Atomerőmű: nincs titkos paktum
Legfrissebb

- A Paks II. a létesítési engedélyre készül

- Paks, nem Csernobil

- Süli János tárca nélküli miniszter a Belarusz Atomerőműben

- Ifjú fizikusok az atomerőmű múzeumtáborában

- Megkezdődött az első felvonulási épületek kivitelezése

- Eredményes tanulók a Parlamentben

- A Hulladékudvarban kötnek ki a szabálytalanul tárolt autók

- A rózsaszín csokitól az argentin tangóig

- Testületi döntések

- A lakosság is tehet a szúnyoginvázió ellen

- Egyre hangosabbak a német atomstop ellenzői

- Városi fotópályázat – eredményhirdetés

Atomenergia
Paks
Közélet
Kultúra
Sport


Atomerőmű: nincs titkos paktum

2014. február 19. 09:02:50  nyomtatási kép

(PAKS-PRESS) - Az atomerőmű bővítése okán - sokan titkos paktumokról beszélnek: én ott ültem azon a tárgyaláson is, amelyen a miniszterelnök úr Putyin elnökkel tárgyalt. Ez az ügy más, kétoldalú kérdéssel nem volt összekötve - mondta Szijjártó Péter külügyi és külgazdasági ügyekért felelős államtitkár kedden, Dunaföldváron, a város művelődési házában, csaknem kétszáz érdeklődő előtt tartott fórumon.


Szijjártó Péter a fórumon a rezsi csökkentéssel foglalkozott, összekötve e témát azzal, hogy a jövő versenyképességének első záloga az, hogy hol lesz a legolcsóbb az energia. Ennek egyik záloga lehet a paksi bővítés. Mint mondta, a polgárok az áprilisi országgyűlési választáson szavazhatnak azokra, akik csökkentették a rezsit, vagy azokra, akik nyolcéves kormányzásuk alatt tizenötször növelték a rezsiköltségeket. 

- Azok a pártok, akik most "Gyurcsány Ferenc forgatókönyvének megfelelően összeálltak", harcosan és nyíltan kiállnak a rezsicsökkentés ellen, világossá tették, hogy kormányra kerülések esetén visszavonják a rezsicsökkentést - fogalmazott Szijjártó Péter.

A kérdésre, miszerint milyen kormányzati szándék van a vállalkozók energiaköltségeinek csökkentésére, az államtitkár azt mondta: a jövő versenyképességének első záloga az, hogy hol lesz a legolcsóbb az energia. Ezért Magyarországnak is törekednie kell arra, hogy a lehető legolcsóbb energiát szolgáltassa a vállalkozások számára - tette hozzá.

A kormány ezt szolgáló energiapolitikai beruházásai között említette a szlovák és a magyar gázvezetékrendszer összekötését, a Déli Áramlat gázvezeték építésében való részvételt, és az Oroszországgal való "sikeres nukleáris együttműködés" folytatását.

- Folyamatosan vizsgáljuk annak a lehetőségét, hogy a megújuló energiaforrások felhasználása mikor jut el oda, hogy jelentős állami támogatás nélkül ésszerű megoldást jelent - fogalmazott.

- A paksi atomerőmű kapacitás-fenntartásáról kötött orosz-magyar megállapodásról azt mondta: ennél jobb üzletet most nem lehetett volna kötni biztonsági, költségvetési és munkahely-teremtési szempontból - hangoztatta az államtitkár, akinek megszólalásait rendre taps kísérte - fogalmazott tudósításában a nemzeti hírügynökség.

 

Hirt Ferenc, Tolna megye 3-as számú, Paks-Tamási választókerületének fideszes képviselőjelöltje az atomerőmű kapcsán megjegyezte: a szocialistáknak mást jelent a rezsicsökkentés, mint a Fidesznek. Mint mondta, Gyurcsány Ferenc, majd a Gyurcsány-kormány alatt a szocialisták "nem két kézzel, hanem két karral hordták ki a pénzt, több mint hatmilliárd forintot" az atomerőműből. 

Dunaföldvár, 2014. február 18., kedd (PAKS-PRESS). +++


 


FACEBOOK

Paksi Atomerőmű