.

 

A fideszes városi önkormányzati képviselő elmondta, 2009 áprilisától 2010 májusáig Harangozó a Paksi Atomerőmű Igazgatótanácsának tagjaként havonta 200-250 ezer forintot kapott. Felidézte azt is, hogy később, 2012 augusztus 18-án a mostani képviselőjelölt sajtótájékoztatót tartott, s azon még támogatta a paksi atomerőmű bővítését. Most pedig, - folytatta  Horváth Kálmán – megváltozott a véleménye, bizonyára azért, "mert már nem talicskázhatják haza a pénzt az erőműből".

Mondandóját azzal fejezte be, hogy a szekszárdi emberek nem kérnek ebből a képmutatásból.


A rövid tüntetés után az MSZP irodájában Harangozó Tamás bejelentette, hogy az Összefogás mindhárom Tolna megyei országgyűlési képviselőjelöltjét hivatalosan is nyilvántartásba vették.


Bajnai Gordon elmondta, az Összefogásnak, és mostani országjárásának célja az, hogy „kikerülve azokat a csapdákat és aknákat, amelyeket Orbán Viktor választási rendszere a változás útjába telepített, váltsuk le ezt a rezsimet, amely Magyarországot zsákutcába viszi, amely az országot egy szovjet utódállammá, egy közép-ázsiai jellegű orbánisztánná kívánja tenni.”

- Ha most tavasszal nincs változás – folytatta – akkor Magyarország hosszú időre olyan keleti útra tér, amelyről Ukrajna éppen most menekül.  Azt az országot is megpróbálta az azóta eltűnt vezetője gáz és pénzalkuval eltávolítani Európától, Oroszországhoz kötni, de az ukrán nép ezt nem fogadta el. Félő, mondta, hogy a magyar polgárok megkérdezése, meghatalmazása nélkül, a fejük fölött megkötött alkuval hatvan évre Magyarországot, csökkentve ezzel függetlenségét, Oroszországhoz kötné. Hogy miért, erre azt a választ találta Bajnai, hogy valószínű vonzza annak a 3000 milliárd forintnak 40 százaléka, amit barátainak, egykori szobatársainak juttathat.

Elmondta, az üzemidő hosszabbítást fontosnak tartja, ami pedig a bővítést illeti, előbb egy alapos szakmai és nyilvános elemzésre, vitára, végén pedig népszavazásra van szükség.   


Harangozó Tamás arra a kérdésre, hogy miért ellenzi most Paks bővítését, mikor korábban pártolta azt, úgy válaszolt: az elmúlt négy évben ez a kormány az atomerőmű bővítésére érdekében semmi érdemi munkát nem végzett. Nem hozta létre a magyar kis-, és középvállalkozókat tömörítő cégszövetséget, nem írtak ki nyílt pályázatot. Nem tudták elérni, hogy ez a bővítés ne egy egyszerű építkezés, hanem egy valódi, komplex térségfejlesztési program legyen.

Beszélt arról is, hogy azóta, Fukusimában egy olyan atomkatasztrófa történt, ami alapvetően átírta az atomenergiáról vélekedést az egész világon. Minden atomerőművi beruházást többszörösére drágított.

Igazgatótanácsi tagságát firtató kérdésre azt felelte, jogászként és Tolna megye sorsáért felelősséget vállaló emberként tett eleget a felkérésnek. Meggyőződése, hogy egy olyan állami cégnél, amely nem csak a térség gazdasága és munkahelyei, de atomerőmű lévén az itt élő emberek biztonsága szempontjából is kiemelkedően fontos, kellenek olyan emberek, akiken keresztül a helyi lakosok is képviselve vannak. 


És amiről a Magyar Nemzet nem írt, hogy 2010 óta Hajdú János fideszes polgármester is a paksi atomerőmű felügyelőbizottsági tagja, amit egyébként nagyon is rendben valónak tart. Ugyanis nem lehet az atomerőmű életét Budapestről úgy befolyásolni, hogy a helyiek semmit nem tudnak róla, legfeljebb csak áttételesen. 

Ami pedig az ezért járó díjazást illeti, azt jogszabályok szabályozták akkor is és most is, egyébként miniszterelnökként éppen Bajnai Gordon csökkentette a tiszteletdíjakat, ami rájuk is vonatkozott.

 

Szekszárd, 2014. február 25., kedd (PAKS-PRESS) +++
x

Paksi Atomerőmű