Sajtóriogatás Paksról

Sajtóriogatás Paksról

2014. február 05. 10:09:21  nyomtatási kép

Paks, 2014. február 5., - Meglehetősen intenzív nyomás nehezedik a közvéleményre; az ellenzéki sajtó minden eszközzel, még hamisításokkal és csúsztatásokkal is szeretné elérni, hogy az emberek népszavazáson döntsenek a paksi bővítés ügyéről. Abban bíznak, hogy mire a népszavazás ideje esetleg elérkezik, addigra az ellenzéket támogató sajtó pénzügyi riogatással eléri, hogy az emberek nemmel válaszoljanak.


Emlékezetes, hogy annak idején népszavazással sikerült elérni - szintén a pénzügyeken keresztül, hogy a határon túli magyarság ügyében az emberek nemmel válaszoltak, és Ausztriában ugyanezzel a módszerrel az atomenergiáról is lemondtak. Ennek sikerén felbuzdulva most hasonló program megvalósításán igyekeznek az ellenzéki és zöld mozgalmak, hogy megtorpedózzák a Paks bővítését.

 

Míg a Népszabadság korábban azt írta, hogy a paksiak örömmel fogadták a bővítés bejelentését, most a Hír24 internetes portál riportere eljött Paksra, és újra megkérdezte az embereket. A megkérdezettek újra hasonlóképpen nyilatkoztak, csupán egy hölgyből sikerült kipréselni, hogy talán jobb lett volna ha magyar eszközökkel sikerül a bővítés, egy pedig azt mondta, hogy ő ebből nem kap semmit. A portál maga is elismeri, hogy a paksiak a bővítést örömmel fogadják, ehhez képest a címben és a felvezető leadban is az szerepel kiemelve, hogy a "paksiak ugyan olyan megosztottak, mint az ország".

 

Arról viszont az ellenzéket minden erejével támogató sajtó alig beszél, hogy kiderült, hogy a szocialista Józsa István résztulajdonában álló cég nyolc év alatt több mint 6,5 milliárd forintos megbízást kapott a 2010-es kormányváltás előtt. Az atomerőmű korábbi vezetése egyébként Medgyessy Péter és Gyurcsány Ferenc volt szocialista miniszterelnökök érdekeltségeivel is tanácsadói szerződéseket kötött.

 

Ami pedig az emberek pénzügyeit illeti, a riogatás most az áram árának kétszeresére történő emelésének rémképével történik. Lesz ez mind jó, tizenöt, húsz év múlva és persze bőven nem tudja senki, hogy addigra mi mindenből áll majd az áram ára. Arról viszont egy szó  sem esik, hogy ki és mennyivel emeli az áram árát, csak az mondják, hogy az majd Paks miatt lehet. A tény viszont az, hogy most is Paks 12 forint körül termel, míg a fogyasztók Magyarországon egy kWh áramért 50-55 forintot fizettek 2013-ban, az úniós országok között az átlagnál jóval magasabbat.

 

Az sem tudja senki még pontosan leírni, tehát, hogy a pénzügyek akkor hogyan alakulnak. Még a felvett hitellel is kevesebb lehet az áram ára, mintha nem lett volna. Azt sem, hogy milyen következményekkel jár, ha Paksot kivezetik az energia-mixből. De akkor azt sem tudják már igazán az emberek, hogy ki volt Szél Bernadett vagy Jávor Benedek, akik a mostani ellenzők éllovasai, mint a hogy nem telt el néhány év, és már sokan nem tudják, ki is volt Horváth Ágnes a vizit-díj kiváló SZDSZ-es élharcosa, hiszen pártja sincs meg, csak a hatalmas, hátrahagyott adóssága.

 

Nyitottak újabb frontot is, persze mi is lenne más, mint Brüsszel. Az EB illetékes szervei már a január közepi bejelentést követő sajtómegkereséseknél is jelezték, hogy megvizsgálják a megállapodást. Akkor kiemelték, hogy Magyarország atomerőmű-építési terveit csak az Euratom-szerződés alapján vizsgálták, ami nem gazdasági, hanem biztonsági szempontból szabályozza a nukleáris energiatermelést. E szempontból nem találtak kivetnivalót a magyar–orosz megállapodásban - írja a HVG-re hivatkozva az Index.

Képünkön: a sajtó gőzerővel dolgozik ("hatalmas titoktartásban") az erőmű üzemi területén.  

Paks, 2014. január 5., szerda, 10.06. (PAKS-PRESS) +++

FACEBOOK

Paksi Atomerőmű