Megállapodás a beruházás pénzügyi szerződéséről

Megállapodás a beruházás pénzügyi szerződéséről

2014. február 06. 08:31:25  nyomtatási kép

Moszkva/Budapest 2014. február 6., csütörtök (PAKS-PRESS) - Sikerült megállapodni szerdán Oroszországgal a paksi atomerőmű-beruházás pénzügyi szerződésének részletkérdéseiről - erről a nemzetgazdasági miniszter beszélt tegnap este a Hír TV "Magyarország élőben" című műsorában, majd pedig ma reggel a Kossuth rádió "180 perc" című műsorában.


Varga Mihály szavai szerint 10 MDR euró a hitel keretösszege, amelyet nem kell teljes egészében felhasználni, hiszen jó néhány beruházási részlet költsége majd tenderen dől el, a törlesztés 21 éven keresztül tart, 10 éven keresztül épül fel a két blokk, féléves beüzemelési idő lesz, és 2046-ig törleszthet Magyarország, de előtörlesztésre is lesz lehetőség.

Varga Mihály szerint olyan megállapodást sikerült kötni, amilyet a piacon nem lehetett volna elérni.

- Meggyőződésem, hogy az ország biztonsága szempontjából elemi érdekünk,  hogy olcsó és biztonságos energiával lássuk el az országot, e nélkül Magyarország nem tud versenyképes maradni. A gáz -és más alternatív energiatermelők megvalósítására nincsenek jelenleg pénzügyi eszközök és még az innen származó energia is drágább lenne, mint az atomerőművel - indokolt Varga Mihály.

Az első "kapavágásról" azt mondta, hogy az várhatóan öt év múlva lesz lehetséges. +++

 

  

 

FACEBOOK

Paksi Atomerőmű