Készülnek a magyar cégek is a bővítésre

Készülnek a magyar cégek is a bővítésre

2014. február 05. 12:03:52  nyomtatási kép


Paks-Press 2013. február 5., szerda - A gépészeti berendezések jelentős részét gyárthatja a paksi bővítéshez a kivitelező Roszatom magyarországi leánya, a Ganz EEG. A Tolna megyei vállalkozások is készülnek a paksi bővítésre. A szekszárdi Alisca Bau már tavaly megszerezte az ehhez szükséges nukleáris ISO minősítést.

 

- Meghatározó beszállítói szerepre készül a paksi atomerőmű bővítésében a várhatóan az új blokkokat szállító orosz Roszatom atomenergetikai konszern gépgyártó holdingja, illetve a Ganz Holding Zrt. közös cége, a Ganz Engineering és Energetikai Gépgyártó Kft. (Ganz EEG) - mondta a Napi Gazdaságnak Szitár-Csanádi Attila, a társaság igazgatója.

- A cég képes a két új blokk számára a gépészeti berendezések jelentős részét legyártani, miután rendelkezik mindazon kapacitásokkal és jogosultságokkal, továbbá tervezési és gyártási tapasztalattal, ami ehhez szükséges - tette hozzá a cégvezető.

Pakson várhatóan az AESZ-2006-os típusú, 1200 megawattos blokkok épülnek, az Oroszországban megvalósuló ugyanilyen típusú erőművek számára nagy teljesítményű szivattyúkat gyártott a vállalat, eddig összesen 18-at. A Ganz EEG a Szentpétervár melletti Leningrádi Atomerőmű 2-es reaktora számára atomerőművi átrakó-berendezést is gyártott, ami szintén szükséges lesz az új paksi erőműben.

A cégvezető szerint a paksi erőmű-beruházásnak is köszönhetően vissza lehet építeni a korábban világszerte ismert és elismert Ganz-gyárak és a magyar ipar elvesztett kapacitásait és képességeit.

 

A megyei vállalkozások is készülnek a paksi bővítésre. A szekszárdi Alisca Bau már tavaly megszerezte az ehhez szükséges nukleáris ISO minősítést. Az orosz - magyar megállapodás szerint a beruházás 40 százaléka hazai produktum lesz.

A Tolna megyei építőipari cég vezetője, Korcsmár István elmondta, természetes, hogy szándékukban áll részt venni ebben a munkában is, ezért készültek, készülnek a feladatra. A belépőnek számító Integrált Minősítési Rendszert kiegészítették, hogy az a nukleáris körülményeknek is megfeleljen, s fejlesztik angoltudásukat is. Az ISO szakminősítés mellett ugyanis követelmény, a középvezetőknek perfekt angol, a vezetőknek meg legalább konyhanyelven kell azt beszélni. A tervek ezen a nyelven vannak és az oroszok is angolul beszélnek, de valószínű, lesz a cégnél, aki oroszul is megtanul.

Az Alisca Bau a mélyépítésben otthon van, ilyen feladatokra számítanak az új blokkok építésénél is. Közmű vezetékeket építenének, legyen az gőz, gáz, víz. Erre a munkára akár az egész céget rá tudnák állítani, több mint százan dolgoznának Pakson.

 

Jelenleg 158 vállalkozás szerepel a potenciális paksi beszállítók regiszterében, a kormányzati közlések szerint további 287 pedig továbbképzésekkel és technológiai fejlesztésekkel képes lehet erre. A közel 4 ezermilliárd forint értékű fejlesztésből 1500 milliárd forint lehet az itthoni beszállítóké. +++

 

FACEBOOK

Paksi Atomerőmű