Együttműködés a BME és az MVM Paks II. Zrt. között
Legfrissebb

- Janislav

- A klímasemlegességhez atomenergia kell

- Bordács József elköszönt a Fidesz szervezetétől

- Vállalkozások: új lehetőségek

- Megújul a Pakson a Vácika utca

- Társadalmi Tanács: miniszteri tájékoztató

- Közel száz település várja a Paks II. beruházást

- Nyíltság, őszinteség, új feladatok

- Paks 40 – akkor és most

- Csaknem négymilliárdos állami támogatás Paksnak

- Újévköszöntő

- Információk első kézből - a Paks környéki utak felújításáról

Atomenergia
Paks
Közélet
Kultúra
Sport


Együttműködés a BME és az MVM Paks II. Zrt. között

2014. február 10. 16:15:58  nyomtatási kép

Budapest, 2014. február 10. hétfő (PAKS-PRESS) - A Paksi Atomerőmű kapacitás-fenntartásához kapcsolódó együttműködési lehetőségekről, a műszaki felsőoktatás szükséges képzési irányairól egyeztettek a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a projektet irányító MVM Paks II. Atomerőmű Fejlesztő Zrt. és a mérnöki háttértevékenységet végző MVM ERBE Zrt. vezetői.

 

A találkozón a felek részletesen áttekintették a BME szerepét és lehetőségeit az új atomerőművi blokkok tervezett létesítésében.

Az egyetemet Dr. Péceli Gábor, a BME rektora, a rektorhelyettesek, a karok dékánjai és az oktatási dékánhelyettesek képviselték, míg a beruházást előkészítő társaságoktól Nagy Sándor, az MVM Paks II. Zrt. vezérigazgatója (képünkön), Tóth Csilla műszaki igazgató, valamint Dohán Farkas, az MVM ERBE Zrt. vezérigazgatója és a két cég szakemberei vettek részt.

Az együttműködésnek három fő lehetséges területe van. Egyrészt már ma láthatóak olyan szakmai kérdések, feladatok, amelyek a BME szakértőinek tevékenységét igénylik. Másrészt körvonalazódott több, a hallgatók számára szakmai kihívást jelentő tudományos diákköri, szakdolgozati diplomaterv, doktori feladat, amelyek kutatása és feldolgozása tevékenyen hozzájárulhat a tervezett létesítés műszaki megoldásainak mélyebb elemzéséhez.

Az együttműködés harmadik főbb területe a képzési választék bővítése annak érdekében, hogy a hallgatók olyan tantárgyakat is választhassanak, ahol szakterületükön belül a nukleáris iparhoz kapcsolódó tudást is elsajátíthatják. Az utóbbi területen jelentős szerepe lesz a dr. Aszódi Attila vezette Nukleáris Technika Intézetnek, amely a különböző karok hallgatóit készítheti fel a nukleáris technológia alapjaiból.

Az MVM Paks II. Zrt. szakemberei a korábbi szakmai egyeztetések alapján elkészítették a három együttműködési területtel kapcsolatos javaslatokat, amelyeket a társaság vezetői tegnap átadtak a BME kari dékánjainak. Ezek közé tartoznak a javasolt szakértői és hallgatói kutatási témák, a képzési tervek módosítására vonatkozó javaslatok, valamint egy létszám-kalkuláció a beruházás mérnökigényéről. Utóbbi terv alapján az egyetem vezetői felmérhetik, mekkora igény várható a nukleáris ismeretekkel rendelkező, a projekt megvalósulása esetén hosszú távú karrier elé néző gépész-, villamos-, építő-, építész- és vegyészmérnökök, mérnök fizikusok képzésére.

A megbeszélésen a résztvevők megállapodtak a további együttműködés tervezett menetrendjéről is. +++


 


FACEBOOK

Paksi Atomerőmű